Patulele uitzendingen

Patulele | 1 mei 2022

Patulele gaat op pad naar de bedenkers van Barak ’51 (Molukse jenever), maakt een rondje langs verschillende theaters welke voorstellingen er de komende periode zijn en licht een aantal 4 en 5 mei activiteiten uit. Ieder jaar wordt er een thema gekozen dat inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. Het jaarthema van 2022 is Vrijheid in verbondenheid.

https://www.4en5mei.nl/
https://www.4en5mei.nl/archieven/inspiratie/vrijheid-in-verbondenheid

Theater na de Dam programma:

De Oost Bevrijd?

De Oost Bevrijd? gaat over de oorlog in Nederlands-Indië, waarin het verhaal wordt verteld vanuit drie perspectieven: het Indonesische, Indische en Molukse perspectief. Met onder andere Charlie Chan Dagelet, Marcel Hensema en Denise Aznam. Met deze voorstelling geven gerenommeerde schrijvers Dido Michielsen, Reggie Baay en Sylvia Pessireron stemmen aan de vergeten verhalen en perspectieven en laten zien hoe de oorlog van toen aan de andere kant van de wereld nog steeds doorwerkt in het Nederland van vandaag.

4 mei, 21.00 uur in theater Carré, Amsterdam

https://carre.nl/voorstelling/tndd-deoostbevrijd

Vergeten helden

Rudy Jansz, Evy Poetiray, Rachmad Koesoemobroto, Elisabeth Bergen, Leo Lashley, Boy Ecury, Luis Lannoy, Tirso Sprockel… ken jij ze? Waarschijnlijk niet. Ze kwamen uit de voormalige Nederlandse koloniën en vochten zij aan zij met Nederlandse verzetsstrijders tegen het Naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze hielpen joden om onder te duiken, pleegden aanslagen en moesten dat soms met hun leven bekopen. Wat ze niet kregen was erkenning en waardering. Anders dan bij de Nederlandse verzetshelden bleven hun daden onbekend en haalden de geschiedenisboeken niet. In deze muzikale voorstelling worden ze alsnog geëerd. Zo maakt Vergeten Helden van deze verzetsstrijders Herinnerde Helden.                                                                                                                                                                                             Spel: Kris Berry, Monique Klemann, Berget Lewis, Jeangu Macrooy, Sjors van der Panne, Shirma Rouse.

04 mei, 21.00 uur in De Kleine Komedie, Amsterdam in samenwerking met Urban Myth

https://theaternadedam.nl/voorstelling/vergeten-helden/

Mijn oom uit Ambon

Joshua Timisela neemt je mee in de belevenissen van zijn oom. Die oom komt uit Ambon en hij blijft een paar weken logeren in Nederland. Hij ontdekt hutspot, vindt de buurvrouw wel erg leuk, maar is angstig voor haar hond. Toch valt hij als een blok voor haar en hij wil eigenlijk niet meer terug.. Hoe dat afloopt?

Te zien op 29 mei, Verkadefabriek in Den Bosch & 31 mei, ITA Amsterdam

https://www.theater.nl/mijn-oom-uit-ambon-joshua-timisela/

Op pad met Lee: de boys van Barak ’51

Reporter Lee Mahulette zocht Marchiano Sihasale en Raymon Kruys op, twee vrienden uit Leerdam, de bedenkers van Barak ’51, jenever met een Moluks verhaal. Een stukje geschiedenis, geboren in de barakken van 1951. Stel je voor, je geliefde Molukse eilanden achterlatend, reizend overzee met niets anders over dan smaken en herinneringen. Daar dronk iedereen sopi, een sterke drank die in Nederland niet verkrijgbaar was , dus begonnen ze in de barakken – waar Molukkers woonden toen ze in Nederland aankwamen – met het mixen van jenever met Molukse specerijen. In elk huis een unieke smaak, met elk een eigen verhaal. De twee vrienden groeiden hiermee op en het werd een deel van hun geschiedenis. Ondernemend als ze zijn, besloten ze ermee te gaan experimenteren. Terug naar de ketel, tot de specerijen tot in de perfectie met jenever waren gemengd. In samenwerking met de distilleerder kwam de blend voor Barak ‘51 tot stand. De drank die ze zien als eerbetoon aan de voorouders, is vanaf de lancering in december 2020 ongekend populair. Veel slijterijen hebben oren naar het product en natuurlijk ook klanten uit diverse Molukse wijken. Maar hier blijft het niet bij, want de boys van Barak ’51 hebben meer ambities. (item is herhaling van april 2021)

Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst en Tonnie Maail. Techniek: Sergio Matatula


Patulele | 13 april 2022

De algemene deler van deze Patulele is hoe verschillende generaties Molukkers – van junior tot senior – invulling geven aan hun identiteit.

Adzalku

Op 22 maart 2022 presenteerde Maluku Amsterdam de activiteit Adzalku (dat mijn herkomst/afkomst betekent) in Paradiso Noord waarin het leven van de jonge generatie Molukkers in Amsterdam en omstreken centraal stond. Radio Oras was ook bij die bijeenkomst en ontmoette daar 1 van die jongeren die enthousiast reageerde op onze oproep aan jongeren om zich eventueel aan te sluiten bij onze omroep. Gloria de Fretes uit Hoofddorp kijkt mee achter de schermen om dat te gaan ontdekken en we strikten haar meteen voor een interview met dezelfde vragen als die bij Adzalku aan bod kwamen. Wat hebben de jongeren van huis uit meegekregen over de Molukse cultuur? Hoe voelen zij zich? En wat houdt dat dan in en hoe geven ze daar invulling aan?

Postzegels ontwerpen

Je kunt tegenwoordig zelf je postzegels ontwerpen bij post.nl of via het seniorenweb. Dat deed ook oom Jan Lawalata uit Leusden. Hij koos voor de Molukse vierkleur met de titel 70 jaar Molukkers. In aanloop naar 25 april, de herdenkingsdag van de proclamatie van de RMS, zullen deze postzegels wel extra gewild zijn. Hij zal de aanleiding hier voor uit de doeken doen. Wie weet kun je zelf ook aan de slag met het ontwerpen van persoonlijke postzegels met een Moluks tintje.

https://shop.postnl.nl/webshop/postzegels/persoonlijke-postzegels/?trc=k-adw_f-p_p-gl_u-txt_s-pkt_t-pro_r-regulier_a-persoonlijkepostzegel_v-nonbrandpostzegelmakenexact&&matchtype=e&keyword=postzegels%20zelf%20maken&gclid=CjwKCAjw3cSSBhBGEiwAVII0ZwFEATQY9jqzE1GIldMGPcdKSE2bogdu-OnWVnWJgotgNuLzM5gLWBoCd0AQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
https://www.seniorweb.nl/tip/maak-zelf-unieke-postzegels

Op pad met Lee

Lee Mahulette was weer op pad voor Patulele. Ditmaal met de veelzijdige Ambonwhena Aratuaman. Hij is muzikant en 1 van de grondleggers van Molukse (Maleis-talige) Hip Hop en moderne R&B. Ook kon je hem als acteur in de telefilms Wijster en De Punt bewonderen. Behalve medeorganisator van het Kwaku Summer Festival Amsterdam (met de Molukse dag) was Ambonwhena ook aangesteld als promotor voor het evenement Visit Ambon 2020 op de Molukken zelf! En niet te vergeten oprichter en eindredacteur van Tifa Magazine en tussendoor runt hij ook nog een eigen tattooshop.

http://www.tifamagazine.com/
https://www.libertaink.nl/
https://www.facebook.com/Ambonwhena
#Oceanikz
#MolukkaIslandVibes

Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vors, Tonnie Maail en Jane Ayal
Techniek: Dirk Ayal

 


Patulele | 6 maart 2022

In Patulele van 6 maart gaan we van Ambon via New Delhi naar Cairo en weer terug naar Moluks Nederland. Het is een herhaling van 17 oktober 2021.
De inhoud echter die gaat over de gevolgen van oorlog, geopolitiek en migratie en de impact ervan (wat het in het algemeen met mensen doet) maakt het nu – ten tijde van de Russische invasie van Oekraïne – pijnlijk actueel.
Anje Manuputty legde haar leven tijdens sleutelmomenten in het buitenland vast
In ‘Van Ambon tot Caïro – Levenservaringen door vensters met wisselend uitzicht’ neemt Anje Manuputty haar lezers (en de luisteraars) mee in haar ervaringen tijdens een verblijf van twintig jaar in Indonesië, India en Egypte. Behalve de soms heftige gebeurtenissen waarvan ze verslag doet – de onlusten in Jakarta die hebben geleid tot de val van president Soeharto, de burgeroorlog op Ambon en de Arabische lente in Caïro – probeert deze wereldburger in haar autobiografie de rode draad te schetsen van hoe al deze ervaringen, de vensters met wisselend uitzicht, van invloed zijn geweest op de vorming van haar culturele identiteit. Ze wil de lezer graag deelgenoot maken van de ‘rijkdom’ die, als je er open voor staat, contact met andere culturen met zich meebrengt.
Anje Manuputty (1957) is in Den Haag geboren en woonde in haar tienerjaren bij familie op Ambon in de Molukken. Zeventien jaar later kreeg ze door haar werk als maatschappelijk werker voor Indische oorlogsgetroffenen in Amsterdam, de kans om opnieuw naar Indonesië te gaan. Voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken woonde en werkte Manuputty, vergezeld van haar jonge gezin, negen jaar in Jakarta gevolgd door drie jaar New Delhi (India). Tot slot volgde nog een driejarige plaatsing in Caïro (Egypte). Sinds 2011 woont Manuputty met haar partner weer in Amsterdam. In 2019 studeerde ze af aan de Academie voor Geesteswetenschappen en niet lang daarna begon ze aan haar autobiografie. Het boek is sinds februari van dit jaar ook te lezen via diverse bibliotheken in het land.
Deze bijzondere biografie wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout. ISBN: 9789464315943 | Aantal pagina’s: 260
Webwinkel Boekscout.nl: Anje Manuputty – Van Ambon tot Caïro – Levenservaringen door vensters met wisselend uitzicht
Recensie: Van Ambon tot Cairo : levenservaringen door vensters met wisselend uitzicht, Manuputty, Anje | NBD Biblion
Bersama baru met nestor Nino Latuny over 70 jaar Molukkers in Nederland
Acht geleden richtte muzikant Nino Latuny (1942, Yogyakarta, Nederlands-Indië) de band BERSAMA op. Inmiddels is er 2x een grote wisseling van muzikanten geweest. De band heet nu BERSAMA baru. De band speelt eigen songs, Engels- & Spaantalige covers getransformeerd naar Maluku Latin, lagu-lagu in een modern jasje, fusion dus. Voor 70 jaar Molukkers in Nederland (in 2021) heeft Nino (die zelf als negenjarig jongetje naar Nederland kwam) het lied Hatiku Rindu geschreven uit eerbetoon voor zijn moeder en vader maar ook voor alle andere Molukse ouderen van de 1e generatie. Vorig jaar zomer was de release daarvan – door corona helaas zonder publiek. In Patulele een terugblik en over het ontstaan van het speciale nummer tijdens het herdenkingsjaar 2021.
Nino Latuny wiens passie latin music is, heeft samen met Chris Latul, Zeth Mustamu, Nippy Noya en Johnny Manuhutu aan de basis gestaan van de succesvolle band Massada. Uit de samenwerking zijn de eerste 2 albums Astaganaga en Pukul Tifa voortgekomen. Nadat Nino Massada heeft verlaten, speelde hij bij enkele commerciële bands en later bij ‘Massiada’ een spin-off van Massada. Nino heeft voor zijn muzikale prestaties een Zilveren harp van Conamus ontvangen.
Huidige samenstelling Bersama baru: Nino Latuny, leadgitaar; Frits Kakisina, gitaar/vocals; Zeth Mustamu, percussie/leadzang; Ronald Putuhena, drums; Edwin Geurtsen, bas; Andreas Saija toetsen; Edward Barkey, toetsen en Werner Woesing, leadzang. Cor Reawaruw, percussie is de vaste invaller.

Patulele | 6 februari 2022 (herhaling van 12 december 2021)

Patulele staat in het teken van culinaire gezelligheid en magie uit de (Molukse) keuken. Jammer dat er nog geen smaakradio is, want vanavond gaat Patulele op pad naar de saté-specialist van Tilburg waar wel 30 verschillende soorten saté te bestellen zijn. En met de vrouw achter MalukuFood praten we over Molukse recepten, haar kookboeken en de broodnodige overdracht. Deze Maluku Food special is een herhaling van de uitzending in december vandaar dat er gedateerde informatie in zit.

Malukufood

Leni Wenno-Sapulette uit Sneek is zeven jaar geleden begonnen met Malukufood. Haar passie is koken. Om deze passie met anderen te delen is uiteindelijk haar onderneming Malukufood ontstaan. Ze vindt het belangrijk dat de authentieke Molukse keuken blijft (voort)bestaan. Inmiddels zijn er 3 kookboeken (waarvan 1 kinderkookboek) van haar hand verschenen en een autobiografie. Behalve catering organiseert deze ambassadrice van de Molukse keuken ook boottochten, andere evenementen en workshops, zowel online als offline.

kookboek-malukufood kuping-gaja
mama-kom-je helpen

leni-wenno-sapulette-malukufood

Leni Wenno-sapulette van Malukufood

Verschenen zijn: Het kookboek van Malukufood, Het kookboek van Malukufood deel 2, ‘Mama, kom je me helpen?’ – Kinderkookboek van Malukufood en Leni Wenno-Sapulette, de vrouw achter Malukufood (autobiografie).

https://www.malukufood.nl
https://www.facebook.com/malukufood.nl
https://www.instagram.com/maluku_food/
E: malukufood.nl@gmail.com

Op pad met Lee: Saté Kid

In 1991 was Saté Kid 1 van de weinige Indische restaurants in Tilburg. Ook bekende Nederlanders wisten de weg naar Saté Kid te vinden. Helaas moesten ze in 2004 vanwege een brand noodgedwongen de tent sluiten. Saté Kid is echter een begrip gebleven. In 2019 heeft de nieuwe generatie van de familie Fens het (saté)stokje overgenomen en Saté Kid nieuw leven in geblazen waarbij tijdens corona de focus op bezorgen en afhalen is komen te liggen. Oude familierecepten en nieuwe invloeden komen samen. Reporter Lee Mahulette ging om de sfeer (en saté) te proeven op pad naar het restaurant op het Lieve Vrouwenplein in Tilburg waar Samuel Fens aan het roer staat.

In de Cultuuragenda wordt gesproken over de expositie Mystiek Moluks. Daarvan kunnen we melden dat deze tentoonstelling verlengd is tot 8 mei 2022.  https://www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen/mystiek-moluks/

Lee op bezoek bij Saté Kid Sam Fens

sate-kid-portie-02

Saté sapi, 1 van de vele saté soorten

sate-kid-portie-01

wall-vol-fotoherinneringen

De familie wall vol fotoherinneringen in Saté Kid

https://www.sate-kid.nl
https://www.facebook.com/Sat%C3%A9-Kid-100758191307256/
https://www.instagram.com/satekidtilburg/
https://www.vvvtilburg.nl/news/detail/sate-kid-tilburg-een-jaar-open-trots-dat-onze-familierecepten-na-vijftien-j

 


Patulele | 9 januari 2022

Muziekspecial Happy Radio Vibes van Patulele

Patulele blikt muzikaal terug naar 2021, het herdenkingsjaar 70 jaar Molukkers in Nederland waar speciale songs voor werden gemaakt: Rindu Tanah Air van Benjih en Hatiku Rindu door Bersama. Ondanks de lange aanwezigheid blijft rindu heimwee en verlangen naar het thuisland onverminderd aanwezig, ook bij de jongere generaties. Je hoort muziek van zowel daar als hier. Wie niet mag ontbreken in deze muziekspecial van Molukse zangers/muzikanten is Glenn Fredly die veel anderen heeft geinspireerd. Trots op zijn afkomst promootte dit popicoon de Molukse cultuur overal waar hij kwam. Ook vroeg hij politieke aandacht voor de inheemse bevolking en gronden op de Molukken.

Te beluisteren vallen niet alleen mixen tussen diverse stijlen: R&B, rap en melodieuze hiphop maar ook een mengeling van talen: Maleis, Nederlands, Engels, slang en bahasa tanah. Jonge rappers nemen je muzikaal mee naar de Molukse wijk. Geheel van een ander niveau en heel internationaal gericht is de muziek van de succesvolle jazz world music formatie Boi Akih van Monica Akihary & Niels Brouwer. Hun nieuwe album Storyteller waarmee ze in binnen- en buitenland toeren, vertelt een verhaal in kleuren en klanken (én bahasa Haruku), over een reis vol onverwachte ontmoetingen. Dit album staat in de internationale MixedWorldMusic Top 10 van 2021! Op de valreep van 2021 brachten verschillende Molukse artiesten gezamelijk een muziekclip uit Color of Love onder de naam MoLuckYou.

Check ook de bijbehorende video’s van alle gedraaide muziek op YouTube.

 


Patulele | 12 december 2021

De december uitzending van Patulele staat – hoe kan het ook anders deze maand – in het teken van culinaire gezelligheid en magie uit de (Molukse) keuken. Jammer dat er nog geen smaakradio is, want vanavond gaat Patulele op pad naar de saté-specialist van Tilburg waar wel 30 verschillende soorten saté te bestellen zijn. En met de vrouw achter MalukuFood praten we over Molukse recepten, haar kookboeken en de broodnodige overdracht.

Leni Wenno Sapulette

Malukufood
Leni Wenno-Sapulette uit Sneek is zeven jaar geleden begonnen met Malukufood. Haar passie is koken. Om deze passie met anderen te delen is uiteindelijk haar onderneming Malukufood ontstaan. Ze vindt het belangrijk dat de authentieke Molukse keuken blijft (voort)bestaan. Inmiddels zijn er 3 kookboeken (waarvan 1 kinderkookboek) van haar hand verschenen en een autobiografie. Behalve catering organiseert deze ambassadrice van de Molukse keuken ook boottochten, andere evenementen en workshops, zowel online als offline.

kookboek-malukufood kuping-gaja mama-kom-je helpen

Verschenen zijn: Het kookboek van Malukufood, Het kookboek van Malukufood deel 2, ‘Mama, kom je me helpen?’ – Kinderkookboek van Malukufood en Leni Wenno-Sapulette, de vrouw achter Malukufood (autobiografie).

https://www.malukufood.nl
https://www.facebook.com/malukufood.nl
https://www.instagram.com/maluku_food/
E: malukufood.nl@gmail.com

+++

Op pad met Lee: Saté Kid
In 1991 was Saté Kid 1 van de weinige Indische restaurants in Tilburg. Ook bekende Nederlanders wisten de weg naar Saté Kid te vinden. Helaas moesten ze in 2004 vanwege een brand noodgedwongen de tent sluiten. Saté Kid is echter een begrip gebleven. In 2019 heeft de nieuwe generatie van de familie Fens het (saté)stokje overgenomen en Saté Kid nieuw leven in geblazen waarbij tijdens corona de focus op bezorgen en afhalen is komen te liggen. Oude familierecepten en nieuwe invloeden komen samen. Reporter Lee Mahulette ging om de sfeer (en saté) te proeven op pad naar het restaurant op het Lieve Vrouwenplein in Tilburg waar Samuel Fens aan het roer staat.

wall-vol-fotoherinneringen

Wall vol fotoherinneringen

 

sate-kid-portie-01 sate-kid-portie-02

https://www.sate-kid.nl
https://www.facebook.com/Sat%C3%A9-Kid-100758191307256/
https://www.instagram.com/satekidtilburg/
https://www.vvvtilburg.nl/news/detail/sate-kid-tilburg-een-jaar-open-trots-dat-onze-familierecepten-na-vijftien-j


Patulele | 17 oktober 2021

In Patulele gaan we van Ambon tot Cairo en weer terug naar Nederland. Anje Manuputty legde haar leven tijdens sleutelmomenten in het buitenland vast.

In ‘Van Ambon tot Caïro – Levenservaringen door vensters met wisselend uitzicht’ neemt Anje Manuputty haar lezer mee in haar ervaringen tijdens een verblijf van twintig jaar in Indonesië, India en Egypte. Behalve de soms heftige gebeurtenissen waarvan ze verslag doet – de onlusten in Jakarta die hebben geleid tot de val van president Soeharto, de burgeroorlog op Ambon en de Arabische lente in Caïro – probeert deze wereldburger in haar autobiografie de rode draad te schetsen van hoe al deze ervaringen, de vensters met wisselend uitzicht, van invloed zijn geweest op de vorming van haar culturele identiteit. Ze wil de lezer graag deelgenoot maken van de ‘rijkdom’ die, als je er open voor staat, contact met andere culturen met zich meebrengt.

Anje Manuputty (1957) is in Den Haag geboren en woonde in haar tienerjaren bij familie op Ambon in de Molukken. Zeventien jaar later kreeg ze door haar werk als maatschappelijk werker voor Indische oorlogsgetroffenen in Amsterdam, de kans om opnieuw naar Indonesië te gaan. Voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken woonde en werkte Manuputty, vergezeld van haar jonge gezin, negen jaar in Jakarta gevolgd door drie jaar New Delhi (India). Tot slot volgde nog een driejarige plaatsing in Caïro (Egypte). Sinds 2011 woont Manuputty met haar partner weer in Amsterdam. In 2019 studeerde ze af aan de Academie voor Geesteswetenschappen en niet lang daarna begon ze aan haar autobiografie.

Van Ambon tot Caïro

Anje Manuputty

Deze bijzondere biografie wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout. ISBN: 9789464315943 | Aantal pagina’s: 260Webwinkel Boekscout.nl: Anje Manuputty – Van Ambon tot Caïro – Levenservaringen door vensters met wisselend uitzicht.
https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=12087&utm_source=Promotiemailing&utm_medium=email&utm_campaign=12087&utm_content=Bestelknop

Bersama baru met nestor Nino Latuny over 70 jaar Molukkers in Nederland
Acht geleden richtte muzikant Nino Latuny (1942, Yogyakarta, Nederlands-Indië) de band BERSAMA op. Inmiddels is er 2x een grote wisseling van muzikanten geweest. De band heet nu BERSAMA baru. De band speelt eigen songs, Engels- & Spaantalige covers getransformeerd naar Maluku Latin, lagu-lagu in een modern jasje, fusion dus. Voor 70 jaar Molukkers in Nederland heeft Nino (die zelf als negenjarig jongetje naar Nederland kwam) het lied Hatiku Rindu geschreven om zijn ouders, maar ook alle andere Molukse ouders (de 1e generatie) te eren. Medio juli was de release daarvan – door corona helaas zonder publiek- in ‘t Prikkewater Packhuys in Vlaardingen. In Patulele een terugblik en over het ontstaan van het speciale nummer.

Nino Latuny

Bersama Baru

Huidige samenstelling Bersama baru:

Nino Latuny leadgitaar
Frits Kakisina gitaar/vocals
Zeth Mustamu percussie/leadzang
Ronald Putuhena drums
Edwin Geurtsen bas
Andreas Saija toetsen
Edward Barkey toetsen
Werner Woesing leadzang
Cor Reawaruw percussie en is de vaste invaller


Nino Latuny
 wiens passie latin music is, heeft samen met Chris Latul, Zeth Mustamu, Nippy Noya en Johnny Manuhutu aan de basis gestaan van de succesvolle band Massada. Uit de samenwerking zijn de eerste 2 albums Astaganaga en Pukul Tifa voortgekomen. Nadat Nino Massada heeft verlaten, speelde hij bij enkele commerciële bands en later bij ‘Massiada’ een spin-off van Massada. Nino heeft voor zijn muzikale prestaties een Zilveren harp van Conamus ontvangen.

Check: https://www.facebook.com/LatinMalukuSound/


Samenstelling en presentatie: Matyeta Hukom, Tonnie Maail en Jacqueline Vorst
Techniek: Dirk Ayal


https://www.salto.nl/radio-salto/