Vorige uitzendingen

Zondag 21 november 2021 | Bungkus
Herinneringen aan Jimi Bellmartin met Ernst Jansz.
Esther-Clair Sasabone praat aanstaande zondag het hele uur live vanuit Pakhuis de Zwijger met schrijver/muzikant/zanger: Ernst Jansz. Over zijn vriendschap met Jimi Bellmartin, de nummers die ze samen maakten, zijn eigen nieuwe muziek, de invloed van zijn Indische Roots op zijn werk en alles wat verder ter tafel komt.
? Ook hoor je muziek, veel heerlijke muziek van Jimi en Ernst.
Portret Ernst Jansz: Marco Bakker.

 


Zondag 14 november 2021 | Patulele

Deze Patulele gaat over de zoektocht naar afkomst, familie en verhalen van Molukse jongeren

Documentaire ‘Waarom niet naar Wyldemerk? met Nikki Manuputty

De meeste Molukkers die in de jaren vijftig naar Nederland kwamen, waren christelijk. Voor de moslimfamilies werd in Zuidwest Friesland een eigen kamp opgericht: Wyldemerk. Maar het moslimgezin Manuputty wilde daar niet naar toe en bleef achter in Drenthe. Nikki Manuputty (1989) probeert de invloed van die beslissing een plek te geven in haar leven en in dat van haar vader en grootouders.  Producent en filmmaker Anne van Slageren maakte de documentaire ‘Waarom niet naar Wyldemerk? over de persoonlijke zoektocht van een 32-jarige vrouw naar haar Molukse familiegeschiedenis. De film toont unieke beelden van het kamp Wyldemerk bij Balk, gemaakt in de jaren ’50. Bijzonder ook omdat daarin de allereerste echte moskee van Nederland te zien is. Theatermaker en productie manager Nikki Manuputty vertelt in Patulele over haar zoektocht en de documentaire die 11 november in première ging tijdens het Noordelijk Film Festival.

De FryslânDOK ‘Waarom niet naar Wyldemerk?’ van Anne van Slageren is te zien op 4 december bij NPO2 en op 5 december bij Omrop Fryslân
Zaterdag 4 december NPO2 – 15.30 uur
Zondag 5 december NPO2-  13.10 uur
Zondag 5 december Omrop Fryslân – 17.00 met herhaling elk uur

Unieke filmbeelden opgedoken van de moskee in kamp Wyldemerk bij Balk | Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1104362-unieke-filmbeelden-opgedoken-van-de-moskee-kamp-wyldemerk-bij-balk?fbclid=IwAR0WAR809c971zx2zbgAGqM_ACiLlEe6IlZFfoPb0-HQ9lF3Plgxu1og4r4

Adzalku

Dat afkomst voor veel Molukse jongeren uit de Randstad van belang is, blijkt wel uit de grote belangstelling voor zowel online als offline events met dit als thema. Maluku Amsterdam presenteert op dinsdag 7 december 2021 haar eerste evenement i.s.m. Nusantara Amsterdam en Paradiso: Adzalku in Paradiso Noord Tolhuistuin Amsterdam Noord. Tijdens Adzalku staat het leven van de jonge generatie Molukkers in Amsterdam centraal. Waar komen zij vandaan? Wat hebben zij van huis uit meegekregen over de Molukse cultuur? Voelen zij zich Moluks, Amsterdams of allebei? Wat betekent dat eigenlijk? En op welke manier heeft de superdiversiteit in Amsterdam invloed op het dekoloniale denken van deze generatie? Jonge Molukse Amsterdammers met verschillende achtergronden delen vanuit een persoonlijk perspectief en ervaringen hun verhaal met elkaar en het publiek. Met muziek en spoken word. Adzalku is het vervolg op het livestreamprogramma ’70 jaar Molukkers in Nederland’, een Amsterdams verhaal, dat in april dit jaar plaatsvond in Paradiso en borduurt voort op de populariteit van de Moluccan Moods concerten uit de jaren ’80.  Annet Sabandar van Maluku Amsterdam praat ons bij.

https://www.paradiso.nl/nl/programma/maluku-amsterdam-presenteert-adzalku/90568/
https://www.paradiso.nl/nl/programma/livestream-70-jaar-molukkers-een-amsterdams-verhaal/84278/

Reportage Op pad met Lee

Reporter Lee Mahulette ging langs bij Junus Tahamataa.k.a.Sommo, een muzikant/rapper uit Hoogeveen. Dit jaar is zijn album Magic uitgekomen waar hij meer over vertelt en deelt hij een bijzonder verhaal over het nummer Saule dat in 2009 gemaakt is en waar Sommo aan mee heeft gewerkt en dat nog steeds super populair is op de Molukken. Verder heeft hij het met Lee over hoe belangrijk familie voor hem is en over komende projecten.

Rapper dossier van: Crime 2 Rhyme in Hoogeveen a.k.a �Zukarn,Baron,Sommo,Massive,Xtremo op www.HipHopNL.nl nederland
@sommomusic

Presentatie en samenstelling: Jacqueline Vorst, Tonnie Maail en Matyeta Hukom|
Techniek: Dirk Ayal

 


Zondag 7 november 2021 | Bungkus

☁️☁️☁️ Gaan Dromen Dood in de Wijk?☁️☁️☁️
?? De Molukse Wijk, daar gaat het over in deze editie van Bungkus. Gloria Lappya begint haar spoken word ONTWIJK met het gewaagde statement: “Dromen gaan dood in de wijk.”
✨Joenoes Polnaija reageert op deze woorden. Zijn dromen begonnen in de Wijk, maar hij moest eerst de Wijk uit om die droom waar te kunnen maken. “De bungs, die de wijk verlieten om hun ambities te volgen, inspireerden mij.” Nu is de Wijk de inspiratie én het decor van een nieuwe tv-serie, die hij ontwikkeld met Morris Maturbongs.
✨ Darcy AkolloDarcy Akollo AKA Darsay // beats geeft zijn respons op ONTWIJK.
✨Ephraïm Patty komt met een stevige Platenkeus.
✨John Sasabone vertelt waarom hij op zijn 13e Kamp Lunetten verliet en wat het hem heeft opgeleverd.
✨Djé-Rimo Holle Salakory sluit af met mooie woorden.
▶️ Kortom: weer veel mooie persoonlijke verhalen, verpakt in lekkere muziek. Luisteren dus! ◀️
? Samenstelling, techniek en presentatie: Esther-Clair Sasabone.

 


Zondag 31 oktober 2021 | MarKisah

 In september 2021 ging de korte film Elegy van filmmaker Alexander Moust in première. De zelfmoord van de 14-jarige Ali op het terrein van AZC Gilze in juli 2020 leidde tot deze aangrijpende film. In deze uitzending van MarKisah spreken we live met Alexander en met zijn neef gitarist Rafael Devánte Sinay. Over Elegy. Over de (nabije) toekomst. En over meer…
Stay tuned?️

Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch en Jane Ayal. Techniek: Sergio Matatula.

 


Bungkus | 24 oktober 2021

✨Esther-Clair Sasabone praat een uurlang met Mellie Lumalessil-Metiary over haar net verschenen boek: “Gedwongen Reis. Mijn vader dominee S. Metiary.”
✨We praten over de struggle van het schrijven, luisteren naar de muziek, die Mellie inspireert en halen natuurlijk veel herinneringen op aan dominee Metiary.
✨Wim Manuhutu legt uit wie dominee Metiary was en wat zijn belangrijke rol was in de Molukse gemeenschap in Nederland.
Luisteren dus!

Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone, Ephraim Patty. Techniek: Dirk Ayal
Facebook Groep: Bungkus Community
Luister ook naar Bungkus Spotify Playlist!


Zondag 3 oktober 2021 | Markisah
Onlangs ging de korte film Elegy van filmmaker Alexander Moust in première. De zelfmoord van de 14-jarige Ali op het terrein van AZC Gilze in juli 2020 leidde tot deze aangrijpende film.
In deze uitzending van MarKisah gaan we terug naar het gesprek met Alexander in december vorig jaar, op de dag dat de crowdfundingsactie voor Elegy startte. Dit als opmaat naar ons live interview op zondag 31 oktober a.s.
So, stay tuned?
Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch en Jane Ayal. Techniek: Jane Ayal

Zondag 26 september 2021 | Bungkus

In deze editie van Bungkus vertelt Yopi Abraham van o.a. AMI over hoe het is om de diagnose van een ongeneeslijke ziekte te krijgen. Wat doet het met je naasten? Hoe reageren mensen op je? En welke keuzes maak je? Daarover vertelt Yopi uitgebreid en openhartig. Natuurlijk komt de nieuwe tentoonstelling Mahai van AMI aan ook bod. En Yopi heeft drie nummers uitgekozen, die wat zeggen over zijn leven.
Je een reportage over de magische, muzikale vertelling: Ritual Bells, Global Gongs. Esther-Clair sprak met componist Sinta Wullur Music op de eerste dag van deze wonderschone voorstelling over de geschiedenis van Oost en West, oftewel Nederland en Indonesie. Sinta kwam zelf als 10-jarig meisje naar Nederland. Wat was haar eerste indruk? Wat is het mooie van beide culturen? En wat hoopt Sinta dat het publiek meeneemt van haar voorstelling? Dat hoor je allemaal als je vanavond luistert.
Samenstelling, techniek & Presentatie: Esther-Clair Sasabone.


Zondag 19 september 2021 | Bangsa

Vanavond trappen we 2020 af met 2 onwijze toffe gasten!! Het is weer tijd voor Radio-Podcast BANGSA! MET…
Giovanni Jaël Jano-Fatbinan, beter bekend als JAEL, is een 26 jarige recording artist, zanger, producer en deejay uit Den Haag. Zijn passie voor muziek begon al op een jonge leeftijd bij het meezingen op de muziek van zijn ouders. De eerste passen naar zijn toekomstige carrierepad deed hij al op zijn 14e als deejay en producer. Al snel besloot hij zich hierop volledig toe te leggen en te stoppen met zijn studie en zijn bijbaantje als kippenvanger. Deze beslissing bleek al snel de juiste want van shows in zijn Friese geboorteplaats Drachten, vloog hij opeens naar Tokyo, Johannesburg, Toronto, Moscow, Mumbai, Sydney en nog veel meer grote steden om zijn muziek ten gehore te brengen op de grootste festivals en in de vetste clubs. Momenteel werkt JAEL hard aan zijn debuut album dat in 2020 zal uitkomen.
Dimangio Jano (28 jaar) is een professional kickbokser. Ooit als vier jarig jochie bij zijn vader Donald Jano begonnen met Karate. Bijna elk weekend vochten hij en zijn broertje… wedstrijden.
Op zijn 20e maakte hij de overstap naar het Kickboxen. Nu vecht hij zowel nationale als internationale wedstrijden en heeft hij inmiddels behoorlijk wat titels bij elkaar gevochten. Zo is hij Benelux, Europees en Caribisch kampioen. Daarnaast is hij Personal Trainer en heeft hij zijn eigen school onder de naam Mangio’s Movement in Amsterdam.

giovanni-jaël-jano-fatbinan-dimangio-jano


Zondag 12 september 2021 | Patulele

Allround acteur Karim El Guennouni schitterde als kapitein Westerling in de muziektheatervoorstelling Westerling, een broederstrijd van DeltaDua die in 2018 door het land toerde. Eind september mag hij opnieuw de handschoen oppakken om de omstreden held neer te zetten in de spin off Operasi Batavia. Theatergroep DeltaDua presenteert  deze voorstelling in samenwerking met theater KUBUR uit Indonesië o.a. op 25 en 26 september in het Zaantheater.

OPERASI BATAVIA Historische fictie in rauw muziektheaterover gedwongen keuzes
Scenario en regie: Anis de Jong. Co–regisseur: Dindon W.S.
Mozes, de ex-KNIL-veteraan leeft, geïsoleerd van de buitenwereld, teruggetrokken in een oude wapenfabriek. De grens tussen verbeelding en werkelijkheid vervaagt wanneer de demonen van het verleden, die al sinds zijn komst in Nederland (70 jaar geleden) in zijn hoofd genesteld zijn, een appèl doen op zijn mentale weerbaarheid. Kapitein Westerling, de Molukse ex-KNIL-veteraan Mozes, zijn bloedbroeder de Indonesische nationalist Aaron, de Javaanse Babah en de rebelse Zellah zijn de demonen die hem voortdurend in de gaten houden. De spanning loopt voelbaar op: ben je voor de Indonesische onafhankelijkheid of het hernemen van de koloniale macht? Daarbij staat het conflict (de dekolonisatieoorlog) – dat ook families splijt – dat Mozes heeft met zijn broer Aaron, die voor de Indonesische zijde heeft gekozen, centraal.

Karim el Guennouni is een Nederlandse acteur van Marokkaanse afkomst. In de jaren negentig volgde hij een toneelopleiding bij de theatergroep De Nieuw Amsterdam. In 2003 schrijft hij een toneelstuk met de naam De Varkensfabriek, waarvan het succes leidt tot de oprichting van zijn eigen toneelorganisatie onder deze naam, later gewijzigd in De Artiestenfabriek. Hij schrijft in 2008-2009 samen met Victor Meijer zijn eerste solovoorstelling Jan Janszoon de Blonde Arabier. Hij is in tal van tv-, film en theaterproducties te zien zoals Shouf Shouf, Heksen Bestaan Niet, Dans met de Duivel en Koefnoen. De kracht van Karim is dat hij moeiteloos en geloofwaardig verschillende personages kan neer zetten. Karim is niet alleen acteur maar ook schrijver/theater producer/ drama docent/ en training acteur/regisseur bij theaterschool FAAAM. Daarnaast werkt hij voor een stemmenbureau. Patulele is benieuwd hoe Karim zich in weet te leven in de periode die zoveel consequenties heeft gehad en zoveel littekens heeft nagelaten in zowel Indonesië als Nederland en specifiek bij de Molukse gemeenschap.

www.deltadua.com
https://www.linkedin.com/in/karim-el-guennouni/?originalSubdomain=nl

Meesterwerk Muziek

St. Maluku Amsterdam profileert zich steeds meer en zoekt voor haar activiteiten en projecten samenwerking met andere instanties. Binnenkort start het Meesterwerk Muziek, het muziekproject van Maluku Amsterdam i.s.m. Nationaal Ouderen Fonds voor muzikale Molukse Amsterdammer (55-plus) die hun oude hobby nieuw leven willen inblazen. Met Meesterwerk verbinden ze cultureel creatieve groepsactiviteiten en ouderen aan elkaar. Deelnemers bedenken en organiseren de activiteiten vaak zelf. Zo ontwikkel je  je creatieve talent én creëer je tegelijkertijd een nieuw en stevig lokaal netwerk. Na de 12 weken wordt het project afgesloten met een presentatie in de vorm van een muzikaal optreden. Coach/trainer Terry Maipauw trekt deze kar binnen Maluku Amsterdam en zal in Patulele alles over het nieuwe project vertellen.

 

Maluku Amsterdam | Facebook https://www.facebook.com/groups/1294855184041083
E: meesterwerk@malukuamsterdam.nl

Patulele wordt gemaakt door Matyeta Hukom, Tonnie Maail en Jacqueline Vorst. Techniek: Dirk Ayal.


Zondag 5 september 2021 | Markisah
Op de eerste zondag van september kun je luisteren naar de eerste MarKisah na de zomerstop. In deze uitzending praat MarKisah met documentair fotograaf Suzanne Liem. Zij maakte samen met Sylvia Pessireron de indrukwekkende tentoonstelling Lain Sayang Lain, die nog tot 19 september a.s. te zien is in Barak 1B van Nationaal Monument Kamp Vught. In deze tentoonstelling staat de veerkracht van Molukkers centraal. So, stay tuned!

 

Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch en Jane Ayal. Techniek: Sergio Matatula


Zondag 29 augustus 2021 | Bungkus

YES, Bungkus is aanstaande Z O N D A G weer L I V E ! 29 AUG van 20.00 tot 21.00 uur.
Luister via: https://www.salto.nl/radio-salto/

Onze Molukse geschiedenis staat niet in de schoolboeken! (Is dat wel zo?)
Het nieuwe schooljaar is voor regio Noord al van start gegaan en Midden en Zuid begint na dit weekend. Daarom komt Bungkus met een Onderwijsspecial.


Onze hoofdgast Pieter Siwabessy geeft les op het Christelijk Lyceum in Apeldoorn. Met hem hebben we het over de Molukse geschiedenis in het Middelbaar Onderwijs. Want klopt het eigenlijk wel dat die niet of nauwelijks voorkomt in de geschiedenisboeken?
Meester Carel-Vincent Van de Graaff besteed veel zorg aan de geschiedenis van Nederlands-Indie in zijn klas op basisschool De Windijzer. Hij mocht zelfs een oud-leerling meenemen naar de Vrijheidsmaaltijd met veteranen. Voor beiden een erg leerzame dag.
Natuurlijk laat Ephraïm Patty ons zijn nieuwe platenkeus horen en draaien we nog veel meer lekkere tunes.

Samenstelling & Presentatie: Esther-Clair Sasabone. Techniek: Henry Derek Absalom Ayal

Bungkus is onderdeel van Radio Oras en zendt uit via SALTO Amsterdam.


Zondag 25 juli 2021 | Patulele

In deze laatste Patulele voor de zomerstop roeien we met de riemen die we hebben.

Mari Panggajo Maluku Amsterdam
De aanleiding om een peddelteam van Molukkers in Amsterdam te realiseren was een verdrietige. Yanché Tetelepta, 1 van de initiatiefnemers, zal er over vertellen in deze zomereditie van Patulele. 18 juli jl. vaarde – onder inspanningen van o.a. Franky Manuputty die een groep peddelaars bijeenbracht – een boot in vol Moluks ornaat door de grachten van Amsterdam. Vooralsnog was het een eenmalig gebeuren. Maar nu Mari Panggajo Maluku Amsterdam een feit is, blijft als het aan Yanché ligt, hier zeker niet bij. Begin september zijn de Drakenbootraces oftewel de EHDC Bosbaan Regatta 2021 op de Amsterdamse bosbaan waar hij met Mari Panggajo Maluku Amsterdam aan wil meedoen. Wie weet volgt er nog veel meer op de Amsterdamse wateren.