Patulele uitzendingen

Patulele | 24 september 2023

De uitzending gaat over de connectie tussen Oost en West, bedrijf en buurt en de muzikale erfenis van de Molukse cultuur in zowel Nederland als Maluku/Indonesië, toen en nu.

Tussen twee werelden; Frank Tuhusula

Grote statige stoomschepen, een batterij aan loodsen en een enorme bedrijvigheid op de kades. Zo zag de kop van het Java-eiland er tot de jaren zestig uit. Dit was de plek waarvandaan de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN), Nederlands oudste, grootste scheepvaartmaatschappij, op ‘de Oost’ voer met post, goederen en passagiers naar Nederlands-Indië/Indonesië. Ook was de kade in 1951 de aankomstplek van vier transportschepen met aan boord een deel van 4000 ‘Ambonese’ KNIL-militairen met hun gezinnen. Tegenwoordig staat op deze plek Hotel Jakarta Amsterdam waar de gezamenlijke geschiedenis nooit ver weg is. Een subtropische binnentuin met bananenbomen, metershoge palmen en planten uit Azië, een keuken die oost en west combineert en overal verwijzingen naar de geschiedenis van Nederland en Indonesië en de reis tussen die twee. Sinds april van dit jaar leidt general manager Frank Tuhusula met passie en toewijding dit viersterrenhotel met haar groene oase. Zijn missie is om twee werelden te connecten door met Hotel Jakarta de iconische bestemming te zijn waar die duurzaamheid en geschiedenis voorop staan. Niet alleen voor de toerist, maar juist ook voor de Amsterdammer en speciaal voor de buurtgenoten van het Java Eiland. Dat komt goed uit want de studio waarvandaan Radio Oras uitzendt, ligt op een steenworp afstand. Frank Tuhusula hoeft alleen maar de brug over om zijn verhaal te komen vertellen.

 


Patulele | 25 juni 2023

 In Patulele 25 juni staat de dramatische beëindiging van de treinkaping van De Punt centraal. Dat kent eigenlijk alleen maar verliezers. Verder is er aandacht voor Molukse producten en artiesten die belangrijke culturele prijzen hebben gewonnen.     

 De Afloop, het drama bij de Punt

Op 11 juni 1977 voltrok zich de enige grootscheepse militaire aanval op Nederlands grondgebied sinds de Tweede Wereldoorlog. Om zes minuten voor vijf in de vroege ochtend openden 29 precisieschutters het vuur op een door negen Molukse jongeren gekaapte trein bij het Drentse dorpje De Punt. In acht minuten werden 15.000 kogels op eigen burgers afgevuurd. Freelance journalist Jan Beckers deed uitgebreid onderzoek naar de gewelddadige beëindiging van de treinkaping in De Punt in 1977. Samen met Nona Lumalessil en wijlen Junus Ririmasse schreef hij een boek over de kaping en de slepende rechtszaak van Molukse nabestaanden tegen de Staat. Op 11 juni jl. verscheen het boek De Afloop, het drama bij de Punt’. Dit boek geeft na bijna een halve eeuw voor het eerst een nauwkeurige reconstructie van wat er zich rond maar vooral in de trein afspeelde en toont aan dat een aantal van de mariniers vijf van de negen Molukse actievoerders executeerden. De auteurs wisten als eersten documenten te bemachtigen die tot 2053 als staatsgeheim geclassificeerd waren. De speurtocht naar de waarheid die de auteurs ruim twaalf jaar geleden begonnen met Air Mata Kebenaran, eindigt voorlopig met dit aangrijpende boek dat ‘alle voorgaande publicaties over de bevrijdingsactie completeert en volledig nieuwe inzichten geeft’. Bij de presentatie bleek dat voor de Molukse gemeenschap het boek over de treinkaping nooit gesloten is. Telt dat ook voor Jan Beckers? In Patulele zet de onderzoeksjournalist het resultaat van de zoektocht uiteen.

Linschoten-Penning 2023 voor online tentoonstelling ‘Pala – Nutmeg tales of Banda’

Op 24 juni ontving het Westfries Museum in Hoorn de Linschoten-Penning 2023 voor de online tentoonstelling ‘Pala – Nutmeg tales of Banda’. Deze prijs van de Linschoten Vereeniging wordt uitgereikt aan een organisatie of persoon die de belangstelling voor en kennis van het reisverhaal bevordert. Centraal in de tentoonstellingswebsite staan nootmuskaat (Pala betekent nootmuskaat) en de uitroeiing van een groot deel van de Bandanese bevolking in 1621. “Het biedt een blik op Banda in heden en verleden met een ongekende diepgang”, aldus de jury die zowel inhoud als vorm roemt. “Met veel liefde voor detail slaagt de tentoonstelling erin om stemmen bij elkaar te brengen die nooit eerder bij elkaar zijn gebracht. In een samenleving waarin individualisering en polarisatie soms de norm lijken, is een reisverhaal dat bijdraagt aan begrip en verbinding een ware verademing.” Ron Habiboe, een van de redactieleden van de expo, reageert in de uitzending over de betekenis van de penning.

https://westfriesmuseum.nl/
http://www.linschoten-vereeniging.nl/

Samenstelling, presentatie: Jacqueline Vorst en Tonnie Maail.  Techniek: Dirk Ayal.

Patulele | 30 april 2023

In Patulele 30 april staat 1 gast, Sam Pormes, centraal over een politieke zelfreflectie waar hij 40 jaar over gedaan heeft.

Politicus Sam Pormes gaat in op politieke geschiedenis van de Molukken

Sam Pormes is in 1954 geboren in het Molukse marine woonoord Medemblik. Zijn vader is afkomstig van Serua, de zuidelijke TNS-eilanden. Na een loopbaan in het onderwijs en in de ontwikkelingssamenwerking werd Sam Pormes in 2001 het eerste lid van de Eerste Kamer van Molukse afkomst. Sam Pormes is iemand die de confrontatie niet schuwt. Een straatvechter geprezen en gevreesd om zijn strijdbaarheid. Maar die eigenschap bracht de ex-senator van Groen Links ook diverse malen in de problemen die hij ook aan den lijve heeft ondervonden. Zowel in Nederlandse politieke kringen als binnen de Molukse samenleving. Thans is hij fractievoorzitter van GroenLinks in het Drentse parlement. Pormes bracht onlangs het boek ‘Grijpen naar een schaduw. Politieke reflectie op de dekolonisatie van de Molukken’ uit. In het boek worden de Molukken geplaatst in historisch kader dat bij Pormes begint bij de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië en het Moluks nationalisme die zich een eeuw geleden manifesteerden. Vanaf de oprichting van het progressief-linkse Moluks Scholings Kollektief MSK (eind jaren zeventig) waar Pormes deel van uitmaakte, bestond het idee voor een politieke zelfreflectie. Een weerslag van een meer dan 40 jaar durende studie naar de Molukken en de RMS (Republik Maluku Selatan – de Zuid Molukse Republiek). De RMS wordt in het boek beschouwd als koloniaal product en een rechts reactionaire creatie. Een poging tot ‘Righting past wrongs’ zoals Pormes dat noemt en om mythes te doorbreken. Patulele maakt zich op voor een spannende uitzending.



Tijdens de uitzending zullen fragmenten te horen zijn van ‘Proklamasi’, een historisch fictief audio drama geïnspireerd op de proclamatie van de RMS op 25 april 1950. Een productie van muziektheater DeltaDua en Jeremy Flohr uit 2021. De podcast is in zijn geheel te beluisteren op de website van DeltaDua. www.deltadua.com

Presentatie: Tonnie Maail. Samenstelling: Jacqueline Vorst. Techniek: Edmund Vreede.

 


Patulele | 2 april 2023

Patulele 2 april gaat over het doorgeven van immaterieel erfgoed aan de volgende generaties en de rol die je afkomst speelt in zowel het verleden als naar de toekomst toe.

Adzalku, Theatervoorstelling Edward Tuheteru over vaders en zonen, afkomst en oorsprong

De nieuwste voorstelling van ondernemer en systeemtherapeut Edward Tuheteru is Adzalku (Maleis voor afkomst of oorsprong) geeft inzicht in hoe bepaalde culturele patronen bewust en onbewust worden doorgegeven. In de voorstelling neemt hij je mee in wellicht herkenbare pieken en dalen in een vader- en zoonrelatie. Een inkijkje in de worstelingen, maar ook in de moed, de strijd van een vader. Een reis langs de Molukken, de barakkenkampen en Woerden. Maar ook een reis van stilte, onuitgesproken verdriet en blijdschap. Het gemis van een vader dat doorwerkt in het leven van vader, zoon en kleinzoon én hoe het inspireert. Een verhaal over acceptatie en een diepe buiging voor het leven. In juni worden zijn vader en zoon respectievelijk 80 en 21 jaar. Mijlpalen in een mensenleven en reden om een feestje te vieren met zijn systemisch verhaal (beter bekend als familieopstellingen). De veelzijdige performer buigt voor zijn plek in de geschiedenis  en opent de deur van de weg naar zijn vader en zoon. Voor de voorstelling word je getrakteerd op Spoken Word en na de voorstelling met het verhaal van 7 kunstenaars die het thema Adzalku, vaders en zonen verwerkt hebben in hun werk, ieder op hun eigen manier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edward Tuheteru – Systeembegeleider, Werving & selectie, Theater

Deel en Verbind; Nederland, Nederlands Indië, Indonesië

Patulele was in februari aanwezig bij het Overhandigingsmoment van het adviesrapport Commissie Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië in Museum Sophiahof in Den Haag. Deze commissie onder leiding van oud-minister Jet Bussemaker, geeft diverse adviezen aan de overheid om in het onderwijs, in de cultuur- en erfgoedsector en in de publieke ruimte de geschiedenis van Nederlands-Indië/Indonesië prominenter aan bod te laten komen en beter zichtbaar te maken. Met oog voor de verschillende perspectieven daarop van met name Molukkers, Indische-Nederlanders, Papoea’s en Chinezen uit Indonesië. Ervaringsgemeenschappen hadden eerder aangegeven dat kennis over die geschiedenis in al haar verschillende perspectieven noodzakelijk is voor begrip en erkenning. Hoe het advies in de praktijk vorm en inhoud gaat krijgen, vroegen we aan Fridus Steijlen, bijzonder hoogleraar Molukse migratie en cultuur in vergelijkend perspectief aan de Vrije Universiteit Amsterdam en lid van de commissie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Commissie Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië | Tweede Wereldoorlog | Rijksoverheid.nl

Redactie: Jacqueline Vorst en Tonnie Maail. Techniek: Edmund Vreede


Patulele | 5 maart 2023

Patulele viert feest. De Moluks Evangelische Kerk GIM en Gunung Batu, de Molukse kerkgemeente in Amsterdam zijn allebei jarig en samen 100. Verder vieren we de democratie in Nederland.

GIM 70 jaar | Gunung Batu 30 jaar  

Er zijn allerlei festiviteiten rondom het 70 jarig en 30 jarig jubileum om stil te staan bij het verblijf van Molukkers in Nederland en hun religieuze beleving. Is er met de huidige leegloop van de kerken wel reden tot een feestje? Of is het bij Molukkers nog niet zo ver? Gunung Batu in Amsterdam staat in ieder geval nog als een huis met en door haar actieve gemeenteleden. Dominee Verry Patty, al jaren voorganger bij Gunung Batu, blikt in Patulele terug naar 70 jaar Molukse Evangelische Kerk (GIM) in Nederland en Judith Molle, voorheen leidster van de KinderNevenDienst en voorzitter van de projectgroep 30 jaar Gunung Batu praat ons bij over de activiteiten. Het algemene thema is dankbaarheid voor het 30 jarig bestaan. De kerkgemeente blikt ook vooruit en zet actief in op jongeren o.a. met speciale jongeren diensten Gods Plan voor Mij. Ze doen ook een speciale oproep. Er worden Tifaspelers gezocht tussen de 12-25 jaar voor de opening van het feest op 25 maart 2023.

  Volg Gunung Batu op hun Facebook pagina (Groep GIM Gunung Batu Amsterdam)

 Provinciale Statenverkiezing

Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezing op 15 maart schakelt Patulele van Noord-Holland over naar de provincie Drenthe. Aan het woord komen een oude rot in het politieke vak Sam Pormes, lijsttrekker van GroenLinks en een betrekkelijke nieuwkomer, lijstduwer ook van Groen Links, Miguel Ririhena. Hij is wethouder Jeugd van de gemeente Tynaarlo. Onlangs is Ririhena tijdens een verkiezing van Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot de beste bestuurder van een kleine gemeente over 2022. De 66-jarige Pormes is vanaf de oprichting van de partij al lid van GroenLinks, maakte deel uit van het landelijk partijbestuur en zat in de Eerste Kamer. Daarnaast was hij gemeenteraadslid in Assen en sinds 2019 bijzonder commissielid in de Staten. Vanaf dit voorjaar is Pormes Statenlid. Wat drijft beide politici en waarom zitten ze in de politiek? Wat zijn hun speerpunten bij deze verkiezingen? En komen ze specifiek op voor Molukkers in Drenthe? Of zetten ze meer in op het algemene belang?

 

 

https://rijksoverheid.nl

https://www.kiesraad.nl

https://www.drentsparlement.nl/

Redactie: Jacqueline Vorst en Tonnie Maail. Techniek: Edmund Vreede


Patulele | 26 februari 2023

Patulele – Happy Radio Vibes Muziekspecial

Vanavond een special van muziek van overwegend Molukse artiesten uit Indonesie.

Patulele is op trip down memory lane met echte klassiekers; nummers van Broery Pesulima, Utha Likumahuwa, Harvey Malaihollo, Ruth Sahanaya en Glenn Fredley.

Maar ook Molukse muzikanten van nu laten van zich horen.

 

 

 

 

 

Redactie: Jacqueline Vorst en Tonnie Maail. Techniek: Dirk Ayal



Patulele | 5 februari 2023

Patulele van 5 februari is een special over Operasi Batavia, een samenwerkingsproject tussen muziektheatergroep DeltaDua uit Zaandam en theater Kubur uit Jakarta. Aan het eind van 2022 kon het koude winterweer ingeruild worden voor tropische temperaturen in Indonesië. Operasi Batavia, een muziektheatervoorstelling over gedwongen keuzes in de chaos tijdens de dekolonisatieoorlog 1945-1949 in voormalig Nederlands–Indië, opende het Theaterfestival van Jakarta (FTJ) dat van 1 december-12 december 2022 werd gehouden.

Operasi Batavia is een spin-off van de voorstelling Westerling, een broederstrijd. Het verhaal draait om de hoofdpersoon Mozes, de getraumatiseerde Molukse KNIL-militair, die bij het Korps Speciale Troepen van kapitein Westerling heeft gediend. Hij leeft geïsoleerd van de buitenwereld, teruggetrokken in een oude wapenfabriek. De grens tussen verbeelding en werkelijkheid vervaagt wanneer de demonen van het verleden, die al sinds zijn komst in Nederland (72 jaar geleden) in zijn hoofd genesteld zijn, een appèl doen op zijn mentale weerbaarheid. De spanning loopt voelbaar op. Daarbij staat het conflict – dat ook families splijt – dat Mozes heeft met zijn broer Aaron, die voor de Indonesische zijde heeft gekozen, centraal. De messen worden geslepen tussen fictie en historische werkelijkheid.

Westerling wordt gespeeld door acteur/theatermaker Folmer Overdiep. Dramaturge/actrice/docente Margriet Dantuma speelde de rol van een nuchtere Hollandse onderzoekster op zoek naar feiten maar tevens Nona, de geliefde van Mozes. Om de beurt spoken ze in het hoofd van Mozes, maar soms allemaal tegelijk. Met hen blikt Patulele terug naar de theatertrip van DeltaDua naar Jakarta dat voor hen beiden het hoogtepunt van 2022 was. Maar we kijken ook vooruit. Hoe je theater in kan zetten om kennis over een gedeelde en pijnlijke geschiedenis te vergroten.

Redactie: Jacqueline Vorst en Tonnie Maail. Techniek: Dirk Ayal

Foto’s zijn gemaakt door Silvana Nicoletta, Randy Wirayudha, M. Suhfi Majid, Sem Usmany en Jacqueline Vorst


Patulele | 18 december 2022

In Patulele gaan we aan het eind van het jaar op de culinaire tour en eindigen het programma met een actie voor kinderen op de Molukken.

De Vrouw met de Baard – Jiwa, een Aziatisch kookboek met soul
“Hun hele funky ziel en zaligheid zit in het kookboek Jiwa! Een ode aan ‘onze’ Indische keuken. Jiwa barst van smaak, liefde en vrolijkheid. Het is soulfood, zoals je het nog nooit gegeten hebt; gedurfd, origineel, hartverwarmend en echt crazy lekker. Eén hap en je kunt er geen genoeg van krijgen.” Lovende kritieken op het pas verschenen kookboek Jiwa van Carl Lemette en Mas van Putten, de eigenaren en koks van het restaurant met de intrigerende titel Vrouw Met de Baard in Amsterdam. Het stel met Indische en Molukse roots brengen in dit kookboek Indische gouwe ouwe en Aziatische nieuwe liefdes. Er zit pas jiwa, funk en soul in je gerecht als je na elke hap direct naar de volgende verlangt’, schrijven de makers van dit hartverwarmende kookboek. In Patulele is het een proeverij. In de uitzending van MarKisah van januari kun je smullen van het hele interview.
Begin volgend jaar gaat er een team van Stichting Sekolah Sepak Bola Belanda (SSBB) i.s.m. Maluku United voor een half jaar naar de Molukken om op Universiteit Pattimura Nederlandse les te geven aan verpleegkundigen en artsen die voor drie jaar in Nederland te gaan werken. Dit is een project van SSBB. Al een aantal jaar verzorgt SSBB voetbalclinics en zwemlessen voor de jeugd op Ambon met behulp van stagiairs van Nederlandse sportopleidingen. Nu is er ook een extra actie voor de kids. Zij hebben vaak geen geschikte zwemkleding en doen in ondergoed mee aan de zwemlessen. Hoe blij zouden zij zijn met (nieuwe) zwemkleding. Voorzitter van SSBB en co-founder Eric Reijnders vertelt in Patulele over de verschillende projecten en acties.
Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst, Tonnie Maail en Jane Ayal
Techniek: Sergio Matatula

Patulele | 13 november 2022

Patulele van november staat in het teken van creatieve ondernemers die hun culturele achtergrond inzetten als inspiratie voor hun producten/producties om zich te onderscheiden.

Daddy Renleo, webdesigner Kapaz Cotton & Moods * Renate Voorhorst, eigenaar textielprintbedrijf One Feeling Prints

Daddy Renleo is de bedenker achter Kapaz. De designs voor de bamboesjaals en wanddoeken komen uit zijn creatieve brein. Renate Voorhorst is het gezicht achter het printwerk van Kapaz en haar eigen lijn Dutch Minies. Zij bedient de printers en leidt het proces tot aan het naaiatelier. De nieuwste Tenun collectie voor de bamboesjaals is geïnspireerd door weefsels van Tanimbar. Renate en Daddy zijn neef en nicht van elkaar en werken samen op het  creatieve vlak. Hun roots liggen op de Kei-eilanden. One Feeling Prints, haar textielbedrijf dat alleen met natuurlijke stoffen werkt zoals katoen, viscose en zijde, verricht niet alleen printwerk voor Kapaz maar werkt voor meerdere klanten waaronder de Efteling. De in het oog springende wanddoeken met unieke prints voor de woonkamer, hal, slaapkamer, kantoor of andere binnenruimtes zijn gemaakt van foto’s uit de eigen fotocollectie tijdens hun vele reizen voor de textielindustrie (o.m. Brazilië, Maluku). Printmoods is het verkoopkanaal van Kapaz en staat ook op Molukse events. Patulele is benieuwd naar de achterliggende designs en de verhalen die er bij horen.
https://kapaz.nl/
KAPAZ bamboesjaal – cotton & moods – YouTube
Wall hangings TeteRuga (turtle) – KAPAZ cotton & moods – YouTube
https://printmoods.nl/
https://onefeelingprints.com/
https://dutchminies.com/
Dutch Minies – Designed & Made in Holland | Hydrofiel Textiel – YouTube

Filmmakers Alexander Moust en Sander Francken over IDFA

Amsterdam is weer het tehuis voor IDFA, het grootste filmdocumentaire festival ter wereld. De 35ste editie van het festival vindt plaats van 9 t/m 20 november 2022 met films en talks in de filmzalen en immersieve en interactieve installaties door heel Amsterdam. Er worden zo’n 300 documentaires vertoond. Gesprekken met filmmakers vormen het hart van IDFA om vanuit artistiek, inhoudelijk en persoonlijk perspectief nieuwe inzichten te krijgen over de films die ze hebben gemaakt. Bij Patulele praten twee internationale filmmakers met elkaar. Niet alleen over wat er te zien is tijdens IDFA, maar ook wat er nog gemaakt gaat worden. Filmmaker, regisseur en producent Alexander Moust (Moodfilms) gaat in gesprek met gelauwerd filmmaker/regisseur Sander Francken die met zijn films en televisiedrama’s (o.a. Pleidooi) al vele prijzen en nominaties in de wacht heeft gesleept [w.o. Award of Excellence Doc Without Borders Festival, USA 2021 | Noorderkroon Beste Lange Documentaire Noordelijk Film Festival, Netherlands 2020 | Best Film Award Bangalore India 2012 | First Prize Biarritz Festival France 1998 | Gold Medal Award New York Festival USA 1995 & 1994 | Gouden Kalf Beste Regisseur TV Drama Netherlands 1993]. Alexander Moust kaart in zijn films veelal Europese migratieproblematiek aan. Een hoofdthema voor Sander Francken  is de dramatische interactie tussen (mensen uit) verschillende culturen en om tot nadenken stemmende films te maken. Hij is nu bezig aan een filmproject De Stille kracht van Kali Jompo in Indonesië dat deels gebaseerd zal zijn op het boek Silenced Voices, geschreven door Inez Hollander, over de koloniale geschiedenis van zijn familie in Nederlands-Indië.
https://www.idfa.nl/nl/
https://sanderfranckenfilm.com/
https://moonfilm.nl/
https://justpeoplefilms.com/

Helena Smit, culinair ondernemer, uitgever Rakus Magazine & organisator Indofoodtours in Den Haag  

RAKUS Magazine is een eenmalig culinair magazine over Indisch, Indonesisch, Moluks en Peranakan eten in Nederland. Rakus is Maleis voor gulzig.  Maar dan positief bedoeld. In het 144 pagina’s tellende magazine voert human interest de boventoon. Diverse interviews en achtergrondverhalen geven soms letterlijk een kijkje in de keuken en leren je vanuit verschillende invalshoeken over de cultuur er omheen. Natuurlijk ontbreken de heerlijke recepten – van zoet tot hartig – niet. Uitgever Helena Smit: “Wat voor de ‘buitenwereld’ lijkt op een pot nat, is het niet. Vanwege de bewogen geschiedenis, kijken verschillende groepen door hun eigen bril naar hun keuken. En die kijk is dus niet hetzelfde. Een magazine is bij uitstek een goed middel om juist die verhalen een plek te geven.” Helena Smit vertelt in Patulele over het ontstaan van Rakus Magazine dat vers van de pers is (8 november verschenen).
RAKUS Magazine – RAKUS Magazine https://rakusmagazine.nl/
Indofoodtours – Eating Habits https://eatinghabits.nl/indofoodtours/

 


Patulele | 16 oktober 2022

In Patulele van oktober, de Maand van Geschiedenis, staat de worsteling met het koloniale verleden centraal. Met de expositie Moederland door een collectief van kunstenaars over kunst, dekolonisatie en identiteit en De Ranchi Baby’s, een zesdelige podcast voor NPO Radio 1 en NTR over de vraag hoe Nederland, ruim zeventig jaar na dato, omgaat met het koloniale verleden.

De Ranchi Baby’s, een koloniale erfenis
Onderweg van Indonesië naar Nederland worden op stoomschip Ranchi 37 baby’s geboren. Het is 1950: Nederland heeft net de Indonesische onafhankelijkheid erkend. KNIL-militairen en hun families moesten het land in allerijl per schip verlaten. Hun families woonden vaak al generaties lang in Nederlands-Indië, maar dat bestaat niet meer. De ‘Rachibaby’s’ hebben in hun paspoorten geen geboorteland, maar een coördinaat. Het staat symbool voor de ontworteling. In het nieuwe ‘thuisland’ Nederland zijn de meeste opvarenden nog nooit geweest. Documentairemaker Joost Wilgenhof spoorde alle baby’s op, inmiddels zijn ze 72. Hij duikt in hun familiegeschiedenis en de beladen koloniale erfenis die ze van hun ouders meekregen. Waarmee zijn ze opgescheept? Ook volgt hij historicus Esther Captain, die in opdracht van de Nederlandse overheid meewerkt aan het onderzoek Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië en probeert de dekolonisatiegeschiedenis inzichtelijk te maken. Joost Wilgenhof vertelt in Patulele over zijn zoektocht naar de midden op zee geboren baby’s, hoe het allemaal begon met een foto en uitgroeide tot een project met podcast, een film, bijeenkomsten en mogelijk een boek.

https://ranchibabys.nl/
https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-ranchi-babys
https://podcastluisteren.nl/pod/De-Ranchi-Babys
https://patmcast.blogspot.com/2015/04/en-we-noemen-haar-rachita.html
https://www.meerdanbabipangang.nl/ranchibabys/

Moederland: Kunst, dekolonisatie en identiteit
Wat kan de rol van Molukse, Indische en Nederlandse kunstenaars zijn op de koloniale erfenis van het nationaal verleden? Een collectief van 7 kunstenaars genaamd ‘Moederland’ organiseert een expositie rond dit thema. Ze exposeren geselecteerd werk uit hun bestaand oeuvre en nieuw werk in dialoog met elkaar. Aura op den Camp, Armando Ello, Ben Manusama, Dominique Latoel, Gijs Verschoor, Ingrid van der Hoeven en Shelley Lapré hebben een gemeenschappelijke achtergrond met de Molukken, Indonesië en het voormalig Nederlands-Indië. Met hun werk reageren ze op het koloniale verleden, de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, de migratie van Indische Nederlanders en de overtocht van Molukkers. Ondanks de diversiteit binnen de individuele achtergrondgeschiedenis, zoeken zij verbinding bij wat ze gemeen hebben. Door welke bril en vanuit welk perspectief bekijken ze het gedeelde verleden? Hoe gaan ze er nu mee om en wat betekent dat voor de gezamenlijke toekomst?
Dominique Latoel, een van de kunstenaars verbonden aan het Moederland collectief, praat ons bij over de tentoonstelling die vanaf 29 oktober te zien is tot 27 november in Den Haag.

https://moederlandcollectief.nl/#about
https://moederlandcollectief.nl/blog
Moederland – HoezoIndo

 

 

 

 


Patulele | 18 september 2022

In Patulele vanavond staan 2 multidisciplinaire projecten centraal met een dansvoorstelling, een documentaire, een fototentoonstelling in 1 en docu-theater, symposia en een video-installatie in 1.

Kunstproject Keturunan (Nakomeling) van Cheroney Pelupessy
Wat is het gevoel dat naar boven komt als we het over onze afkomst hebben, met wortels in Indonesië, specifiek de Molukken en Nederland? In het multidisciplinaire programma KETURUNAN wordt een verhaal verteld vanuit het perspectief van een aantal nakomelingen van voorouders die een veelbewogen reis hebben doorgemaakt met betrekking tot hun relatie met Nederland.

Schermopname (1239) Cheroney-Pelupessy-foto-door-Elise-Borsboom__ScaleMaxWidthWzE0MDBd

 

Cheroney+Pelupessy