Items Uitzendseizoen 2014-2015

Uitzending Sagu Manta
Donderdag 20 augustus werd Jane Ayal telefonisch geïnterviewd door onze radio collega Sharon Thenu van Sagu Manta uit Capella aan de IJssel. Als Molukse radiomakers onder elkaar en met de gedachte lain tolong lain, wil Sagu Manta Radio Oras helpen, zodat wij onze uitzendingen het volgend jaar kunnen voortzetten. Heb je dit interview gemist, klik dan op de volgende link en ga na naar de uitzending van donderdag 20 augustus en selecteer het 2e uur terugluisteren.


Zondag 21 juli | MarKisah
“The best things about memories….is making them”

We recycle, upcycle, repurpose and redesign your personalized memory. All handmade by Nona Suli

Wie Nona Suli is hoor je zondagavond 12 juli tussen 20 en 21 uur. Vanaf zondag 12 juli kun je ook de website bekijken www.nonasuli.com
Samenstelling en presentatie: Cat van der Voort, Renate Hanoch en Jane Ayal. Techniek: Dirk Ayal.
Wil jij graag in het bezit komen van een mooie clutch, klik dan hier.
Als jij de promo clutch koopt, steun je hiermee Radio Oras!

nonasulidesign 11707737_10206803020692312_8483253741666027172_n

Zondag 5 juli | Bungkus

Vanavond zal Bungkus helemaal in het teken staan van “Red Radio Oras!”. We hebben namelijk geld nodig en jij, luisteraar, kan ons helpen. Vanavond hoor je hoe.
Te gast zijn Fridus Steijlen, Steve Inoeng, Jane Ayal en Jacqueline Vorst. Zij zullen hun herinneringen ophalen aan  32 jaar Radio Oras en uitleggen waarom deze traditie van Molukse radio niet verloren mag gaan. Ook hebben we weer de muziekkeuze van Eef en nog veel meer oude en nieuwe muziek. Luisteren dus!
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone en Ephraïm Patty. Techniek: Dirk Ayal.

Radio Oras anno 1989

Radio Oras anno 1989


Zondag 28 juni | Patulele

Vanavond is Reggy Baai een van de gasten van Patulele. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Geschiedenis.
Hij publiceerde vele artikelen op het gebied van koloniale geschiedenis & literatuur. ook vele boeken waaronder zijn nieuwe boek ‘Daar werd wat gruwelijks verricht’ over de onbekende geschiedenis van de koloniale slavernij in Indie. Met 4 stippen gewaardeerd door NRC Handelsblad.
Verder komt Jessica Voorwinde, kunsthistorica. Zij is initiatiefneemster van Art Deli, een nieuwe meetingpoint voor liefhebbers van Kunst, Design & Food op het Rokin. Zij heeft o.a. gewerkt voor het Mondriaanfonds en Viktor & Rolf.
Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst, Acsa Siahaya, Tonnie Maail en Matyeta Hukom. Techniek: Edmund Vreede.


Zondag 21 juni | Vrouwen Met Ballen

Vanavond houdt de redactie van Vrouwen met Ballen een bel actie: 020 op je Display!
Waar ken jij Radio Oras van?
Welke initiatieven zijn er uit Radio Oras komen rollen?
Wat is de meerwaarde geweest van Radio Oras over de afgelopen decennia?
Vind jij dat óók Radio Oras moet blijven bestaan? Word dan Vriend van Radio Oras en bel vanavond!
Ons rekeningnummer is: NL97INGB0005859984. Terima kasih banyak!
Samenstelling en presentatie: Phaidra Johannis en Brenda Suitela. Techniek: Henri Kainama.

???????????????????????????????????????

020 op je Display


Zondag 7 juni | MarKisah

Vanavond in de studio is bij ons te gast keyboardist,producer, songwriter, musical director bij Boombox en Gintronix Geronimo “E A S T A R” Latumeten. Wil je nu alvast meer weten, check zijn Facebook pagina https://www.facebook.com/geronimo.latumeten/ of zijn website http://www.eastarmusic.nl/
Tot vanavond!
Samenstelling en presentatie: Cat van der Voort en Jane Ayal. Techniek: Edmund Vreede.

Geronimo

Geronimo “E A S T A R” Latumeten


Zondag 31 mei | Bungkus

Vanavond zijn er twee powervrouwen te gast in Bungkus: Kim Pattiruhu is schiet plaatjes en heeft een zeer apart ‘kind’ en Rocky Hehakaija schiet op de goal en deelt haar passie zowel in Rio als in Amsterdam. Verder de muziektip van Eef en andere lekkere beats. Luisteren dus!`
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone en Ephraïm Patty. Techniek: Dirk Ayal.

KimPattiruhu

Kim Pattiruhu

RockyHehakaija

Rocky Hehakaija


Zondag 15 maart | Patulele

Sinds 2012 is Amsterdam een toeristisch fenomeen rijker: een rondvaart langs ‘Indië’. Tijdens de rondvaart door de grachtengordel wordt verband gelegd met een andere gordel; de Gordel van Smaragd oftewel Nederlands-Indië. Historische achtergronden, feitjes en anekdotes over de gebouwen, kunst, bruggen en andere plekken met een ‘Indische’ link: De VOC, Nederlandse Handel Maatschappij, Multatuli en natuurlijk ook over de voormalige pakhuizen en andere rijkdommen die dankzij de lucratieve specerijenhandel vergaard konden worden. In mei en juni zijn twee rondvaarten gepland. Een van de organisatoren, Tino Pattipilohy van stichting Cerita Fakta, vertelt over de ins en outs van de rondvaart en de Molukse link. http://gordelvansmaragd.org/

GordelvanSmaragd

Indische rondvaart door Amsterdam

Zangeres Brenda Frans die pas nog op Indomania was te bewonderen is de laatste hand aan het leggen van haar nieuwe CD ‘Fransism’ die na de zomer uit zal komen. Ze laat bij Patulele alvast een voorproefje horen. En hoe… live gezongen en samen met gitaarvirtuoos Wim Lohy.

http://www.brendafrans.nl/brenda/

BrendaFrans

De Filippijnse Elma Alorro Dionela heeft borstkanker gehad en heeft daar een boek over geschreven in het Engels: How To Turn Scars Into Stars Overcoming the mental Side of Breast Cancer.
Inmiddels is het boek ook vertaald in het Nederlands, al zal het interview over haar strijd in Patulele in het Engels zijn. Op 31 mei a.s. organiseert ze een benefietfeest in Klein Theater ‘t Stamhuis in Purmerend waarbij de opbrengst voor de vertaling van haar boek naar het Nederlands is. http://www.turnscarsintostarsbook.com/
Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst, Acsa Siahaya, Tonnie Maail, Matyeta Hukom. Techniek: Edmund Vreede.

Elma


Zondag 3 mei | MarKisah

Deze zondag zit bij ons aan tafel Marcus Matakupan. Marcus is net terug van een 2 maanden lange reis naar de Molukken. Daar heeft hij inspiratie opgedaan om vooral de mensen hier in Nederland kennis te laten maken met de Molukse keuken. Afgelopen zaterdag op 25 april konden wij Eten bij Marcus, waar de gasten kennis konden maken met Hagape, Koho Koho, Rororing, Rurua, Sinolia, Ri Ri Kenari en nog veel meer. Wil je weten wat deze gerechten allemaal zijn, stem dan je radio af op MarKisah!
Tijdens deze uitzending is ook de winnaar bekend gemaakt van de verhalenwedstrijd ‘Waarom ben jij altijd onderweg om je passie of droom ten uitvoer te brengen. En de winnaar is: Lizzy Latumahinaputty uit Amsterdam. Gefeliciteerd! Wil je het verhaal lezen van Lizzy, klik dan hier.
Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch, Cat van der Voort en Jane Ayal. Techniek: Edmund Vreede

IMG_3042

Marcus opent het buffet tijdens 25 april 2015

MarcusenJane

Jane in gesprek met Marcus Matakupan


Zondag 26 april | Bungkus

Deze zondag praten we met François en Angelique Pical. Deze broer en zus werken beiden aan de historische muziekvoorstelling KRUIT! van Delta Dua. Hij  in de spotlight en zij achter de schermen. Hoe ervaren zij het werken aan deze bijzondere  productie? Verder bespreekt Eef de nieuwe muziek en natuurlijk zullen onze cultuurtips niet ontbreken. Luisteren dus, naar Bungkus!
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone, Esther Hulst en Ephraim Patty. Techniek: Dirk Ayal

broerenzuspical


Zondag 29 maart | Bungkus
Bungkus krijgt aanstaande zondag twee heren op bezoek, die ieder op hun eigen manier hun doel nastreven: Mika Tahitu en Tony Wattimena. Mika werd in maart wereldkampioen IFC Middleweight en Tony werkte mee aan de film Jefta en besloot zich na lange tijd weer te richten op muziek. Hij zal bij ons twee nummers, die veel voor hem betekenen, live spelen. Verder natuurlijk nieuwe muziek en cultuurtips voor de maand april! Bungkus brengt het allemaal!
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone en Ephraim Patty. Techniek: Dirk Ayal

bungkus_mika_tony_esther_dirk_efraimVoor: Esther-Clair Sasabone.
Achter(v.l.n.r.): Mika Tahitu, Tony Wattimena, Dirk Ayal en Ephraim Patty

bungkus_tony_mikaMika Tahitu(l.) en Tony Wattimena(r.)


Zondag 22 maart | MarKisah
Zondagavond zit bij ons aan tafel: Esmay Usmany. Zij Z I N G T, S P E E L T, S C H R I J F T en M A A K T! En bovendien werd ze vorig jaar door leukedingendoen.nl verkozen tot leukste ondernemer van Utrecht 2014. Ben je benieuwd naar deze zangeres, theatermaker … stem dan je radio, pc af op Radio Oras, MarKisah!

Onlangs is haar debuut album ‘Niets is wat het lijkt’ en haar eerste boek ‘Altijd onderweg’ gepresenteerd. Onder de luisteraars van Radio Oras zal Esmay een boek verloten. Ben jij onderweg met je droom of passie in uitvoering? Schrijf dan een stukje waarom jij altijd onderweg bent. Je maakt dan kans maken op haar eerste boek ‘Altijd onderweg’. De winnaar zal op 3 mei bekend worden gemaakt.

Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch en Jane Ayal. Techniek: Dirk Ayal

esmay_live_def
Esmay_Usmany


Zondag 15 maart | Patulele

groepsfoto_patulele_15032015Heren: v.l.n.r.: Lesli Taihuttu, Matyeta Hukom(programmamaker), Jair Pattipeilohy en Atef Sitanala
Dames: v.l.n.r.: Mandy ….. , Wendy Faber, Jacqueline Vorst(regie), en Tonnie Maail
(programmamaker),

De jongens van het collectief Teru schuiven aan bij de studiotafel van Patulele om over het culturele project Mahina te vertellen. Mahina is een multimedia project met een ode aan de Molukse vrouw. De rol van de vrouw in de Molukse cultuur zal belicht worden in diverse exposities: Gezichtsportretten, een themaportret en korte documentaire. De gezichtsportretten vormen een kennismaking met de vrouw met Molukse roots. De themaportretten gaan inhoudelijk in op de traditionele  rol van de vrouw. De documentaire  zal focussen op de rol van de Molukse vrouw in het hedendaagse leven in de Nederlandse samenleving. Atef Sitanala, Jair Pattipeilohy en Lesli Taihuttu hebben een antropologie, fotografie en cinematografie achtergrond. http://www.mahina.nu

mahina_tweefotoos

☆ ☆ ☆

In 2010 werd literair Nederland een belofte rijker: Maurice Seleky debuteerde met de roman Ego Faber. Patulele is benieuwd waar deze schrijver, presentator  en spreker 5 jaar later allemaal mee bezig is. Zoals de Jonge Schrijversavonden die hij organiseert in de Stadsschouwburg en het Jonge Denkerspanel van BNR.  En wanneer kunnen we zijn tweede boek verwachten? http://mauriceseleky.nl/

maurice_tweefotoosAuteursfoto van Maurice Seleky  Cover van het boek EGO FABER

☆ ☆ ☆

En bij Patulele ook aandacht voor de jaarlijkse Ride Out op 11 april , waarbij motorrijders langs diverse Molukse wijken rijden en collecteren tijdens de herdenkingsdag waarbij stil gestaan wordt bij de dood van Mr. Dr. Chris Soumokil voormalig president  van de RMS. De opbrengsten gaan naar  de Molukse politieke gevangenen en hun gezinnen. http://www.pak-amf.org/

peringatan_ride_out_2015☆ ☆ ☆

Samenstelling en presentatie: Tonnie Maail(programmamaker/presentator), Matyeta Hukom(programmamaker/presentator), Jacqueline Vorst(programmamaker/regisseur). Techniek: Edmund Vreede


Zondag 8 maart | Vrouwen Met Ballen
Vrouwen en social media.
Hoe gaan ze er mee om en wat zijn de voor-en nadelen van het regelmatig posten op Twitter, LinkedIn of Facebook.
Waarom maak je een account aan en is er die drang om jezelf te profileren, voor je werk, studie, maken van nieuwe vrienden of het zoeken naar een partner? Social Media maakt contact leggen makkelijker, is dit contact hetzelfde als in de buitenwereld? Is de benadering, eerste contact, op Social Media anders? Voor de uitzending van vanavond in ‘Vrouwen met Ballen’ (Radio Oras) willen wij jullie o.a. deze en andere prangende vragen stellen over Social Media en de ervaringen van vrouwen hiermee.

Studiogaste van vanavond is Melissa Valk over stichting Save Home. Stichting Save Home faciliteert een eerste opvanghuis voor kinderen op de Molukken die slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Een thuis waar ze worden opgevangen en professioneel begeleid zodat zij op eigen kracht hun leven kunnen oppakken. Melissa doet de PR voor de Stichting.

Samenstelling en presentatie: Phaidra Johannis en Brenda Suitela. Techniek: Henri Kainama.

vmb_01_08032014

vmb_02_08032014

vmb_03_08032014

 


Zondag 22 februari | MarKisah
Zondagavond is bij ons te gast Jean Paul Montanus. Student rechten en tafeltennisser. Jean Paul won in september 2014 brons op de WK paratafeltennis in China en sloot 2014 af als nummer 5 op de wereldranglijst paratafeltennis. In 2016 hoopt hij in Rio de Janeiro te kunnen schitteren op de Paralympics.
Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch, Cat van der Voort en Jane Ayal. Techniek: Edmund Vreede.

markisahhh_01


Zondag 15 februari | Bungkus
The Brothers Timisela komen aanstaande zondagavond praten over familiebanden, creativiteit en verantwoordelijkheid. En zij nemen een very special Guest Star mee: vader Timisela!
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone, Esther Hulst en Ephraim Patty. Techniek: Dirk Ayal.

brothers_timisela_daddy_3fotoos


Zondag 8 februari | Patulele
Binnenkort gaat de muziektheatervoorstelling KRUIT! van DeltaDua in première, over de Molukse volksopstand in 1817 geleid door de volksheld Pattimura waarbij de hele Nederlandse residentfamilie Van den Bergh werd afgeslacht. Alleen de 6 jarige zoon overleeft de nachtmerrie en die besluit op latere leeftijd om ‘Van Saparoea’ aan zijn naam toe te voegen. Hun familienaam is voor altijd verbonden met de tragedie uit 1817. In KRUIT! komen alle personages van toen bijeen op de plek des onheils. Is verzoening mogelijk? DeltaDua laat de beladen geschiedenis herleven. Bij Patulele is een deel van de cast te gast. Zangeres Julya Lo’ko als vrijheidsstrijdster Martha Christina, acteur Matthias Maat als Jean Lubbert, het onfortuinlijke jongetje en componist Alain Eskinasi voor de muzikale begeleiding. Zie Persbericht.

image

Marcel Manuhutu komt langs om te vertellen over de ontwikkelingen op culinair gebied en het op handen zijnde kookboek Molukse recepten, een ware hit op Facebook.

En Patulele geeft een update over de Vluchtgarage. Hoe staat het met de groep vluchtelingen die daar weg moest? Wat betekent het dat de staatssecretaris voorlopig bad, bed en brood heeft beloofd?

Samenstelling en presentatie: Acsa Siahaya, Tonnie Maail en Jaqueline Vorst. Techniek: Dirk Ayal.


Zondag 1 februari | Vrouwen Met Ballen
‘Vrouwen Met Ballen’ is een programma voor en door vrouwen. Voor vrouwen van verschillende nationaliteiten die een link hebben met de Molukse gemeenschap. Elke uitzending heeft 1 thema en 1 centrale gast en een aantal telefonische gasten. Naast informatie is er ook ruimte voor muziek.
Samenstelling en presentatie: Brenda Suitela, Phaidra Johannis en Conny Tupanwaël. Techniek: Henri Kainama.


Zondag 25 januari | Asia Beat
Een programma over wereldmuziek, over traditie en moderniteit in muziek. Met onbekende en populaire muziek en achtergrondinformatie.
 Samenstelling en presentatie: Rein Spoorman, Techniek: Arnold Joseph.


Zondag 18 januari | MarKisah 
Het programma over passie en drijfveren. Gast van deze avond is gitarist, componist en muziekdocent Maurice Rugebregt! Uiteraard met muziek van zijn 2e CD NEXT.
Presentatie: Jane Ayal en Cat van der Voort. Regie: Renate Hanoch. Techniek: Edmund Vreede.
Website: http://mauricerugebregt.com/

maurice_renate_jane_markisah


Zondag 11 januari | Bungkus
Bij Bungkus is Alicia de Lima alias Alicia Levi onze hoofdgast! Mis haar indrukwekkende verhaal niet.
Presentatie: EC Sasabone, Esther Hulst en Ephraïm Patty. Techniek: Dirk Ayal.
http://www.bndestem.nl/regio/breda/de-verenigde-staten-zijn-het-walhalla-op-het-gebied-van-r-b-1.4700034
https://nightarts1.wordpress.com/biography/de-lima/
alicia


Zondag 5 januari | Patulele
Bij Patulele zijn Rocky Hehakaja en Sylvia Pessireron zondag – 5 januari – te gast. Rocky vertelt over haar nieuwste straatvoetbal activiteiten. Sylvia vertelt over haar nieuwste roman Gesloten koffers.

PL05012015_Sylvia  patulele_01_05012015


Zondag 14 december 2014 | MarKisah
MarKisah, het programma over passie en drijfveren. Gasten van deze avond zijn Jane Ayal en Jane Pattirane van http://www.deliverance.nl/
Presentatie: Cat van der Voort. Regie: Renate Hanoch. Techniek: Henry Derek Absalom Ayal

jane_pattirane