Events

Tips MarKisah 31-10-2021

?Traditiegetrouw gedenken mensen met Allerzielen hun geliefde overledenen. Op IJburg organiseert de Binnenwaai op 2 november van 19:30-21:00 een avond met livemuziek, verhalen, stilte en poëzie. Speciale gast dit jaar is niemand minder dan Fralalai, die de soundtrack voor Elegy heeft gemaakt. Adres: Ed Pelsterpark 2 in Amsterdam

?Vanaf 3 november : start kaartverkoop IDFA (17-28 nov). https://www.idfa.nl/nl/info/idfa-2021

?Op 5 november: officiele opening fotoexpo Lain Sayang Lain van Suzanne Liem & Sylvia Pessireron – Lloydkade Rotterdam – in het kader van 70 jr Molukkers. De hele maand november staan 10 portretten van Rotterdamse Molukkers op de Lloydkade.

?Op 5 november  is ‘s avonds de documentaire: Tillema, de Multatuli van de fotografie te zien van de regisseur Herman de Boer. De film is te zien in Cinemazaal Boomspijker, Rechtboomsloot 52 in Amsterdam. Aanvang: 20:30. De zaal gaat om 20:15 open. Entrée € 3,00 inclusief een drankje. https://moonfilm.nl/filmavond/tillema-de-multatuli-van-de-fotografie/

?Op 8 nov: Let’s E.A.T.! [Eat apart together]. Indische rijsttafel voor € 26,00 voor  2 personen in eetcafé Van Beeren. Vega versie is mogelijk. Alexander is 1 van de initiatiefnemers. In de Koningsstraat 54 in Amsterdam. Reserveren kan via eetcafe.vanbeeren@hotmail.com


 

Gezocht: Radiotechnicus – Radio Oras

De radio-uitzendingen van Radio Oras kunnen naast een boeiende inhoud niet zonder technische input. Radio Oras zoekt daarom een enthousiaste vrijwilliger die de programmamakers technisch wil ondersteunen bij het maken van onze radio-uitzendingen. Dit zijn met name live uitzendingen, maar kunnen ook montages zijn.

Kerntaken zijn het technisch leiden van een radio-uitzending en het bewaken van het totale proces tijdens de uitzending, in nauwe samenwerking met de programmamakers. Denk hierbij aan audio-kwaliteit, tijd, meerdere schermen en mengpanelen bedienen en schakelen met de presentatoren in de spreekcel.

Ervaring is wel gewenst niet verplicht, wel een serieuze inzet, je betrokken voelen bij de radio-uitzendingen en de wil om te leren. Hebben we je interesse gewekt, zie je jezelf de knoppen van de mengtafel bedienen, ben je zorgvuldig en stressbestendig en minimaal één zondagavond per vier weken beschikbaar?
Neem dan contact op met Jane Ayal via radio_oras@gmail.com

Radio Oras (opgericht in 1983) bestaat uit een kleine, maar gedreven groep professionele vrijwilligers die elke zondagavond 1 uur radio maakt voor Molukse gemeenschap in Amsterdam & daarbuiten andere geïnteresseerden.

 


Musik Maluku, sejarah singkat sekilas. Een beknopte geschiedenis van de Molukse muziek in Nederland en Maluku’.

Rein Spoorman en Victor Joseph zijn bezig met een publicatie/gids over Molukse muziek en de beoefenaars. De werktitel luidt ‘Musik Maluku, sejarah singkat sekilas. Een beknopte geschiedenis van de Molukse muziek in Nederland en Maluku’.

Deze publicatie wil een overzicht geven van muziek en muziekinstrumenten van de Molukken en belicht de geschiedenis van Molukse musici in Nederland, vanaf de Hawaiian-periode, lagu2 ensembles, krontjong, Indorock, kerkkoren, fluit-ensembles, funk en experimentele pop, tifa en totobuang (spelers en bouwers) tot de moderne tijd.
Verder worden de ontwikkelingen op de Molukken belicht, zoals bijvoorbeeld het werk van etnomusicoloog/predikant Chris Tamaela, Hawaiian player Bing Leiwakabessy, de ontwikkelingen rond Amboina Jazz en het actuele UNESCO-programma Ambon international City of Music.

Voor dit initiatief vragen we de medewerking van groepen/artiesten/ensembles om hun gegevens op te sturen voor opname in deze publicatie. Het betreft de volgende gegevens:

– Beschrijving (artiest/ensemble/groep)
– Contactadres
– Foto’s (minimaal 300 dpi, bij voorkeur als tiff-bestand. Grote bestanden sturen via www.wetransfer.com)

Als u interesse heeft te worden opgenomen in de publicatie, kunt u die informatie opsturen naar en/of contact opnemen met:

Victor Joseph vjmedialink@gmail.com, tel 06-55790786

Rein Spoorman info@reinmusic.nl, tel. 06-13223366

Ook kunt u contact opnemen voor meer informatie over de aanleiding en achtergrond van deze uitgave.

Met vriendelijke groet,

Rein Spoorman en Victor Joseph


Op zondag 1 juli aanstaande vindt in de Balie in Amsterdam de ‘Human Rights Maluku Conference’ plaats. Deze conferentie wordt georganiseerde door twee Molukse mensenrechtenorganisaties PAK-FKMPCR en Mena Muria Foundation Human Rights.
Voor meer informatie klik  hier.


Zaterdag 24 maart 2018 een datum om in je agenda op te nemen. Een ‘feestelijke’ middag en avond ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Gunung Batu.

 


Project “Akan masih sakit/ Het doet nog steeds pijn”
Graag breng ik het project “Akan masih sakit/ Het doet nog steeds pijn” onder uw aandacht. Het is een project over het persoonlijk verleden van volwassenen, die als kind weggegeven zijn aan andere Molukse ouders (pleegouders). Een persoonlijk verleden, dat gezorgd heeft voor ‘verborgen leed’ onder hen die dit hebben ondergaan. Ik ben een van deze mensen die dit aan den lijve hebben ondervonden.

Samen met Elias Rinsampessy van Stichting Muhabbat uit Nijmegen en  Francy Leatemia-Tomatala  initiëren wij dit project en hopen door middel van dit project het taboe over dit onderwerp in de Molukse gemeenschap in Nederland te doorbreken.

Wij bieden door middel van groepsbijeenkomsten de personen die deze ervaring hebben een plek  om ‘op verhaal’ te komen en hun pijnlijke geschiedenis met elkaar te delen. Naast de bijeenkomsten zal een onderzoek (inventarisatie) plaatsvinden en zullen betrokken personen, sleutelfiguren van binnen en buiten de Molukse gemeenschap geïnterviewd worden. Ter afsluiting van het project zal er een symposium georganiseerd worden om de resultaten van het project in bredere kring te delen.

Het totale bedrag voor dit project bedraagt € 40 200,- euro. Stichting Muhabbat heeft ten behoeve van de financiering van dit project enkele gemeenten in de provincie Gelderland benaderd. Stichting Buah Hati uit Tiel zal ons in facilitaire zin ondersteunen en zal o.a. het stichtingsgebouw ter beschikking stellen om dit project te realiseren. Via crowdfunding zijn we op zoek naar sponsors en donateurs. De start van het project is gepland in het voorjaar van 2017 op voorwaarde dat we de financiële dekking rond krijgen.

Ook u kunt ons ondersteunen door een financiële bijdrage van € 5,- of meer te storten op het rekeningnummer  NL53INGB0004831897  t.n.v. Stichting Muhabbat te Nijmegen en onder vermelding van “project Akan masih sakit/ Het doet nog steeds pijn”.

Door uw bijdrage helpt u ons het project te realiseren en u haalt  het onderwerp uit de taboesfeer door het bespreekbaar te maken in de Molukse gemeenschap. En tot slot ondersteunt u de betrokken Molukse vrouwen en mannen bij het verder verwerken van deze ervaringen.

Ik kijk uit naar uw reactie,

Hartelijke groet,

Pede SayaDonderdag 30 maart | Boekpresentatie Jan Tomasowa

            

                              Pattimura’

          Opstand van de paradijsvogels (herziene 2e druk)

                                       &

                De schreeuw van de adelaar.

De ondergang van het koloniaal imperium Nederlands-Indië    

Donderdag 30 maart

In de Bibliotheek Amsterdam Nieuw-West, Osdorperplein 16

Aanvang 20.00 uur

Voor meer informatieUitnodigingAmsterdamBieb 2


Zaterdag 25 maart | Soundsisters
Op zaterdag 25 maart is het zover, het eerste concert van een reeks optreden van Soundsisters.
Soundsister bestaat uit  vier dames met roots uit de Molukken en Indonesie, aangevuld met een band.
Deze krachtige, onafhankelijke vrouwen hebben hun muzikale krachten en dromen gebundeld en zo is  een aanvullende theater/muziek show ontstaan.
Het belooft een spetterende avond te worden, met muziek en theater, sfeer en humor.

 


Dinsdag 20 september | Prinsjesdag

Kamerlid Carla Dik-Faber steunt duurzame visserij met Prinsjesdagoutfit

Een jurk van oude visnetten en opgevist plastic, afgewerkt met stukjes visleer die overblijven bij de verwerking: ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber maakt met haar outfit opnieuw een statement op Prinsjesdag. “Visserij en duurzaamheid kunnen heel goed samengaan,” stelt het Kamerlid.

Dik-Faber: “Mijn jurk vertelt het verhaal van hardwerkende vissers en bedrijvigheid, maar ook van schone zeeën en oceanen. In dorpen als Urk gebeurt zoveel moois. Er is een bedrijf dat van oude visnetten garens en textiel maakt, er ligt een schip dat zo zuinig is dat het de Tesla van de zee wordt genoemd, er wordt écht werk gemaakt van een duurzame visserijsector. Ik ben trots dat ik daar op Prinsjesdag iets van mag laten zien.”

De jurk – een ontwerp van Franciska Manuputty van Nona Suli Design – is gemaakt van gerecycled plastic en visnetten die zijn gebruikt in de Noordzee. Urker vissers werken samen met Healthy Seas en Econyl om deze duurzaam te verwerken. De accessoires en bijpassende hoed zijn gemaakt van vissenhuiden die werden weggegooid in restaurants. Doel hiervan is het afval te brengen naar een waardevol high-end eindproduct en hiermee de keten sluiten. Het maken van visleer is een oude ambacht, dat op steeds meer ROC’s weer wordt geleerd. Het ontwerp dat Dik-Faber draagt zal als “inspiratie” jurk ingezet worden binnen het onderwijs waarin Nona Suli Design de opbouw van de duurzame processen en de daaraan gekoppelde gerenommeerde designers en bedrijven zal toelichten.

Dik-Faber ging voor een fotoshoot in de jurk het schip MDV 1 ‘Immanuel’ op samen met Urker visser Hendrik Kramer, die medeeigenaar is van dit duurzame vissersschip. Door nieuwe technieken is het schip minder belastend voor ecosystemen in het water, gebruikt het minder brandstof en stoot het minder giftige stoffen uit.

Dik-Faber droeg tijdens eerdere Prinsjesdagen jurken gemaakt van oude marine-uniformen, gerecyclede treinstoelen en hergebruikte colaflessen.

Voor meer info: www.nonasulidesign.com en www.masterplanduurzamevisserij.nl

Riem van vissehuid

Riem van vissehuid

Hoedje van vissehuid

Hoedje van vissehuid

Carla Dik-Faber met Urker visser Hendrik Kramer in een outfit van Nona Suli Design

Carla Dik-Faber met Urker visser Hendrik Kramer in een outfit van Nona Suli Design


 

Zaterdag 17 september en zondag 18 september | X-Groove festival

Zaterdag 17 september van 11:00 tot 23:00 uur en zondag 18 september van 11:00 tot 22:00 is vindt het X-Groove festival plaats in Vleuterweide. Dit is een gratis sociaal en cultureel festival voor jong en oud.

Line up tot nu toe:
DJ Sandesh Kalloe
DJ Twan
DJ Vides
Foolish Games
Dansschool New Feel The Beat
The Firm
Theater Spotlight

Zaterdag is de hoofdact: O’G3NE

Let wel; de line up kan nog aangepast worden.

De toegang is voor iedereen gratis. Kom nieuw talenten spotten in Vleuterweide of wie weet wil jij je als lokaal presenteren. Voor meer info zie http://www.xgroove-events.nl/

x-groove festival


 

Garage Kempering omgetoverd tot culturele hotspot

Op 21 en 22 mei is de oude parkeergarage Kempering het decor van de allereerste editie van het indoor evenement Garage Amsterdam. De garage, die jaren bekend stond als een no go zone, wordt voor twee dagen getransformeerd tot een podium voor Amsterdams talent. Met live optredens, dj’s, kunstexposities, dans en pop-up shops kun je je verdiepen in alles wat Zuidoost te bieden heeft. Waar de zaterdag op een jonger publiek is gericht met optredens van Lil’ Kleine en SBMG, biedt de zondag een mooi – gratis – programma waarbij jong en oud zich kan vermaken. Op deze dag val je van de een in de andere verrassing; zo vind je er kunstexposities van hiphopfotograaf Ilja Meefout en graffiti artist Mick La Rock, optredens van het funky gospelkoor Wazzup Singers en reggaeband Tjerk and The Liquid Sunshine en is er zelfs een heuse dance battle, georganiseerd door danscollectief Free N Style.


Zaterdag 14 mei 2016 | Alphen a/d Rijn-Moordrecht-Capelle a/d IJssel
De Molukse hardloopgroep Kawan2 Maluku Lari organiseert een hardloop evenement Pattimura Run in samenwerking met de werkgroep ‘Pattimura Walk’ en ‘Wandelgroep Djalan Untuk Maluku’.

Dit evenement is vernoemd naar de Molukse vrijheidsstrijder Thomas Matulessy alias Pattimura, die 200 jaar geleden in het jaar 1817 op 15 mei een opstand leidde tegen het Nederlandse koloniale gezag. Deze strijd verloor hij, maar voor Molukkers is hij daarom voor altijd een historische held.
De organisatie wil dit evenement elk jaar terug laten komen en dan steeds met de intentie om de strijd van Pattimura te blijven herdenken. Het thema is dan ook steeds ‘OBOR TETAP TINGGAL MENJALA’, de fakkel van Pattimura blijft met ons voort branden.
Er zal gelopen worden van Alphen a/d Rijn naar Capelle a/d IJssel.

Pattimura_walk Maluku_lari

Vrijdag 13 mei 2016 t/m donderdag 26 mei 2016 | verschillende aanvangstijden | van Amsterdam tot Zaandam

Pattimura heeft de hoofdrol in de volksopstand die centraal staat in de theatervoorstelling KRUIT! van theatergroep DeltaDua. De voorstelling kan worden gezien als een gevecht om verzoening. Decennia na zijn executie keert Pattimura terug naar het fort om de confrontatie aan te gaan met de Hollander wiens familie hij uitmoordde, zich te verzoenen met zijn verleden en zijn identiteit te overdenken.
KRUIT! vertelt een onderbelicht verhaal uit de gedeelde geschiedenis van Nederland en de Molukken: de Molukse volksopstand tegen de Hollanders in 1817, geleid door volksheld Pattimura. Hierbij werd het Nederlandse Residentengezin Van den Bergh in Fort Duurstede afgeslacht. Alleen de kleine Jean Lubbert overleefde de nachtmerrie.
Na 15 succesvolle en uitverkochte voorstellingen dit voorjaar in diverse theaters in Nederland, volgde in november een geslaagde tournee door Indonesië, met voorstellingen in Ambon/de Molukken (Taman Budaya) en Jakarta (Erasmushuis) samen met Molucca BambooWind Orchestra en nu is Kruit! binnenkort te zien op de Nederlandse podia.
Tromgeroffel. Tifa-slagen en oerkreten klinken steeds harder en feller. De fakkels branden. De krijgsdans staat op het punt van uitbarsten… Het is bijna zover. De reprise van Kruit! door DeltaDua en Molucca BambooWind Orchestra.
In Assen aan de vooravond van de Pattimura herdenking is er een speciaal programma met inleiding over de Pattimura opstand en optredens van dansgroep Ina Kura Ama o.l.v. Poppy Alfons en van tifa totobuang groep Moku-Anu-U o.l.v. Jack Noija. . Verder zijn er voorstellingen van Amsterdam t/m Zaandam.

Kruit_3 Kruit_2 Kruit_1

Zaterdag 19 december 2015 | 13.00-17.00 uur | Lunetten Kamp Vught
Moluks Platform Den Haag 08.07.2015 houdt haar derde openbare vergadering op een historische plek. Kamp Vught nu draagt het de naam woonoord Lunetten.

Locatie:
Jajasan Pelabuhan Lunetten
Astorias 42
5263 MB Vught
moluks_platform_denhaag_19122015
Wij roepen een ieder op militaire ere-tekens te dragen! Of neem een foto van een veteraan mee, of een militaire oorkonde in een fotolijst.
Tenue’s en uitingen van voetbalclubs en of alle motorclubs zijn verboden binnen de vergadering.
Wij zijn nazaten van oorlogshelden en veteranen.
Stoelen kunnen alleen gereserveerd worden voor de eerste generatie en hun begeleiders.
Kom op tijd, want vol is vol!
Agendapunten worden binnenkort bekend gemaakt.

In januari 2016 staat de volgende openbare vergadering al in de steigers!! Is er een woonwijk met stichting die ons ook wilt ontvangen in februari? https://www.facebook.com/L.P.Reawaruw


Zaterdag 21 maart 2015 | The Walk: Krimpen-Rotterdam | MalukuCinema | Jefta

waar_een_wil_is_is_een_weg
Nog even…

Het laatste stukje reis is in zicht! Na twee jaar keihard werken, leidt onze weg naar Rotterdam. Wij nodigen je uit om met ons letterlijk de laatste stappen van deze reis te lopen. Loop op 21 maart de laatste 12 km met ons mee van Krimpen naar Rotterdam om aldaar feestelijk de film ‘Jefta’ te overhandigen, zodat de film enkele dagen erna in Rotterdam in première kan gaan.

Join us van Krimpen naar Rotterdam op 21 maart! Jouw aanwezigheid versterkt ons doel! Of je nu hebt meegewerkt aan de film, je support hebt gegeven, of het gewoon leuk vindt MalukuCinema te volgen: jij hoort erbij. Schrijf je nu in via onderstaande link. Er zijn geen kosten verbonden aan de inschrijving. Wel is er een lunchpakket te bestellen. De organisatie van The Walk vanaf Krimpen wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting UMAM en Werkgroep SAMEN in Krimpen. Dank!

Inschrijven:
https://docs.google.com/forms/d/12JZp05TuSJ-jtBWogy6ujw50ICw7jJRS1DMRFSnj7qA/viewform

Lees hieronder waarom we 21 MAART als datum hebben gekozen, waarom we ROTTERDAM als eindstation nemen en waarom we juist gaan LOPEN.

☆ ☆ ☆

The Walk is onderdeel van de publiciteitscampagne voor de speelfilm ‘Jefta’.

The Walk – Waar een wil is, is een weg.
“We gaan lopen! Van Tiel naar Rotterdam.
Onze rugzak? Dat is onze reis. Twee jaar bagage, twee jaar keihard werken, twee jaar passie, twee jaar waardevolle momenten, twee jaar gunnen, twee jaar het land in, twee jaar samenwerken met honderden mensen, twee jaar creatie, twee jaar bloed*zweet*tranen, twee jaar mooie contacten, twee jaar ups and downs, twee jaar delen, twee jaar dankbaarheid, twee jaar landelijke beweging, twee jaar daadkracht.
Het tastbare resultaat? De speelfilm ‘Jefta’. Een nieuw verhaal, een nieuw geluid. Ook die dragen wij mee tijdens The Walk. Hoog boven ons uit. Met trots.
We did it!!!”

Donderdag 26 maart 2015 gaat de speelfilm ‘Jefta’ in Rotterdam in première. De zaterdag ervoor, op 21 maart 2015, brengen de makers van deze speelfilm de film persoonlijk naar Rotterdam. Het startpunt is de voorgaande avond op de dijk in Tiel, waar de ideeën vorm kregen en waar letterlijk werd gestart. Het eindpunt is de Lloyd kade te Rotterdam, omdat daar hun geschiedenis in Nederland begon.

Op 21 maart 1951 kwam de eerste generatie Molukkers in Nederland aan. De filmmakers willen dit historische moment herdenken en tegelijkertijd een nieuw geluid brengen. “We zijn trots op onze afkomst en respecteren onze geschiedenis. Wij brengen nu graag een nieuw geluid, een nieuwe beweging. Voor onze grootouders, voor Nederland en voor onze gemeenschap.” De speelfilm ‘Jefta’ behoort tot het project MalukuCinema. ‘Van film naar beweging’, ook wel ‘The Movement’ genoemd, is het maatschappelijke effect dat de makers bereiken.

Vanaf Krimpen a/d Ijssel is iedereen uitgenodigd mee te lopen met de makers en hun team.
“We gaan lopen. We bewegen ons voort op eigen kracht. Zo hebben we ook de film gemaakt, zonder subsidies en fondsen, maar met vrijwillige bijdragen, vrijwillige medewerking van acteurs, figuranten en crewleden: op eigen kracht. Men dacht dat het onmogelijk was.”

Waar een wil is, is een weg. Die van ons leidt nu naar Rotterdam. Om geschiedenis te maken!

Tekst en foto overgenomen van Facebookevenement The Walk:
https://www.facebook.com/events/370390996489115/?ref_dashboard_filter=upcoming

★ ★ ★


28 februari 2015 | Première muziektheater KRUIT! van DeltaDua
Op zaterdag 28 februari 2015 gaat de muziektheatervoorstelling KRUIT! van DeltaDua in  première. KRUIT! is het vergeten verhaal uit de gedeelde geschiedenis van Nederland en  de Molukken: de Molukse opstand in 1817 geleid door volksheld Pattimura.

kruit_deltadua
Hierbij werd het Nederlandse gezin Van den Bergh in Fort Duurstede afgeslacht. Alleen de kleine Jean Lubbert overleefde de nachtmerrie. Deze Jean Lubbert voegde op zijn 63e levensjaar de naam ‘Van Saparoea’ toe achter zijn achternaam ‘Van den Bergh’. Dit gebaar en de roman  van de Nederlandse schrijver Johan Fabricius over het leven van deze jongen vormen de inspiratiebronnen voor KRUIT! Lees verder in het Persbericht.

Regie, artistieke leiding: Anis de Jong
Tekst: Frank den Os
Spel: Alex Lekatompessy, Nel Lekatompessy, Matthias Maat, François Pical
Zang: Julya Lo’ko
Muziek: Alain Eskinasi, Rudy Tuhusula
Toneelbeeld: Silvana Nicoletta
Voor meer informatie: Machteld Kuntz (publiciteit) | mackuntz@gmail.com | +31(0)6-42089779
www.deltadua.nl | www.facebook.com/stichtingdeltadua

Bestel uw kaarten op de website van het Zaantheater.

★ ★ ★


19 februari 2015 | Het Geheim van The Brothers Timisela
Na uitverkochte zalen in Amsterdam en Utrecht doen de broers nu Rotterdam aan. Zij bereiken een divers publiek van jong en oud. De Surinaams – Nederlandse documentairemaker Andre Reeder schreef er een lovende recensie over.

Spel: Henry Timisela & Joshua Timisela
Regie en scenario: Joshua Timisela
Techniek: Dylan Ohello

Bestel je tickets online. Wees er wel snel bij, want op=op. Utrecht en Amsterdam waren uitverkocht!

★ ★ ★


22 en 23 januari 2015 | Het Geheim van The Brothers Timisela
Zet het in je agenda! Ze spelen de voorstelling ‘Het Geheim van The Brothers Timisela’ op donderdag 22 januari en vrijdag 23 januari 2015 in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam.


timisela_bijlmertheater

timisela_geheim★ ★ ★