Items Uitzendseizoen 2015-2016

Zondag 17 juli 2016 | Patulele

Patulele sluit het radioseizoen af met literatuur en belicht twee boeken om op vakantie mee te nemen in je koffer. Niets fijners dan met een goed boek neerstrijken op het strand, aan het zwembad, op een Italiaans piazza of gewoon lekker in eigen tuin als de zomer het nog toelaat.

Marion Bloem, auteur, filmmaker en beeldend kunstenaar, bekend geworden met haar debuut roman ‘Geen gewoon Indisch meisje’ is te gast bij Patulele met haar nieuwe roman; het lang verwachte vervolg op haar succesdebuut: Haar goede hand is een respectvol portret van een dappere kleurrijke vrouw met een moeilijke jeugd, haar Jappenkampverleden en de revolutietijd waarin ze veel van haar meisjesdromen heeft moeten opgeven. Een boek over een moeizame, gecompliceerde maar toch liefdevolle relatie van moeder en dochter met een dunne scheidslijn tussen autobiografie en fictie.

Marion Bloem

Marion Bloem

marion_bloem_02 marion_bloem_03

Bloem springt in korte stukken door de tijd en door de herinneringen. De polio van de moeder als meisje, waardoor haar rechterarm verlamd raakte, haar tijd in het Jappenkamp, de verkering met de vader, de boottocht naar Nederland, het pension met de vieze worst, de jeugd en opstandigheid van haar dochter, diens groeiende belangstelling voor haar moeder, hun bezoeken aan Indonesië, en het heden, nu de moeder begint te dementeren. Over Indië, het geboorteland van de ouders, wordt niet veel gepraat en de kinderen vragen er ook niet naar, want ze willen er niets over horen. Dat komt pas als de dochter de moeder meeneemt op reis naar Indonesië, 35 jaar later.

De lezer krijgt door het persoonlijke verhaal ook goed een algemeen beeld hoe het de mensen die uit Indië naar Nederland kwamen is vergaan.

‘Over mijn moeder heb ik veel geschreven. Of eigenlijk dat ook weer niet. Ik heb telkens iets van haar geleend en het gehavend teruggegeven.’ Zo begint Marion Bloem Haar goede hand, haar nieuwe boek. Bloems eerdere werk gaf al zo veel bloot over haar Indisch Nederlandse achtergrond, dat dit verhaal lastig als verzonnen te zien is.

http://www.marionbloem.nl/

✦ ✦ 

Van Indië naar Italië is bij Patulele geen grote stap.
Al eeuwenlang komen Italianen naar Nederland; als bankiers, instrumentmakers, stucwerkers, schoorsteenvegers, terrazzowerkers of ijsmakers. Ze kwamen op eigen gelegenheid, als individu. Dat veranderde na de Tweede Wereldoorlog, toen groepen arbeiders naar Nederland werden gehaald om hier in de mijnen, de industrie en de hoogovens te werken. De granito aanrechten in tienduizenden Nederlandse woningen en de terrazzovloeren in tal van openbare gebouwen zijn door Italianen aangelegd. De Italiaanse ijssalon is een begrip geworden. En hoe zou de economische groei in Nederland in de jaren zestig zijn verlopen zonder gastarbeiders, met Italianen als pioniers?

daniela_tasca_01 daniela_tasca_03 daniela_tasca_02

Daniela Tasca schetst in haar boek 1001 Italianen. Vijf eeuwen Immigratie in de Nederlanden een beeld van een diverse gemeenschap gehecht aan de eigen identiteit en flexibel genoeg om geïntegreerd te zijn. Daniela Tasca is zelf ooit van Sicilië voor studie naar Nederland gekomen en bleef. Zij onderzoekt de geschiedenis van de Italiaanse migratie in ons land. Naast haar werk voor radio en televisie regisseerde zij diverse documentaires en publiceerde zij o.a. De Spaghettiflat, Little Italy in de polder en diverse theaterteksten. Omdat PolderItalianen (Hollandianen) meer zijn dan pizzabakkers en ijsmakers (na hen zijn nog veel meer Italianen naar Nederland gekomen: uitwisselingsstudenten, expats, wetenschappers) is Daniela Tasca op zoek gegaan naar de verschillende verhalen. Middels interviews en door in archieven en literatuur te duiken. Meer dan een officiële geschiedschrijving over Italianen is haar boek een verkenning naar de mensen die die geschiedenis hebben gemaakt die vanuit Italië hier een bestaan hebben gevonden en mede vorm hebben gegeven aan Nederland, zoals dat nu is. De Italianen bleken de wegbereiders van de grote mediterrane migratie, ze stonden aan de wieg van de multiculturele samenleving van Nederland.

De expressievolle Daniela Tasca noemt Sicilianen wel eens gekscherend, de Molukkers van Italië. Patulele’s Jacqueline Vorst was bij beide boekpresentaties aanwezig.

http://www.1001italianen.nl/

✦ ✦ 

Het lagu-lagufestival ‘Maluku Tiel Balagu’ op zaterdag 27 augustus.
65 jaar Molukkers in Nederland en het 55-jarig bestaan van de Molukse wijk in Tiel zijn aanleiding voor de Molukse stichting Buah Hati aldaar om samen met de stichting Beiaard Tiel, een uniek liedjesfestival te organiseren waarin Molukse muziek, zang en dans de boventoon voeren: Het lagu-lagufestival ‘Maluku Tiel Balagu’ op zaterdag 27 augustus. De opzet is om zowel de beiaardmuziek als de Molukse muziekcultuur meer onder de aandacht te brengen. De Tielse stadsbeiaardier, Wim Ruitenbeek, zal dan afzonderlijk Molukse liederen spelen en Molukse zang begeleiden.
Johan Goossen betrokken bij de werkgroep zal ons bijpraten over het Maluku Balagu Festival in Tiel en waar en wat men naar op zoek is.
https://www.youtube.com/watch?v=gbVw27_FoSM&feature=share Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek aan het werk

 maluku_tiel_balagu_01
 maluku_tiel_balagu_02

maluku_tiel_balaguSamenstelling en presentatie: Tonnie Maail, Matyeta Hukom en Jaqueline Vorst. Techniek: Derek Ayal.


Zondag 10 juli 2016 | Vrouwen met Ballen
Programma voor en door vrouwen. Voor vrouwen van verschillende nationaliteiten die een link hebben met de Molukse gemeenschap. Elke uitzending heeft 1 thema en 1 centrale gast en een aantal telefonische gasten. Naast informatie is er ook ruimte voor muziek. Samenstelling en presentatie: Brenda Suitela. Techniek: Henri Kainama.


Zondag 3 juli | MarKisah
Deze zondag staat in het teken van wellness, sauna en little spa. Onze gast, Lena Tentua,  neemt ons mee naar de wereld van Ayurveda, cupping en nog veel meer. Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch, Cat van der Voort, Jane Ayal. Techniek: Edmund Vreede.

5.pure_sana_massageruimtegezichtsbehandeling_harsen_en_waxen.jpg 13508913_10204962384538178_1808794171956318837_n

 


Zondag 26 juni | Asia Beat
Een programma over wereldmuziek, over traditie en moderniteit in muziek. Met onbekende en populaire muziek en achtergrondinformatie.
 Samenstelling en presentatie: Rein Spoorman, Techniek: Arnold Joseph.


Zondag 19 juni | Patulele
Klanken van Oorsprong: Poekoel Teroes
De crowdfunding actie voor de film Klanken van Oorsprong loopt eind juni af. Om het beoogde bedrag (53.000 euro) te halen en de film tot stand te kunnen brengen heeft het project nog een paar donateurs nodig.

pat_01

pat_02

Klanken van Oorsprong is een film van Hetty Naaijkens-Retel Helmich van Scarabeefilms, zij is als maakster van de documentaires Contractpensions en De Buitenkampers. De docufilm neemt ons mee naar eind jaren vijftig waarin Nederlands-Indische bands zoals The Tielman Brothers, The Crazy Rockers en The Blue Diamonds de basis legden voor de latere popmuziek in Nederland. Andere muzikanten met Nederland-Indische roots groeiden ook uit tot populaire artiesten zoals Anneke Grönloh, Boudewijn de Groot, Sandra Reemer en Ernst Jansz (Doe Maar). Zij vertellen allemaal hun eigen verhaal en over de rol die hun achtergrond altijd is blijven spelen in de muziek.

Onze koloniale geschiedenis blijft een blinde vlek in het historisch bewustzijn van Nederland. Met dit project over vaak een minder bekend stuk ‘Indische geschiedenis’ kunnen die hiaten worden ingevuld. Nog dagelijks wordt er genoten van hun muziek en hun bijdrage aan de muziekcultuur in Nederland.

In de studio zit de veel bekroonde cineast|regisseur Leonard Retel-Helmich, de bekende broer van Hetty. De maker van o.a. De Stand van de Maan, Stand van de Sterren en Stand van de Zon. Broer en zus zijn beiden als maker en/of producent verbonden aan Scarabeefilms. Hij zal ons bij praten over de Stand van zaken rond Klanken van Oorsprong; Poekoel Teroes

SO – De stem van de Molukse vrouw bij Sonsbeek ’16: transACTION
Multimedia kunstenares Juul Sadée vond dat de stem van de 2e generatie Molukse vrouwen vaak ontbrak. Ze maakte de Molukse vrouw drager van het Molukse verhaal in haar kunstwerk SO in Bronbeek, Arnhem. De media staat voor niets: Juul Sadée komt tot ons vanuit Maastricht.

pat_03

pat_04

Vanaf februari dit jaar organiseerde Juul Sadé een aantal ontmoetingen met Molukse vrouwen om de verhalen naar boven te halen. Met name die verhalen die gaan over het soldatenleven, het wonen in kampen en woonoorden met weinig vooruitzichten en wat dat heeft betekent voor je identiteit en zelfbeeld en emancipatieproces. Tijdens die ontmoetingen werden ook voorwerpen gemaakt om het verhaal te verbeelden. Zo ontstond een bonte verzameling aan objecten. De vertellingen die in de lijn liggen van de Molukse orale traditie en objecten zijn verwerkt in een meterslange constructie waarin ook soundcapes zijn te horen, soundbites uit de Molukse geschiedenis en cultuur. De naam van de installatie SO refereert aan de wijze waarop vertellers hun verhaal afsluiten. “Zo is het aan mij doorgegeven.” De installatie maakt deel uit van een grotere expositie: Sonsbeek ’16: transACTION. Museum Bronbeek is een van de locaties van de 11e editie van deze hedendaagse kunsttentoonstelling van het Indonesische curatorencollectief Ruangrupa. SO is t/m 18 september te zien in Museum Bronbeek, Arnhem.

Maluku Manise sieraden
Billy Jean Bart-Tahapary is onlangs begonnen met haar speciale sieradenlijn Maluku Manise. Ze woont op Bali en is op dit moment met vakantie in Nederland. Patulele smeedt het ijzer wanneer het heet is en nodigde haar uit om haar verhaal te doen over de sieraden, welk materiaal en symbolieken ze gebruikt, haar band met de Molukken en de opbrengsten voor het goede doel (projecten op de Molukken). Ook is ze hier om naar distributie mogelijkheden te bekijken.

Billy Jean is te bereiken via haar Facebook pagina BJ Maluku en via haar website http://www.maluku-manise.com/ of via http://www.maluku4you.nl/

pat_05 pat_06
pat_07

Samenstelling en presentatie: Tonnie Maail, Matyeta Hukom en Jaqueline Vorst. Techniek: Derek Ayal.


Zondag 12 juni | Bungkus
Aanstaande zondag zit er een zeer sportieve dame bij ons aan tafel: Gayle Mahulette! Drie jaar lang zat zij niet bij de nationale selectie, maar hoe staat het nu met haar badmintoncarriere? Dat gaat ze ons vertellen. Ook praten fotografen: Jeftha Pattikawa van Verloren Banden, Geronimo Matulessy en Stacii Samidin ons bij over hun komende exposities. Natuurlijk heeft Eef ook weer fijne muziek uitgezocht en hebben we cultuurtips voor je. Luisteren dus!
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone & Ephraïm Patty. Techniek: Derek Ayal

Gayle Mahulete

Gayle Mahulete


Zondag 5 juni 2016 | Vrouwen met Ballen
Programma voor en door vrouwen. Voor vrouwen van verschillende nationaliteiten die een link hebben met de Molukse gemeenschap. Elke uitzending heeft 1 thema en 1 centrale gast en een aantal telefonische gasten. Naast informatie is er ook ruimte voor muziek. Samenstelling en presentatie: Brenda Suitela. Techniek: Henri Kainama.


Zondag 29 mei | Asia Beat

Een programma over wereldmuziek, over traditie en moderniteit in muziek. Met onbekende en populaire muziek en achtergrondinformatie.
 Samenstelling en presentatie: Rein Spoorman, Techniek: Arnold Joseph.


Zondag 22 mei | MarKisah
Op de website van noisey.vice.com valt te lezen dat de stijl van producer Garrinacha van Leeuwaarde flex en zelfs wavey is. Dat deze superlatieven van toepassing zijn op Garrincha bewijst het feit dat er van het album New Wave meer dan 20.000 exemplaren zijn verkocht. Garrincha heeft hiervoor dan ook gouden award voor gekregen. Luister komende zondag en je hoort meer over Garrincha die tot de nieuwe lichting van de Nederlandse producers hoort.
Samenstelling en presentatie: Cat van der Voort, Jane Ayal. Techniek: Dirk Ayal.

Garrincha van Leeuwaarde

Garrincha van Leeuwaarde

10534515_1218359891523504_4793228757117322529_n
IMG_4083 IMG_4084 IMG_4087

 


Zondag 15 mei | Bungkus
Aanstaande zondag hebben we Najee Tomasowa alias Djeckman te gast. Hij werd op zijn 16e ontdekt als DJ en werd als snel geboekt voor feesten met grote namen. Nu is hij 22 jaar en heeft hij zijn passie gevonden als producer van, wat hij zelf noemt, ‘billenschudmuziek’! Najee neemt ons mee op een muzikale reis door de tijd.

Onze telefoongast is Boya Rauwle. Haar afstudeeronderzoek gaat over Molukkers en Theater. Wil je meedoen aan dit onderzoek, luister dan vanavond naar het hoe & waarom. Verder natuurlijk ook nieuwe muziek en de muziekkeuze van Ephraim. Zondag 15 mei, 20.00 uur: Be there or be square!
Samenstelling en presentatie: Ephraïm Patty. Techniek: Henry Derek Absalom Ayal.

Najee Tomasowa alias Djeckman

Najee Tomasowa alias Djeckman


Zondag 8 mei | Patulele
Patulele staat deze zondag 8 mei in het teken van de Molukse volksheld Pattimura.

In Moluks Nederland en in de Molukken vinden er Pattimura herdenkingen plaats rond 15 mei, de officiële Pattimura-dag. Dat gaat meestal gepaard met brandende fakkels om de vlam van vrijheid door te geven.

In Patulele halen we twee items naar voren: theatervoorstelling KRUIT! en het sport event Pattimura Walk & Run.
Pattimura heeft de hoofdrol in de volksopstand die centraal staat in de theatervoorstelling KRUIT! van theatergroep DeltaDua. De voorstelling kan worden gezien als een gevecht om verzoening. Decennia na zijn executie keert Pattimura terug naar het fort om de confrontatie aan te gaan met de Hollander wiens familie hij uitmoordde, zich te verzoenen met zijn verleden en zijn identiteit te overdenken.
KRUIT! vertelt een onderbelicht verhaal uit de gedeelde geschiedenis van Nederland en de Molukken: de Molukse volksopstand tegen de Hollanders in 1817, geleid door volksheld Pattimura. Hierbij werd het Nederlandse Residentengezin Van den Bergh in Fort Duurstede afgeslacht. Alleen de kleine Jean Lubbert overleefde de nachtmerrie.
Na 15 succesvolle en uitverkochte voorstellingen dit voorjaar in diverse theaters in Nederland, volgde in november een geslaagde tournee door Indonesië, met voorstellingen in Ambon/de Molukken (Taman Budaya) en Jakarta (Erasmushuis) samen met Molucca BambooWind Orchestra en nu is Kruit! binnenkort te zien op de Nederlandse podia.
Tromgeroffel. Tifa-slagen en oerkreten klinken steeds harder en feller. De fakkels branden. De krijgsdans staat op het punt van uitbarsten… Het is bijna zover. De reprise van Kruit! door DeltaDua en Molucca BambooWind Orchestra.
In Assen aan de vooravond van de Pattimura herdenking is er een speciaal programma met inleiding over de Pattimura opstand en optredens van dansgroep Ina Kura Ama o.l.v. Poppy Alfons en van tifa totobuang groep Moku-Anu-U o.l.v. Jack Noija. Verder zijn er voorstellingen van Amsterdam t/m Zaandam.

De acteur die Pattimura speelt, Alex Lekatompessy, mag natuurlijk niet ontbreken. Ook actrice en verhalenvertelster Nel Lekatompessy, zijn opponente Maria in de voorstelling die zijn heldenrol betwist, zit in de studio.

Kruit_1 Kruit_2 Kruit_3

©Kees Lefeber

Speeldata:

Vrij 13 mei Amsterdam 20.30 uur www.decameleon.nl
Zat 14 mei Assen 20.30 uur
(met speciaal voorprogramma van 19.00 uur)
www.dnk.nl
Woe 18 mei   Waalwijk 20.30 uur www.deleest.nl 
Don 19 mei Barneveld 20.30 uur www.schaffelaartheater.nl
Vrij 20 mei Etten-Leur 20.15 uur www.denobelaer.nl
Don 26 mei Zaandam 20.30 uur
(met inleiding vanaf 19.15 uur) afsluitende voorstelling
www.zaantheater.nl

Voor meer informatie: www.deltadua.nl

Pattimura Walk & Run

De Molukse hardloopgroep Kawan2 Maluku Lari organiseert een hardloop evenement Pattimura Run in samenwerking met de werkgroep ‘Pattimura Walk’ en ‘Wandelgroep Djalan Untuk Maluku’.

Dit evenement is vernoemd naar de Molukse vrijheidsstrijder Thomas Matulessy alias Pattimura, die 200 jaar geleden in het jaar 1817 op 15 mei een opstand leidde tegen het Nederlandse koloniale gezag. Deze strijd verloor hij, maar voor Molukkers is hij daarom voor altijd een historische held.

De organisatie wil dit evenement elk jaar terug laten komen en dan steeds met de intentie om de strijd van Pattimura te blijven herdenken. Het thema is dan ook steeds ‘OBOR TETAP TINGGAL MENJALA’, de fakkel van Pattimura blijft met ons voort branden.

Joram Tentua, van Kawan2 Maluku lari, is vanaf het begin betrokken bij dit initiatief en gaat ons over de ins en outs van het sportieve event, de Pattimura Run & Walk, vertellen. Er zal gelopen worden van Alphen a/d Rijn naar Capelle a/d IJssel.

Maluku_lari Pattimura_walk

Samenstelling en presentatie: Tonnie Maail, Matyeta Hukom en Jaqueline Vorst. Techniek: Dirk Ayal.

Zondag 1 mei | Vrouwen Met Ballen
Programma voor en door vrouwen. Voor vrouwen van verschillende nationaliteiten die een link hebben met de Molukse gemeenschap. Elke uitzending heeft 1 thema en 1 centrale gast en een aantal telefonische gasten. Naast informatie is er ook ruimte voor muziek. Samenstelling en presentatie: Brenda Suitela. Techniek: Henri Kainama.

Zondag 17 april | MarKisah
Komende zondag staat ook bij MarKisah voetbal centraal. Want dan is bij ons te gast in de studio Mitchell van Rooijen. De 17-jarige aanvaller heeft vorige jaar september zijn eerste profcontract getekend bij FC Utrecht. Hiermee heeft hij zich tot medio 2018 aan FC Utrecht verbonden. Ook heeft hij inmiddels gedebuteerd in Oranje onder 18. Luister zondag naar het verhaal van één van de grootste talenten uit de jeugd van FC Utrecht. Samenstelling en presentatie: Cat van der Voort, Jane Ayal en Renate Hanoch. Techniek: Edmund Vreede.

Mitchell van Rooijen

Mitchell van Rooijen

Zondag  10 april | Bungkus
Het weer tijd voor Bungkus! Esther-Clair is er niet bij, omdat ze aan het herstellen is van een infectie. We wensen haar heel veel beterschap toe. Wel in de studio: Michael Timisela.
In de jaren ’90 werd hij jarenlang gezien als één van de grote talenten van de Ajax jeugd, maar in tegenstelling tot zijn generatiegenoten Clarence Seedorf en Patrick Kluivert brak Timisela uiteindelijk nooit door. Luister zondag naar het verhaal van een gevallen godenzoon die dankzij zijn passie voor voetbal de weg naar boven weer heeft gevonden.
Samenstelling en presentatie: Ephraïm Patty. Techniek: Henry Derek Absalom Ayal.

Michael Timisela

Michael Timisela


Zondag  3 april | Patulele 65 jaar Molukkers: over ouderen, motoren, kunst en idealen
Met alle media-aandacht in de afgelopen weken kan het je niet ontgaan zijn: 65 jaar Molukkers (als groep) in Nederland wordt op allerlei manieren herdacht. Ook Patulele staat hierbij stil maar kijkt gelijkertijd ook naar de (praktische) toekomst van de oudere generatie, de politieke gevangenen en het veelbelovende talent van Molukse jongeren.

Woonzorgcomplex Rumah Beta in Vaassen
De komst naar Nederland zou tijdelijk zijn maar dat werd permanent. De Molukse gemeenschap groeide en groeide.  Met het ouder worden van de eerste generatie werd steeds duidelijker dat er een nieuw dilemma geboren was: hoe de opvang van de oudere generaties in Nederland te regelen, aangezien terugkeer naar de Molukken geen optie meer is. De algemene opvatting was dat het ‘not done’ is om net zoals dat in Nederland gaat de bejaarde Molukkers weg te stoppen in een verzorgingstehuis, die neem je in huis. Maar ook de tweede generatie werd ouder en  geconfronteerd met een hoop praktische problemen. Inmiddels zijn er al enkele woonzorgcentra en seniorencomplexen gericht op Molukse (en ook Indische ouderen) met specifieke wensen en behoeften. Ook in Vaassen gemeente Epe) is men bezig om een woonzorgcentrum te ontwikkelen speciaal afgestemd op de Molukse bewoners. De zorg daar zal verzorgd worden door Zorginstelling Nusantara die ook de zorg heeft verleend voor woonzorgcentrum Rumah Saya in Apeldoorn. Baboyo Porsisa, voorzitter en initiatiefnemer van stichting Rumah Beta, zal vertellen waarom dit zorgcentrum er in Vaassen moet komen en wat ze daar nog voor nodig hebben. http://www.koppelepe.nl/nieuws-volwassenen/rumah-beta-in-epe/

rumahbeta1

Ouderenverwendag in Vaassen

Ouderenverwendag in Vaassen

Kunstgeschiedenis en de rol van curator in de 21ste eeuw
Kunsthistorica Zippora Elders studeerde kunstgeschiedenis, met focus op moderne en hedendaagse kunst, aan de UvA. Recent deed ze de Master Museumconservator aan de UvA en de VU. Ze richtte zich daarbij op beeldende kunst en (nieuwe) media en volgde haar praktijkjaar als conservator-in-opleiding bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Zippora was in juni 2014 keynote spreker tijdens de discussiemiddag ‘De rol van de conservator in de 21ste eeuw’ van de VNK i.s.m. de Museumvereniging in het Van Goghmuseum. Als curator heeft ze al spraakmakende exposities op haar naam staan o.a. Achter de Wand in Foam Amsterdam.  Ook schrijft zij over hedendaagse kunst voor blogs en kunstenaarsinitiatieven. Met een Molukse vader en een Indische moeder zijn wij benieuwd wat haar inspirireert, wat haar plannen zijn en wat 65 jaar Molukkers in Nederland voor haar betekent en welke rol zij voor zichzelf als freelance curator ziet weggelegd.  www.zipporaelders.com

Zippora Elders

Zippora Elders

Gevangenen van de vrijheid
Motorrijders, die de Molukse ‘zaak’ een warm hart toedragen, zullen op zaterdag 9 april 2016 een motorrit houden door het land. Zij doen dit ter ondersteuning van de jaarlijkse Hari Peringatan op 12 april, een herdenkingsdag waarop er traditioneel stil wordt gestaan bij de dood van mr. dr. Chr. R.S. Soumokil, voormalig president van de RMS, Republik Maluku Selatan. De motorrijders zullen dit jaar  de Molukse wijken in Breukelen/Maarssen, Leerdam, Culemborg, Woerden en Moordrecht aandoen. Al een aantal jaren wordt bij de Peringatan Ride Out er geld ingezameld voor de Molukse politieke gevangenen en hun gezinnen in Indonesië. Francis Janssen, zit in de studio namens PAK,  Perintis Aksi Kilat, de organisatie die in leven is geroepen n.a.v. arrestaties van Molukse dansende demonstranten  en die zorg draagt voor de overdracht van de opbrengst van de Ride Out. Patulele is benieuwd wat Francis maakt tot een notoire actievoerder zich in binnen- en buitenland ook lopend, fietsend en varend inzet voor vrijheids- en onafhankelijkheidbewegingen in de Pacific-regio.

pro1 Intocht Wierden (2015)

Samenstelling en presentatie: Tonnie Maail, Matyeta Hukom en Jaqueline Vorst. Techniek: Dirk Ayal.


Zondag 27 februari | Vrouwen Met Ballen
Geen VmB vanwege gezondsheidsredenen van programmamaakster Brenda Suitela, dus zal onze technicus Henri Kainama alleen muziek ten gehore brengen. Hij zal het programma opdragen aan onze eerste generatie ouders/grootouders met Molukse lagu2(liedjes). Ook voor onze broeders en zusters van Free Papua heeft hij het lied Papua Merdeka Remix erbij gezet.


Zondag 20 maart | Asia Beat

Een programma over wereldmuziek, over traditie en moderniteit in muziek. Met onbekende en populaire muziek en achtergrondinformatie.
 Samenstelling en presentatie: Rein Spoorman, Techniek: Arnold Joseph.


Zondag 13 maart | MarKisah
Markisa = passievrucht. Kisah = verhaal. Voeg dit samen en je krijgt ‘MarKisah’ , het programma over passie en drijfveren. Een uur lang staat een gast centraal. Je hoort meer over het verhaal achter zijn/haar passie.

Deze zondag schuift bij ons aan tafel Ebed Litaay. Ebed is Global Lead van de Indonesian Diaspora Network (IDN). Maluku en Culinary zijn twee van de Task Forces, die onder IDN vallen. Hoe wordt je Global Lead? Wat beoogt IDN en wat zijn de doelstellingen van de verschillende Task Forces?
Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch en Jane Ayal. Techniek: Edmund Vreede.

 


IDN-NL-Small1

Ebed Litaay

Ebed Litaay

Zondag 6 maart | Patulele
Op het menu van Patulele:  Culinair en muzikaal soulfood
Familierecepten in restaurant CUCU
Toen Neila Pattisahusiwa in 1951 samen met haar gezin met de boot vanuit Indonesië in Nederland aankwam, had zij nooit kunnen bedenken dat drie generaties later haar kookkunst inspiratie zou zijn voor het restaurant in Zwijndrecht CUCU dat in november 2014 haar deuren opende. In korte tijd hebben veel mensen uit Zwijndrecht en omgeving de weg naar het restaurant weten te vinden. CUCU is het Molukse restaurant waar met veel liefde, passie en gevoel voor traditie wordt gekookt volgens oude familierecepten. De keuken van ‘thuis’ in een smaakvolle omgeving waarin een ieder zich senang voelt. Omdat de vraag naar services voor overdag steeds groter werd, is CUCU gaan uitbreiden. CUCU Foodbar is in oktober, een speciaalzaak begonnen voor breakfast, lunch en take out van originele CUCU gerechten met een eigentijdse twist. Leila van Oorschot die het initiatief tot dit Molukse/Indonesische restaurant met halalgerechten nam, vertelt over de succesformule van het familierestaurant en plannen voor cultuur- en taalactiviteiten. www.cucu.nl

cucu1 cucu3

Fransism & de Rollende Keukens

Zangeres Brenda Frans en gitarist Wim Lohy ontmoetten elkaar op het Ambon Jazz festival in 2010 en sindsdien treden zij regelmatig samen op. Brenda is volop bezig met haar nieuwe CD Fransism waarop nieuwe en oude stukken, jazz/pop en wereldse elementen zijn terug te vinden. De CD wordt in mei/juni verwacht. In Patulele alvast live een voorproefje. Brenda Frans en Wim Lohy zijn met hun soulfood binnenkort ook te zien en te horen, waarbij ze het publiek onder de noemer ‘Fransism’ trakteren op een muzikale trip langs The American Songbook, de Molukse Blues ‘Saudade Maluku’, pop, soul en jazz.
Van 22 t/m 28 maart elke avond tijdens het eten (19.00 – 21.00 uur): Café restaurant Miguel in Beverwijk met Moluks eten.
In mei op ‘de Rollende Keukens’ bij de stand van Charly Sate.
http://www.brendafrans.nl/

Brenda Frans

Brenda Frans

Wim Lohy

Wim Lohy

Benefiet voor vrije radio in Oost-Timor

Stichting Vrij Oost Timor organiseert op 19 maart in het Utrechtse Café Averechts een benefietmaaltijd voor Radio Povo Viqueque. Deze vrije zender is niet alleen een bron van eerlijke informatie, maar vormt ook een spil van activiteit en dialoog. Dit jaar is het 11 jaar geleden dat het radiostation in Viqueque (het zuidoosten van Oost-Timor) officieel geopend werd. Maar tropenjaren tellen dubbel. Dat geldt ook voor de studioapparatuur. Radio Oras steunt natuurlijk een medestrijder op het radiofront. Endie van Binsbergen, medewerkster van de Utrechtse Stichting Vrij Oost Timor en vanaf het begin ter plekke betrokken bij de opbouw van dit radiostation zal ons bijpraten over het radioproject en het Benefietdiner bestaande uit een heerlijke maaltijd uit de Timorese/Molukse keuken vergezeld met live-muziek uit West Papua.

http://www.vrijoosttimor.nl/radioproject.html

Endie van Binsbergen

Endie van Binsbergen

radio_povo

Untuk Selalu

Untuk Selalu (Voor Altijd) is een korte documentaire van vijftien minuten, waarin Ambar Surastri (31), Andrea van den Bos (24) en Robbert Maruanaija (29) de culturele perspectieven vanuit vier grote migrantengroepen in Nederland, verbonden aan Indonesië, in beeld brengen: de Javaans-Surinamers, Indo’s, Molukkers en Indonesiërs. De documentaire laat tradities, rituelen en gewoontes zien van deze vier verschillende, maar tegelijkertijd sterk overeenkomstige culturen. De diverse keukens vormen een wezenlijk onderdeel van die culturen.
Daarbij wordt de documentaire vanuit het oogpunt van jongeren, ofwel nakomelingen van deze migrantengroepen weergegeven. De drie documentairemakers, met een Indonesische, Indische en een Molukse achtergrond hebben op deze manier ook hun eigen roots bij elkaar weten te brengen.
Untuk Selalu, o.a. te zien geweest bij Cinema Asia Festival, Open Rotterdam  (WORM) en het live event van Kasuaris, is vanaf a.s. maandag on line te zien bij vimeo. De druk bezette Robbert Maruanaija kon eindelijk een gaatje vinden om bij Patulele langs te komen.

Rechts in beeld: Robbert Maruanaija

Rechts in beeld: Robbert Maruanaija

Samenstelling en presentatie: Matyeta Hukom, Tonnie Maail en Jaqueline Vorst. Techniek: Dirk Ayal.


Zondag 28 februari | Bungkus
Vanavond staat Bungkus in het teken van ’65 jaar Molukkers in Nederland.’ We zullen het hebben over het event op 2 april met drie heren die op hun eigen manier hun bijdrage leveren aan deze dag: graffiti artist Nicky Nahafahik en Schorembarbiers Gio Uktolseja en Dennis Da Costa.
In hoeverre deze drie heren zelf vroeger ‘schorem’ waren, daar zullen we achter komen..Natuurlijk hoor je ook de lekkerste nieuwe en oude muziek. Luisteren dus!
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone, Ephraim Patty. Techniek: Dirk Ayal.

Nicky Nahafanik en Schorembarbiers Gio Uktolseja en Dennis Da Costa

Nicky Nahafahik en Schorembarbiers Gio Uktolseja en Dennis Da Costa


Zondag 21 februari | Vrouwen Met Ballen
Programma voor en door vrouwen. Voor vrouwen van verschillende nationaliteiten die een link hebben met de Molukse gemeenschap. Elke uitzending heeft 1 thema en 1 centrale gast en een aantal telefonische gasten. Naast informatie is er ook ruimte voor muziek. Samenstelling en presentatie: Brenda Suitela en Phaidra Johannis. Techniek: Henri Kainama.


Zondag 14 februari | Asia Beat
Een programma over wereldmuziek, over traditie en moderniteit in muziek. Met onbekende en populaire muziek en achtergrondinformatie.
 Samenstelling en presentatie: Rein Spoorman, Techniek: Arnold Joseph.


Zondag 7 februari | MarKisah
Komende zondag zit bij ons in de studio oud-voetballer Jerry Taihuttu. Jerry heeft zijn voetbalschoenen aan de wilgen gehangen en timmert nu aan de weg als muzikant met de band Elephant Skin. In deze uitzending zal hij live een aantal nummers laten horen. Tot zondag!
Samenstelling en presentatie: Cat van der Voort, Renate Hanoch en Jane Ayal. Techniek: Dirk Ayal

Jerry Taihuttu live bij MarKisah

Jerry Taihuttu live bij MarKisah

Jerry Taihuttu

Jerry Taihuttu


Zondag 31 januari | Bungkus
Fâris van de Lisdonk (aka REFRESHH) werd december vorig jaar geinterviewd door de Moslim Omroep. Over hoe het is om een Molukse moslim in Nederland te zijn. Hij heeft daar een duidelijke mening over Op zijn Facebookpagina schreef hij over zijn geloof en de misverstanden daarover: “Elke dag weer zie ik de meest belachelijke reacties, de meest weerzinwekkende gedachtes. Ik zeg het eerlijk, dit raakt me heel erg.” In Bungkus licht hij deze woorden toe. Verder aandacht voor de Crowdfunding-Actie van Runnin Rebels en de lekkerste nieuwe muziek. Luister je vanavond ook?
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone, Ephraim Patty. Techniek: Edmund Vreede.
Facebook Groep: Bungkus Community
Luister ook naar Bungkus Spotify Playlist!

REFRESHH

REFRESHH


Zondag 24 januari | Patulele
Patulele gaat 2016 strijdbaar en gastronomisch-dynamisch van start. MMA-fighter Vincent ‘Magnivincent’ Latoel uit Deventer is na vier jaar non actief te zijn geweest terug in de boksring … en hoe … menig internationale wedstrijd beslist hij met knock out. In Patulele vertelt deze imponerende kickbokser over zijn ontwikkeling als vechtsporter in het wedstrijdcircuit ONE Fighting Championship, over de ins en out van deze sport en zijn ambitie als personal trainer.   

Vincent 'Magnivincent' Latoel

Vincent ‘Magnivincent’ Latoel

Voor culinaire ondernemer Marcus Matakupan is Radio Oras een thuiswedstrijd. Hij is steeds vaker te zien met zijn Marcus Culinair gerechten op kleinschalige speedmeets, buurtmarkten en souks. In februari staat hij op een Foodmarket in London om Pacific Maluku Food te promoten. Patulele is benieuwd naar zijn nieuwste en wilde plannen op culinair gebied.
Samenstelling en presentatie: Acsa Siahaya, Matyeta Hukom, Tonnie Maail en Jaqueline Vorst. Techniek: Dirk Ayal.

image006


Zondag 17 januari | Vrouwen Met Ballen
Programma voor en door vrouwen. Voor vrouwen van verschillende nationaliteiten die een link hebben met de Molukse gemeenschap. Elke uitzending heeft 1 thema en 1 centrale gast en een aantal telefonische gasten. Naast informatie is er ook ruimte voor muziek. Samenstelling en presentatie: Brenda Suitela en Phaidra Johannis. Techniek: Henri Kainama.


Zondag 3 januari | MarKisah
In de allereerste uitzending van 2016 hebben wij Rachelle Manuputty (20) in de studio. Rachelle is dit jaar uitgekozen tot MBO Uitblinker ROC Mondriaan 2015. Rachelle doet de opleiding Mode. Rachelle is heel erg creatief en heeft een eigen stijl. Volgend jaar zal zij haar opleiding vervolgen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Wat maakt Rachelle een uitblinker? Ga dat aanstaande zondag horen bij MarKisah!Samenstelling en presentatie: Jane Ayal, Renate Hanoch en Cat van der Voort. Techniek: Edmund Vreede.

Rachelle Manuputty

Rachelle Manuputty


Zondag 27 december | Bungkus
Pssst, we weten dat je druk bent met de voorbereidingen voor het Kerstdiner, maar we willen je even zeggen dat je aanstaande zondag naar Bungkus moet luisteren! Waarom? Omdat we deze twee Topgasten aan tafel hebben! Joenoes Polnaija en Francois Pical zijn beiden acteur en beiden hebben een onvergetelijke reis naar Maluku gemaakt. We kijken met hen en met vaste tafelgast Ephraïm Patty terug op een succesvol jaar. En natuurlijk draaien we de lekkerste muziek uit 2015 voor je.
Happy Xmas ya’ll!
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone, Ephraïm Patty. Techniek: Derek Ayal

IMG_0527Joenoes Polnaija en François Pical


Zondag 20 december | Patulele
In deze laatste uitzending van Patulele van dit jaar blikken we met drie studiogasten al vast vooruit naar het nieuwe jaar. 2016 wordt een jubileumjaar, herdenken van 65 jaar verblijf van Molukkers in Nederland. Een stukje geschiedenis die de makers van het boek ‘Mutiara. Molukse parels aan de Vecht’ inspireerde om verhalen te verzamelen. En specifiek van de Molukse gemeenschap uit Breukelen en Maarssen omdat het vijftig jaar geleden is dat Molukse inwoners in de Vechtstreek neerstreken. Met een bijdrage van de gemeente Stichtse Vecht is naast deze publicatie ook een educatief project van de Christelijke universiteit UKIM (Ambon) op de Molukken ondersteund. Een van de auteurs van het boek, Grace Bernardus, zal ons bijpraten over het wel en wee van de Vechtse Molukse gemeenschap. Aan de oplettende luisteraars zullen  twee exemplaren van ‘Mutiara. Molukse parels aan de Vecht’ verloot worden. Voor meer informatie en bestellen van het boek: www.stichtseparels.nl

Boek omslag

Omslag boek

Makers van de publicatie:  vlnr Grace Bernardus, Karin Lopulalan, Sylvia Pessireron

Makers van de publicatie: vlnr Grace Bernardus, Karin Lopulalan, Sylvia Pessireron

In januari en februari 2016 zal ook de succesvolle theaterproductie De Stille Kracht van Toneelgroep Amsterdam weer in haar thuisbasis de Stadsschouwburg in Amsterdam  te zien zijn. Beroepsprovocateur Rob Malasch ging altijd tekeer tegen het ‘burgerlijke bolwerk’ theater. Tot hij werd gevraagd voor een figurantenrol bij Toneelgroep Amsterdam. In Patulele vertelt deze voormalig theaterrecensent, galeriehouder en oprichter van Indomania over het waarom hij zich laten strikken als edelfigurant bij De Stille Kracht. http://tga.nl/voorstellingen/de-stille-kracht

Rob Malasch te midden van de Stille Kracht met verwoestende werking

Rob Malasch te midden van de Stille Kracht met verwoestende werking

Aan de Fotoacademie zijn medio december 38 fotografen afgestudeerd en hun examenwerk Gear 15 is van  19 t/m 21 december ten toon gesteld in de Beurs van Berlage.  Een van hen, Rivelino Sellier, heeft een portretserie gemaakt: ‘A Selfportrait Through A Moluccan Generation’.  Met deze portretserie hield hij zichzelf een spiegel voor en vond hij overeenkomst en verbinding met zijn generatiegenoten. Het schetst een beeld van waar de derde generatie Molukkers mee bezig is. Wat hem betreft mogen veel meer Molukse jongeren op de voorgrond treden. Deze jonge fotograaf krijgt daar bij Patulele het platform voor. http://www.rivelinosellier.com

Werk van Rivelino M. Sellier te zien in de Beurs Van Berlage

Werk van Rivelino M. Sellier te zien in de Beurs Van Berlage

Samenstelling en presentatie: Acsa Siahaya, Tonnie Maail en Jaqueline Vorst. Techniek: Dirk Ayal.


Zondag 13 december | Vrouwen Met Ballen
Vrouwen met ballen nodigt Maluku4Maluku Nona Salakory en Leo Reawaruw uit in de studio.
Actuele onderwerpen zoals Moluks Platform, Indisch Platform, Backpay, Militair veteranenstatus en pensioen(ook voor weduwen).

Samenstelling en presentatie: Brenda Suitela & Phaidra Johannis. Techniek: Henri Kainama.

maluku4maluku_def– ★ –

Vanavond ook een telefonisch interview met Mirjam van Rijn met een update over TTIP en COP21 Parijs en het Klimaatverdrag.
(COP21 = United Nations Climate Change Conference,  TTIP = Transatlantic Trade & Investment Partnership)


Zondag 29 november | MarKisah
Op 28 februari van dit jaar beleefde de muziektheatervoorstelling K R U I T ! van theatergroep DeltaDua haar premiere in het Zaantheater in Zaandam. K R U I T ! is het vergeten verhaal uit de gedeelde geschiedenis van Nederland en de Molukken: de Molukse opstand in 1817 geleid door volksheld Pattimura. Hierbij werd het Nederlandse gezin Van den Bergh in Fort Duurstede afgeslacht. Alleen de kleine Jean Lubbert overleefde de nachtmerrie. Onze gast voor deze uitzending is de nazaat van Jean Lubbert: Rudolph van den Berg van Saparoea. In deze uitzending zal hij Rob Laloli ontmoeten, die in K R U I T ! de rol van Rudolph’s voorouder speelt.

Deze maand maakte de cast en crew van Deltadua een theatertoer in Ambon en Jakarta. Een week lang hebben zij op Ambon voorstellingen gegeven in Taman Budaya, gevolgd door voorstelling in het Erasmus Huis in Jakarta.
Samenstelling en presentatie: Jane Ayal, Renate Hanoch en Cat van der Voort. Techniek: Edmund Vreede.

Vlnr Margot, Rudolph, Rob, Jane, Renate, Jacqueline

Vlnr Margot, Rudolph, Rob, Jane, Renate, Jacqueline

Rob Laloli en Rudolph van den Berg van Saparoea

Rob Laloli en Rudolph van den Berg van Saparoea


Zondag 22 november | Bungkus
Vanavond wordt het oude team van Bungkus even herenigd: Esther Hhttp://orasmedia.nl/wp-admin/post.php?post=137&action=editulst is onze gast. Zij is al jaren werkzaam als eigen ondernemer binnen de cultuursector. En met veel succes. Hoe ze dat doet, helemaal op eigen kracht, zonder subsidies, dat gaat ze ons vertellen. Esther heeft ook een eigen website www.opde1sterij.nl. Verder verwarmen we je met de lekkerste muziek, zoals je van ons gewend bent. Luister dus naar Bungkus!
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone en Ephraim Patty. Techniek: Edmund Vreede.

Esther Hulst

Esther Hulst


Zondag 15 november | Patulele
Vanavond bij Patulele onder andere een samenvatting of (eerder opgenomen) interview met de bekende Indonesische journaliste en schrijfster Ayu Utami. Zij is een vertolkster van de nieuwe generatie Indonesische artiesten en schrijvers die opkwam na de val van Suharto. Zij is bekend van het boek Saman (1998). Ze won eveneens in 2000 de Prins Claus Prijs. Afgelopen week was ze in Nederland voor twee lezingen, onder andere in het Rijksmuseum. Patulele heeft haar gesproken en vanavond een korte samenvatting van Matyeta over zijn ontmoeting met haar en als we mazzel hebben, een vooraf opgenomen interview.
Verder Andre Klunder van TGB, Teachers Go Abroad, als live-gast in de studio. Over zijn projecten, onder andere de schoonmaakactie,  afgelopen zomer naar Saparua en Ambon en zijn vervolgproject.
Natuurlijk ontbreken de tips niet en verder gaan we go with the flow..
Samenstelling: Matyeta Hukom, Jacqueline Vorst, Tonnie Maail, Acsa Siahaya en Techniek: Dirk Ayal

Ayu Utami

Ayu Utami

Andre Klunder

Andre Klunder


Zondag 8 november | Vrouwen Met Ballen
Deze zondag weer een uitzending van Vrouwen met Ballen.
Samenstelling en presentatie: Brenda Suitela en Phaidra Johannis. Techniek: Henri Kainama


Zondag 25 oktober | MarKisah
Komende zondag in de studio bij MarKisah Thorgal Steevensz. Thorgal deed onlangs mee aan de Capture Optimism fotowedstrijd. Met zijn foto’s wil hij een bijdrage leveren aan de afvalproblematiek op Ambon, Maluku. Helaas is hij niet door de eerste ronde heen gekomen. Thorgal is echter vastberaden om alsnog naar Maluku te gaan. Hoe hij dit gaat doen, hoor je komende zondag!
Samenstelling en presentatie: Jane Ayal, Renate Hanoch en Cat van der Voort. Techniek: Dirk Ayal

Thorgal Steevensz

Thorgal Steevensz

MK25okt15

Thorgal geflankeerd door programmamakers Cat van der Voort en Jane Ayal


Zondag 18 oktober | Bungkus

Fotograaf en Blogger: Geronimo Matulessy – Photography. Is hij een Idealist of een Activist? Wat brengt de fotografie hem? En waarom gooide hij het roer in zijn leven om? Antwoorden op deze prangende vragen en natuurlijk de lekkerste muziek.
Ook komt de studente Journalistiek: Sheyna Ubjaan uitleggen waarom ze op zoek is naar 370 Moluks/Nederlandse mannen en vrouwen.
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone, Ephraim Patty. Techniek: Dirk Ayal
Faceboek Groep: Bungkus Community

V.l.n.r. Sheyna Ubjaan, Geronimo Matulessy, Esther-Claire Sasabone en Ephraim Patty

V.l.n.r. Sheyna Ubjaan, Geronimo Matulessy, Esther-Claire Sasabone en Ephraim Patty

Geronimo Matulessy

Geronimo Matulessy

Sheila Ubjaan

Sheila Ubjaan


Zondag 11 oktober | Patulele

Toen Neila Pattisahusiwa in 1951 samen met haar gezin met de boot vanuit Indonesië in Nederland aankwam, had zij nooit kunnen bedenken dat drie generaties later haar kookkunst inspiratie zou zijn voor een restaurant in Zwijndrecht CUCU dat in november 2014 haar deuren opende. In korte tijd hebben veel mensen uit Zwijndrecht en omgeving de weg naar het restaurant weten te vinden. Omdat de vraag naar services voor overdag steeds groter werd, is CUCU gaan uitbreiden. CUCU Foodbar is 1 oktober geopend, een speciaalzaak voor breakfast, lunch en take out van originele CUCU gerechten met een eigentijdse twist. Leila van Oorschot die het initiatief tot dit Indonesische restaurant met Molukse en halalgerechten nam, komt samen met Dean Umarella over de succesformule van het familierestaurant vertellen en plannen voor cultuur- en taalactiviteiten.
www.cucu.nl

Restaurant Cucu te Zwijndrecht

Restaurant Cucu te Zwijndrecht

Willemijn Lamp blikt terug op het internationale literatuurfestival waar ze aan de basis van staat: Read My World, dat begin oktober in Amsterdam plaatsvond met tal van interessante schrijvers, dichters, gesprekken en discussies. Centraal in deze editie stond Zuidoost Azië, specifiek Indonesië, Singapore en Maleisië. Read My World legt verbindingen tussen werelden die in eerste instantie ver uit elkaar lijken te liggen. Een ontdekkingstocht waarbij literaire verhalen en journalistieke vragen nieuwe zienswijzen bieden voor mondiale, maatschappelijke thema’s op het kruispunt van kunst, cultuur en politiek.

Er zal speciale aandacht zijn voor het boek Amba of de kleur van rood geschreven door Laksmi Pamuntjak uit Jakarta die het bloeddorstige verhaal van haar land vertelt – en de mythe rond de massamoord van 1965 durft open te breken.
www.readmyworld.nl

Willemijn Lamp

Willemijn Lamp

literatuurfestival

Patulele is een programma over kunst, cultuur, wetenschap en een tintje politiek. Het laatste nieuws uit en over de Molukken en de Molukse gemeenschap in Nederland | Samenstelling en presentatie: Acsa Siahaya, Tonnie Maail en Jaqueline Vorst. Techniek: Edmund Vreede.


Zondag 27 september | Asia Beat

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen hoor je Surinaamse muziek van Nederlandse bodem! Kaseko muziek van het album Switi: Hot! Kaseko music. Een promotie van het Nederlands Pop Instituut.
Samenstelling en presentatie: Rein Spoorman. Techniek Arnold Joseph
vlag-suriname-surinaamse-vlaggen_3_1

 


Zondag 20 september | MarKisah

Na een mooie, lange zomer is MarKisah weer terug van weggeweest! Onze eerste gast van dit seizoen is Edward Tuhuteru. Edward is loopbaancoach/recruiter, ondernemer, auteur van het boek Op zoek naar je droombaan. Hij debuteert op zaterdag 26 september als theatermaker. In zijn eerste solovoorstelling neemt hij het publiek mee in zijn zoektocht. Met zijn theatervoorstelling ‘Ik ook van mij’ gaat hij in op de volgende vragen:
Wie of wat ben jij nu eigenlijk?
En moet je kiezen? Zoja, wat kies je dan?
Volg jij je hart, je passie of kies je praktisch toch voor de euro’s?
Wil jij kans maken op een vrijkaartje voor de premiere op zaterdag 26 september? Beluister dan het filmpje hieronder. Edward zingt een nederlandstalig nummer op de melodie van een bekend nummer. Van wie is het origineel? Laat een bericht achter op onze contactpagina voor vrijdag 25 september!
Samenstelling en presentatie: Cat van der Voort en Jane Ayal, Techniek: Edmund Vreede.


Zondag 13 september | Bungkus

Bungkus is back! Onze eerste gast van dit seizoen is Jefta Pattikawa. Hij heeft deze zomer een wel hele bijzondere vondst gedaan: ruim 300 banden met oude filmpjes van de filmgroep Waspada.  Deze groep had tussen 1979 en 1994 verschillende producties op haar naam staan, waaronder muziek- sport en culturele activiteiten binnen de Molukse gemeenschap in Vaassen. Ook werd het alledaagse leven in het gesloten woonoord Vaassen in beeld gebracht. Na het opheffen van de stichting Waspada in 1995 zijn de videobanden (type Sony U-matic) letterlijk op straat terechtgekomen. Jeftha heeft een team samengesteld om d.m.v. crowdfunding al het materiaal te digitaliseren. Dit project heeft de toepasselijke naam: ‘Verloren Banden’. Naast dit mooie verhaal is er natuurlijk ook weer plenty lekkere muziek. Luisteren dus!
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone en Ephraïm Patty. Techniek: Henri Kainama.

Waspada

Waspada


Zondag 6 september | Patulele

Patulele trapt het nieuwe uitzendseizoen van Radio Oras af met:

De exodus van Syrische vluchtelingen via Turkije en Hongarije naar West-Europa staat op ieders netvlies. Migratie al of niet gedwongen zal nooit zonder ingrijpende gevolgen blijven, niet voor de ontvangende samenleving, het land waaruit men heeft moeten vluchten en uiteraard voor de vluchteling zelf. In Patulele zit journalist en antropoloog Hilde Janssen, auteur van ‘Enkele reis Indonesië. Vier Amsterdamse vrouwen in hun nieuwe vaderland.’ Een foto, met het onderschrift Nederlandse vrouwen op weg naar de Republiek – 1947, waarop twee jonge blonde vrouwen staan, die nieuwsgierig uit een treinwagon hangen, deed Hilde Janssen besluiten naar Indonesië te vertrekken op zoek naar het verhaal achter deze foto. Een verslag van de zoektocht schreef zij op in haar boek. Waarom reisden die vrouwen midden in de onafhankelijkheidsstrijd tegen de stroom in naar het voor Nederland vijandige republikeinse gebied waar de oorlog elk moment kon uitbreken?

image002http://www.enkelereisindonesie.nl/

Historicus Ron Habiboe zal e.e.a. uiteenzetten over het onderzoek naar Molukse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog waar gek genoeg weinig over bekend is. Verder een terugblik naar Tribute to Rudy Tuhusula vorige week zondag to celebrate life & music in het HierNUmaals.
Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst, Acsa Siahaya, Tonnie Maail en Matyeta Hukom. Techniek: Dirk Ayal.

Rudy Tuhusula

Rudy Tuhusula