Items Uitzendseizoen 2016-2017

Zondag 16 juli | MarKisah

MarKisah sluit dit uitzendseizoen af met documentair fotograaf Isabelle Boon. Isabelle werkt aan projecten waarin vooral het kleine van het alledaagse leven centraal staat. Eén van haar projecten is I love Banda. In het project I love Banda gaat Isabelle Boon op zoek naar de ideeën en interesses van een jonge generatie eilandbewoners. Hoe kijken de jongeren van de Banda-eilanden naar hun geschiedenis en wat denken ze over de actuele ontwikkelingen rond de archipel? Willen ze het verleden van zich afschudden? Hoe zien zij hun toekomst? In dit project beperkt ze zich niet tot fotografie, maar werkt de fotografe  tevens met video, interviews, brieven en objecten. Het resultaat is een rijk verhaal over opgroeien in erfgoed. De financiering voor de uitvoering van het gehele project is dankzij steun van onder meer DutchCulture en de Marinus Plantema Foundation vrijwel rond. En nu is dankzij een crowdfundingproject bij het platform Voordekunst afgelopen woensdag ook de financiering voor het fotoboek rondgekomen.
Momenteel exposeert Isabelle Boon in het Museum Volkenkunde te Leiden met de expositie Heritage in Transition een fototentoonstelling over gebruikers van koloniaal erfgoed in Indonesië en een tijdsopname van stadscentra en mensen die er wonen en werken. De tentoonstelling is nog tot 23 juli te bewonderen.
Voor meer info zie: http://www.isabelleboon.com/isabelle/

Documentair fotograaf Isabelle Boon

Dit jaar wordt voor de tweede keer een Maluku dag georganiseerd tijdens het Kwakufestival en wel op zaterdag 29 juli. Verschillende artiesten zullen acte de présence geven. Onder andere Jessica Manuputty & Joe Emanuel. Nicky Manuputty & Dandjil Tuhumena, Silahkan  Ook wordt er een voetbaltoernooi georganiseerd waarbij 5 Molukse teams aan deel zullen nemen. De organisatie is in handen van Tifa Magazine, Rythm of Maluku en TV-Maluku. Huib Akihary zal ons telefonisch een tipje van de sluier lichten. Voor meer info zie: http://kwakufestival.nl/

 

Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch, Cat van der Voort en Jane Ayal. Techniek: Edmund Vreede.

Zondag 9 juli | Bungkus

In de laatste Bungkus van dit seizoen kijken we nog maar eens naar de Molukse Identiteit. Dit onderwerp is weer helemaal hot en wordt besproken in de (sociale) media en op events als “De kracht van de Tifa”, dat op 2 juli plaats vond in de Balie. We gaan in gesprek met twee jonge journalisten: Charisma Pical en Geronimo Matulessy. Beiden hebben een stuk over ‘Molukkers en hun ideaal anno nu’ geschreven in respectievelijk De Correspondent en Trouw. Natuurlijk hoor je ook Ephraïm’s platenkeus en de cultuuragenda voor aankomende zomer. Interessante materie dus, verpakt in de lekkerste muziek.

Presentatie en samenstelling: Esther-Clair Sasabone
Co-presentatie: Ephraïm Patty
Techniek: Dirk Ayal

Charisma Pical

Geronimo Matulessy


 

Zondag 2 juli | Patulele

In Patulele 2 juli is kunstenaar Ben Manusama te gast. Zijn expositie Unfinished Business, een indringende reflectie op 40 jaar treinkaping bij De Punt, is wegens grote belangstelling verlengd tot 15 juli! Met hem praat Patulele over wat hem als kunstenaar drijft, zijn beeldend werk en recente exposities.   

Unfinished Business. Zo definieert kunstenaar Ben Manusama zijn verhouding tot zijn persoonlijke verleden. Een belast verleden. Door zijn achternaam en Molukse achtergrond is Ben onderdeel van een complexe geschiedenis die hem als een veenbrand achterna zit: de gewelddadige dekolonisatie van Indonesië, de onvrijwillige overtocht van Molukkers naar Nederland, de treinkapingen… Als Molukker voelt Ben Manusama zich een gevangene van een ingewikkeld historisch proces. Zijn manier om daarmee te dealen is door kunst te maken: krachtige, emotionele en grimmige schilderijen en tekeningen. Ben Manusama schetst letterlijk de historische context en geeft gezicht aan een gat in het collectieve geheugen.

De expositie UNFINISHED BUSINESS van Ben Manusama, die op 3 juni van start ging in Victor Laurentius Gallery aan de Korte Vijverberg in Den Haag heeft al veel losgemaakt. Niet alleen wappert de RMS-vlag al drie weken boven de Hofvijver, een breed internationaal publiek schuifelt dagelijks langs de indrukwekkende werken van Ben; een perfecte mix van emotie en artistieke vaardigheid. Talent en geschiedenis komen samen op de plek die uitkijkt op het eilandje in de Haagse Hofvijver dat in 1973 werd bezet door Molukse activisten om aandacht te vragen voor niet nagekomen beloftes door de Nederlandse overheid.

 

Ben Manusama

 

Verder zetten we de spotlights op twee speciale acties. Een sponsor fietstocht voor twee Molukse moskeeën die Nederland rijk is en crowdfundingactie voor een bijzonder project over het historisch erfgoed en de toekomst van de Banda-eilanden.

I love Banda – Banda staat dit jaar flink in de belangstelling omdat het 350 jaar geleden is dat in 1667 de Vrede van Breda werd gesloten, dat een einde maakte aan de Engels-Nederlandse oorlog die onder andere ging over de controle van de zee en de internationale handel. In ruil voor het huidige Manhattan (VS), dat destijds in Nederlandse handen was, gaven de Engelsen hun aanspraken op het nootmuskaatrijke Banda-eiland Run (en Suriname) op. Op de nootmuskaatplantages (de zogeheten perken) die werden aangelegd nadat Jan Pieterszoon Coen een groot deel van de oorspronkelijke bevolking had verjaagd, gedood of in slavernij had afgevoerd, werkten tot 1860 slaven die overal vandaan kwamen. De forten, woningen en perken op Banda verkeren voor een belangrijk deel in slechte staat, maar zijn getuigen van een verleden waarin Banda in het middelpunt van de internationale handel en politiek stond. Deze rijkdom aan gedeeld cultureel erfgoed, gecombineerd met de rust en idyllische sfeer op de archipel, maakt de afgelegen eilanden tot een aantrekkelijke en bijzondere reisbestemming. Op dit moment zijn de Banda-eilanden genomineerd op de Voorlopige Lijst voor toekomstig Indonesisch Werelderfgoed (UNESCO), wat mogelijk leidt tot het verder profileren van de eilanden als een toeristische trekpleister. De toenemende aandacht roept vragen op over de toekomst van de eilanden en wat dit voor de lokale gemeenschap betekent.

Identiteit in een veranderende tijd, dit spectaculair vastleggen met museale kwaliteit is de specialiteit van documentaire fotografe Isabelle Boon

Isabelle Boon

Op zondag 16 juli is Isabelle Boon speciale gast bij het andere Oras programma  MarKisah. Bij Patulele focussen we op de crowdfundingactie I love Banda. Ze heeft nog vier dagen en ongeveer 1300,- Euro te gaan om haar project op de crowdfunding website Voordekunst te realiseren!

In het project I love Banda gaat Isabelle Boon op zoek naar de ideeën en interesses van een jonge generatie eilandbewoners. Hoe kijken de jongeren van de Banda-eilanden naar hun geschiedenis en wat denken ze over de actuele ontwikkelingen rond de archipel? Willen ze het verleden van zich afschudden? Hoe zien zij hun toekomst? In dit project beperkt ze zich niet tot fotografie, maar werkt de fotografe  tevens met video, interviews, brieven en objecten. Het resultaat is een rijk verhaal over opgroeien in erfgoed. De financiering voor de uitvoering van het gehele project is dankzij steun van onder meer DutchCulture en de Marinus Plantema Foundation vrijwel rond. Wat nog mist is de financiering van het boek. En daar heeft ze jouw hulp bij nodig! In haar crowdfundingactie Voordekunst  I love Banda zijn er veel opties om je steentje bij te dragen. https://www.voordekunst.nl/projecten/5739-fotoboek-i-love-banda

Bekijk ook de trailer https://www.facebook.com/isabelleboon.fotografie
http://sharedheritage.dutchculture.nl/news/new-round-shared-heritage-matching-fund?utm_source=DutchCulture&utm_campaign=fc0686c9b3-Shared_Cultural_Heritage_News_June_2017&utm_medium=email&utm_term=0_dd840cdd90-fc0686c9b3-236667821

Beelden die tijdens een eerste onderzoek zijn gemaakt en ander werk vind je op www.isabelleboon.com

De andere actie is ‘VAN MOSKEE TOT MOSKEE SPONSOR FIETSTOCHT’ zaterdag 29 juli 2017

Racefietsers, recreatie fietsers, mountainbikers, tandems zijn allen welkom. Fiets mee van Waalwijk naar Ridderkerk. Dat is een afstand van 60 km. Laat je door je familieleden en vrienden/kennissen sponsoren. De totale opbrengst die ze bij elkaar hopen te fietsen, zal bestemd zijn voor het noodzakelijke onderhoud van beide Molukse moskeeën in Waalwijk en Ridderkerk. Je kunt in Ridderkerk finishen. Maar je kunt ook weer terug naar Waalwijk fietsen [in totaal 120 km].

Kunstenaar Karim Lessy uit Tilburg die de organisatie op zich genomen heeft, is al maanden druk aan het trainen. Hij zal een update geven en over het hoe en waarom de actie nodig is.

Meer info en voor aanmelding: https://www.facebook.com/groups/193377831153832/

Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst, Tonnie Maail, Acsa Siahaya en Matyeta Hukom. Techniek: Dirk Ayal.


Zondag 11 juni | MarKisah

Deze zondagavond zit bij ons aan tafel zangeres Jessica Manuputty. Op woensdag 31 mei presenteerde zij op de Tong Tong Fair haar nieuwste CD ‘TOMA’, een CD met lagu2. Waarom verruilde deze veelzijdige zangeres haar psychologiestudie voor de muziek? Wat heeft zij met Ella Fitzgerald, Joni Mitchell en Beyoncé Knowles?
Ook staan we stil bij het feit dat 40 jaar geleden zes van de negen Molukse actievoerders bij de bestorming van de trein bij de Punt door mariniers om het leven zijn gebracht.
Tot MarKisah!
Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch, Cat van der Voort en Jane Ayal. Techniek: Edmund Vreede.

Zondag 4 juni | Bungkus

Vanavond praten we in Bungkus met Jeftha Pattikawa en Deborah Siahaya over de Molukse identiteit. Want “We zijn verbonden door onze Molukse roots en ons gevoel van noodzaak voor behoud van ons cultureel erfgoed.”, zegt Jeftha zelf hierover. Jeftha woont in Amsterdam en is geboren in een Moluks barakkenkamp in het dorp Vaassen.  Zijn grootouders kwamen destijds aan in Nederland met slechts een koffer, de ons allen bekende legerkist én een ‘tifa’. Destijds stond in bijna elk Moluks huis deze traditionele trommel. Zijn ouders en grootouders zeiden; ‘Zolang de tifa klinkt, leeft het Molukse volk’. De trommelslag van de tifa is dus de hartslag van de Molukkers. De tifa is van oorsprong een slaginstrument om tijdens belangrijke ceremonies in contact te komen met het geestenrijk. Daarnaast bracht de tifa de bewoners van de Molukse eilanden op de hoogte van de komst van een ‘Marinjo’, een brenger van nieuws. Elke slag heeft een diepere betekenis en hoort ook bij een specifieke clan. In de korte film ‘Tifa’ onderzoekt Pattikawa de symbolische en emotionele waarde van dit slaginstrument. Wat is de betekenis van de ‘tifa’ nu? In hoeverre sluit het aan bij andere (culturele) geluiden in de samenleving? Waar ligt de grens? En wat als de tifa stopt?

Zijn film Tifa en een mooi randprogramma wordt op 2 juli aanstaande gepresenteerd in De Balie te Amsterdam. Verder de muziekkeuze van Ephraim, cultuurtips en nog veel meer nieuwe en oude muziek hoor je bij ons.

Luisteren dus: B U N G K U S / 20.00 UUR /  T O N I G H T

Presentatie: Esther-Clair Sasabone
Co-presentatie: Ephraim Patty
Techniek: Dirk Ayal


Zondag 28 mei | Patulele

Patulele heeft twee prijswinnaars in de studio die te maken hebben met de overdracht van cultureel erfgoed.

Met haar debuut ‘Istori Kita – Jouw familiegeschiedenis’ won Simone Berger uit Doorn de prijs van beste schrijver van de regio Zuid-Oost Utrecht, ingesteld door de bibliotheek. Zij mag zich een jaar lang de ZOUT-schrijver noemen. Inmiddels is de tweede druk van het  vorig jaar verschenen ‘doe-boek’ dat een een uniek hulpmiddel is om de dialoog te starten of om hiaten in de familiegeschiedenis aan te vullen. Ruim 1,5 miljoen Nederlanders hebben een achtergrond in Nederlands-Indië en/of Indonesië en veel (groot)ouders zijn de laatste ooggetuigen van deze periode. Eenmaal in Nederland zwegen de meesten over datgene wat zij hadden meegemaakt waardoor de latere generaties met onbeantwoorde vragen zitten. Door het fraai vormgegeven boek Istori Kita met zeldzaam beeldmateriaal worden geuren en geluiden teruggebracht in de herinnering. Er is aandacht voor de woonomgeving, flora en fauna, de Japanse bezetting en de (gedwongen) komst naar Nederland. Daarnaast is er speciale aandacht voor het uitzonderlijke Molukse verhaal en de Molukse cultuur.
Simone Berger (1966) groeide op met de verhalen van haar familie over het leven in Noord-Sumatera en raakte gefascineerd van alles wat met Nederlands-Indie te maken heeft. De schrijfster geeft lezingen door het hele land en ontwikkelde de interactieve workshop ‘Hoe houd je de familiegeschiedenis levend?’ Zij zal onder andere te zien zijn op de Tong Tong Fair, de Eur-Aziatische jaarmarkt die t/m de Tweede Pinksterdag gehouden wordt in Den Haag.

Simone Berger is een herinneringskunstenaar die oud en jong aanspoort hun Indische verleden te verkennen.

Ze port ons geheugen op voorbeeldige en aanstekelijke wijze op.
Geuren en smaken komen weer terug als je haar leest.

Aan de slag met Istori Kita!’                                                                                                                          Adriaan van Dis

Dit doe-boek is een uniek hulpmiddel om de dialoog te starten tussen (klein) kinderen en hun (groot) ouder(s) en het ’Indisch en Molukse zwijgen’ te doorbreken. Of om samen hiaten in de familiegeschiedenis aan te vullen.’             Yvonne van Genugten, Indisch Herinneringscentrum

Istori Kita – Jouw Familiegeschiedenis  is een uitgave van Aerial Media Company http://www.aerialmediacom.nl/

Simone Berger

Een nieuw televisie format dat de hiphopwereld in Nederland misschien voor altijd kan veranderen. Met het project ‘Welke sporen horen we’ willen Surya Nahumury Nyanga Weder en Nederlandse ‘urban’ artiesten meer bewustzijn geven over wat ze eigenlijk zingen, rappen en maken. Ze wonnen er onlangs de Decade Innovation Award mee en kregen 12.500 Euro om het project te realiseren.
Surya Nahumury (23 jaar) studeert Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie. De studente en cultureel onderneemster met een Surinaamse moeder en Molukse vader bezoekt veel events, seminars en lezingen over thema’s als racisme, dekolonisatie en gender. Surya is betrokken bij Untold Empowerment dat gespecialiseerd is in West-Afrikaanse en Afro-Caribische muziek en dansstijlen. Ze geeft gastlessen op scholen over ‘Black History’: “Ik maak mij hard voor een dekolonisatie van kennis en specifiek in het onderwijs.” Suryazit ook bij New Urban Collective, een sociale onderneming gericht op de ontwikkeling van jongeren ‘om ze te leren groots te denken en te dromen’. Voor meer info klik op de volgende link: http://denieuwemaan.ntr.nl/welke-sporen-horen-we?/

Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst, Tonnie Maail, Acsa Siayaha en Matyeta Hukom. Techniek: Dirk Ayal

Surya Nahumury (Foto: André Reeder)


Zondag 21 mei | Vrouwen met Ballen

Wie zijn die vier vrouwen die tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam een “Refugees Welcome” banner in stilte hoog hielden? Wat willen zij met deze actie duidelijk maken en waarom? Vrouwen met Ballen gaat in gesprek met hen.
Ook telefonisch aandacht voor de crowdfundingsactie voor de documentaire “De vergeten krijgers” van filmmaker Griselda Molemans. Voor meer info klik op deze link: https://cinecrowd.com/nl/de-vergeten-krijgers
Samenstelling en presentatie: Brenda Suitela. Techniek: Henri Kainama.

 


Zondag 7 mei | MarKisah
Op Bevrijdingsdag organiseerde het Indisch Herinneringscentrum samen met het Scheepvaartmuseum te Amsterdam een Indisch Salon voor de Vrijheid. Het thema voor die middag was Het roer om: verhalen van de overtocht. Tussen 1946 en 1967 maakten veel Indische Nederlanders en Molukkers vanuit Indonesië, de voormalig kolonie Nederlands-Indië, een reis over zee naar Nederland. Deze reis betekende een nieuw begin. Hoe hebben de mensen van destijds deze reis ervaren. Hebben zij deze verhalen meegegeven aan hun (klein)kinderen? Cat en Jane waren aanwezig en hebben gesproken met Maurice Rugebregt, jazzgitarist. Zijn vader kwam als 13-jarig jongetje met zijn ouders mee op de Kota Inten. Ook spraken zij met zangeres Jessica Manuputty, story-teller Edward Tuheteru en Sandy Huwaë.
Samenstelling en presentatie: Cat van der Voort en Jane Ayal. Techniek: Edmund Vreede.

Jane in gesprek met Maurice Rugebregt

Jessica Manuputty

Sandy Huwaë

Edward Tuheteru


Zondag 30 april | Bungkus
Vandaag in Bungkus een bijzonder verhaal van twee mensen, die een jaar lang in Bhutan woonden en werkten. Floris Pocerattu en zijn vriendin Nikki vertellen over hun ervaringen in dit land dat zo graag modern wil zijn, maar toch nog behoorlijk achter loopt op de Westerse wereld.
Ook te gast is Vughtse rapper Djé-Rimo Holle Salakory. Hij spit twee nummers LIVE van zijn EP “Onderschat”: ‘Vuur’ en ‘De Krul’. En vertelt ons over zijn inspiratiebronnen van vroeger en nu.
Verder natuurlijk de cultuurtips, muziekkeuze van Ephraïm en nog veel meer lekkere nieuwe muziek. Beter luister je Bungkus!
V A N A V O N D / 20.00 U U R / B U N G K U S
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone en Ephraïm Patty
Techniek: Edmund Vreede

DJ Rimo

Floris Pocerattu en zijn vriendin Nikki


Zondag 23 april | Patulele

In aanloop naar de herdenking van de proclamatie van de RMS, Republik Maluku Selatan (Republiek der Zuid-Molukken) op 25 april 1950 en 5 mei Bevrijdingsdag van Nederland kan het niet anders dan dat verzet, vrijheid, onafhankelijkheid en zelfbeschikkingsrecht centraal staan bij Patulele.

Met twee gasten focussen we op wat die begrippen voor o.a. de Molukse gemeenschap en hen persoonlijk betekenen.

Jan Tomasowa toert op dit moment door het land gewapend met twee boeken die recent van hem zijn verschenen bij uitgeverij Aspekt. De nieuwe herziene druk van het eerste deel van zijn trilogie over de Molukse verzetsheld Pattimura (Opstand van de paradijsvogels) en het tweede deel heet De Schreeuw van de Adelaar. De boekpresentaties werden gecombineerd met een Vrijheidfestival en de officiële onthulling van Molukse verzetshelden voor en in Nederland en Azië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vrijheid (in brede zin van het woord) van zowel Maluku, Indonesië en Nederland komen veelvuldig in zijn werk terug.

Onthulling portretschilderijen Molukse verzetshelden in Barneveld met toelichting van Tomasowa

boeken Jan Tomasowa Pattimura Trilogie

Vrijheidsfestival 22 april in Ede

Cultureel ondernemer Nyong Manuputty, ook betrokken bij activiteiten rond de boekpresentaties van Jan Tomasowa, organiseert vanuit stichting Ana Upu op 20 mei een Pattimura-Seminar In mei 2017 herdenkt een deel van de Molukse gemeenschap in Nederland, dat 200 jaar geleden er op de Molukken een opstand uitbreekt. Molukkers onder leiding van Pattimura verzetten zich tegen de Nederlandse koloniale bezetting. Nadat Pattimura de Hollanders gevoelige verliezen had toegebracht, werd hij uiteindelijk verslagen, gevangen genomen en ter dood gebracht. Pattimura werd op 16 december 1817 in Fort Victoria opgehangen. Pattimura werd voor zowel de Molukkers op de Molukken als in Nederland als een van de belangrijke helden beschouwd in de strijd tegen het kolonialisme en werd het symbool voor verzet en de vrijheid voor Molukkers. Pattimura werd in 1973 door de Indonesische regering tot nationale held aangewezen. Elk jaar op 15 mei is het Pattimura-dag.
https://www.facebook.com/events/183358305509076/
Daarnaast treedt Nyong Manuputty ook op, geeft tifa-workshops en beweegt zich met muzikale vrijheid tussen traditionele ritmes en moderne muziek.

Nyong Manuputty op de tifa

Volksheld Pattimura op Indonesisch bankbiljet (overigens op een biljet van slechts 1000,- Seribu Rupiah)

 

Verder staat Patulele stil bij de positie van 3e en 4e generatie Molukkers in Nederland vandaag de dag en was aanwezig in de Balie in Amsterdam bij de bijeenkomst Mena Muria: over 3e en 4e generaties Molukkers in Nederland. Na de Nederlandse kolonisatieperiode, de gedwongen migratie naar Nederland en de treinkaping bij de Punt werd gepraat over de rol van die geschiedenis en de betekenis van de RMS  in het leven van jonge Molukkers nu.

De Molukse vierkleur

Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst, Tonnie Maail, Acsa Siahaya en Matyeta Hukom. Techniek: Dirk Ayal.


Zondag 16 april | Vrouwen met Ballen

Aanstaande Paaszondag, in het programma ‘Vrouwen met Ballen’, de volgende onderwerpen en gasten:

~*~: Akan masih sakit/Het doet nog steeds pijn, is een project over het persoonlijk verleden van volwassenen, die als kind weggegeven zijn aan andere Molukse (pleeg)ouders. Een persoonlijk verleden, dat gezorgd heeft voor ‘verborgen leed’ onder hen, die dit hebben ondergaan. Tegelijkertijd is dat een onbesproken en taboegevoelig onderwerp binnen de Molukse gemeenschap.

Dhr Pede Saija is 1 van de initiatiefnemers en onze telefoongast.

~*~: Op  vrijdag 31 maart is de expositie Seven Views in Amsterdam geopend en maakte ik op een verrassende manier kennis met Leyla Letsoin, organisator van de expo, terwijl ze bezig was met een video-kunstwerk, ik herkende gelijk de Molukse dans tjakale, al was het beeld niet een traditionele. In de uitzending vertelt ze hier meer over.
Leyla Letsoin werkt in Amsterdam, waar ze kunst verbindt met de wereld. Leyla vertegenwoordigt het werk van acht spannende (opkomende) kunstenaars, illustratoren en een fotograaf. Elk van hen heeft zijn eigen stijl en uniek perspectief in abstracte, neo-expressionisme, stedelijke en hedendaagse kunst. Ze zorgt voor de kunstenaars belangen als het gaat om communicatie, PR, tentoonstellingen en verkoop aspecten. Leyla koestert hun talent, ondersteunt hun creatieve doelen en schept mogelijkheden om de reikwijdte van hun praktijk uit te breiden. Ze gelooft in het belang van het creëren van een culturele ruimte die gedurfde creativiteit van de kunstenaars presenteert.

~*~: Een maand geleden was ik aanwezig bij een Privilege training van Sarita Bajnath, een eerdere gast in ‘Vrouwen met Ballen’. Indrukwekkend confronterent, zowel voor de witte als niet-witte deelnemers. De redactie van VmB geeft een workshop weg, een bijeenkomst van ruim 2 uur, geheel verzorgd met een hapje en een drankje. Wie interesse heeft, kan zich hiervoor opgeven via deze pagina, wie twijfelt om deel te nemen, luister dan naar de uitzending, Sarita en een deelnemer kijken er vluchtig op terug.

Sarita Bajnath, student

Heeft u nu al vragen voor onze gasten? U kunt ze hier stellen of tijdens de uitzending bellen met de redactie op telefoonnummer 020 7884305.

Samenstelling en presentatie: Brenda Suitela
Techniek: Henri Kainama

Zondag 2 april | MarKisah
Op maandag 1 mei 2017 komt Nationaal Ereveld Loenen even tot leven. De oorlogsslachtoffers krijgen dan namelijk een gezicht omdat ze dan worden vertegenwoordigd door leeftijdgenoten. Bij MarKisah vertelt één van de initiatiefnemers, producent Nathalie Toisuta, meer over het project ‘herdenking Ereveld Vol Leven’, over herdenken en  hoe dit helend werkt. Meer info: https: //ereveldvolleven.nl/
Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch, Cat van der Voort en Jane Ayal. Techniek: Dirk Ayal

Nathalie Toisuta

 

Zondag 26 maart | Bungkus

Zondag schuiven er twee bijzondere ondernemers aan bij de tafel van Bungkus. Absalom Warkor en Lesli Taihuttu hebben allebei van hun passie hun werk gemaakt. De 28-jarige Absalom in de wereld van gaming en de 29-jarige Lesli in de fotografie. We praten over Molukse Roots, creativiteit, E-voetbal en ambities. Ook praten we met ex-Tweede Kamerlid, Grace Tanamal. Zij heeft haar zetel in de Kamer op moeten geven, maar kreeg wel samen met elf andere Kamerleden een lintje voor haar vijftien jaar lange dienstbaarheid aan de publieke zaak als volksvertegenwoordiger. Natuurlijk is er ook weer lekkere muziek, waaronder de keuze van Ephraïm. Luisteren dus: zondag 26 maart / 20.00 uur / Bungkus

Presentatie en samenstelling: Esther-Clair Sasabone
Co-host: Ephraïm Patty
Techniek: Dirk Ayal


Zondag 19 maart | Patulele
Patulele staat in deze uitzending naast gezamenlijke dromen, persoonlijke verhalen en fragmenten uit het koloniale verleden van Nederland stil bij de negatieve effecten van de modernisatie, industrialisatie en de economische vooruitgang  van de Molukse archipel.

Zwerfafval problematiek in Maluku

Een van de grootste problemen waar men in de Molukken mee wordt geconfronteerd is de enorme afvalberg dat een schadelijke uitwerking heeft op het milieu en directe leefomgeving. Omdat het probleem urgent en levensbedreigend is voor de flora en fauna, hebben diverse organisaties de handen ineen geslagen voor een ecologisch verantwoord milieubeheer en om een ecologisch afvalverwerkingsysteem en recycling projecten te stimuleren. In La Constellation van Maluku Competence zijn o.a. verenigd Green Moluccas, Eco Maluku en Teachers Go Abroad. Ook is er samenwerking met Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat. Niet-gouvernementele organisaties en de overheden, maar ook kerken en scholen in Maluku staan voor een enorme uitdaging om de milieuproblemen te lijf te gaan.

 
 
 

Maar er moest eerst een omslag van denken komen zowel  op macroniveau als microniveau dat het idyllische beeld van hagelwitte stranden en schone zee ernstig is verstoord door het plastic zwerfafval. Vanwege het  belang van een schone leefomgeving voor het voortbestaan, zijn er nu regelmatig schoonmaakacties in de diverse dorpen op de Molukse eilanden en ook voorlichting hoe flora en fauna te herstellen is belangrijk. Dat gebeurt op het eiland Saparua  in de zogenaamde ‘rumah belajar hijau’, een educatiecentrum om kennis te delen over een groene aanpak. De bedoeling is dat ook op de andere eilanden Ambon, Haruku en Nusa Laut te realiseren. In Nederland is er een aantal benefietacties geweest. In de studio zijn Max Wattimena  en Kim Leiwakabessy (Green Moluccas) om ons over de milieuproblematiek en acties bij te praten.
https://www.pifworld.com/nl/nonprofits/XUHshv5-Jg0/maluku-competence-la-constellati/about
http://www.indonesianwaste.org/en/home/
Green Moluccas – http://www.sampah-portal.nl/
Eco Maluku – http://ecomaluku.blogspot.nl/
Teachers Go Abroad –  http://www.teachersgoabroad.nl/
St. Duurzame Samenleving  Papua Barat – https://www.cbf.nl/Instelling/1116/Duurzame-Samenleving-Papua-Barat-SDSP-St

Soundsisters
Soundsisters, 4 onafhankelijke vrouwen met roots in Maluku en Indonesië hebben elkaar gevonden in Amsterdam en samen een nieuwe band gevormd. Die 4 vrouwen  zijn Nathalie Woearbanaran, Dewy Karsten, Madelaine Oraile (zang) en Jane Rahajaän (op gitaar). Zij hebben ieder op hun eigen wijze muzikale achtergronden, talenten en dromen. Deze dromen resulteren nu in een theatermuziekshow waarin de bezoeker wordt meegenomen in een eigentijds muzikaal avontuur dat je kunt beleven op 25 maart in Panama in Amsterdam. De overige bandleden zijn: op drums Lionel Maail, op basgitaar Richard Tamaëla en last but not least op toetsen Manoah Sapulette. Een deel van Soundsisters is live in de studio.
https://www.facebook.com/soundsisters.amsterdam/?fref=ts
http://bit.ly/2lhkY0k [tickets 25 maart Panama]

Exhibition | Lidwien van de Ven
FRAGMENTS [of a desire for revolution]
28/01/2017 – 09/04/2017
Hiervoor zijn 2 programma’s ontwikkeld voor de Donderdagavond Open Sessies.

23 maart: FRAGMENTS in words. Tijdens dit evenement is er een voordracht en een optreden van hip-hop artiest Djé-Rimo en multi-disciplinary artist Annabel Laura. Inge Dümpel, hoofdredacteur van tijdschrift Ngotjeh voor Molukse en Indische senioren modereert de avond en zal ook een bestaand poëtische voordracht doen uit de jaren 20 toen de onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands-Indië opkwam.
9 april : FRAGMENTS extended De onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands-Indië. Met onder andere kunstenaar Lidwien van de Ven, historicus en erfgoedprofessional Wim Manuhutu en Dr. Paul Bijl.

Rapper Djé-Rimo Holle komt uit Den Bosch. In 2015 bracht hij zijn eerste EP ‘Kota Inten’ uit, genoemd naar het eerste  transportschip dat waarmee de eerste groep Ambonese militairen en hun gezinnen naar Nederland kwam. Een geheel eigen sound die is gecreëerd door producers NT.MMXIII, Juan Calderon en Alan Mascott. Djé-Rimo is een rapper met een verhaal, zo heeft hij het voornamelijk over zijn gedachten en kijk op zijn eigen leven en de wereld om zich heen. Van 2013 t/m 2016 volgde Djé-Rimo de artiestenopleiding aan de Herman Brood Academie.

Rapper Djé-Rimo Holle

Tijdens zijn examenjaar deed hij mee met de Grote Prijs van Nederland 2015/2016 waar hij samen met producer/dj Alan Mascott de finale haalde met een unieke sound en een overweldigende energie. De sound laat zich het beste omschrijven als een mengelmoes van soul, funk en hiphop. Als gevolg van het succes bij De Grote Prijs van Nederland toerde hij door heel Nederland. Deze opkomende artiest in de Nederlandse Hip Hop scene heeft onlangs zijn tweede EP uitgebracht ‘Onderschat’.
In Patulele doet hij zijn verhaal over zijn muziek en betrokkenheid bij de expositie en activiteit in het Van Abbe museum.
http://www.puna.nl/2017/02/16/ep-dje-rimo-onderschat/

Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst, Tonnie Maail, Acsa Siahaya en Matyeta Hukom. Techniek: Edmund Vreede


Zondag 25 februari | Bungkus
Dat Molukkers muzikaal en sportief zijn is een bekend gegeven, maar wist je dat we het inmiddels ook heel goed doen bij Gewichtheffen? In Bungkus praten we met 2 kampioenen, die graag mensen willen inspireren met hun verhaal.

Hun boodschap?
‘Soms kun je meer voor elkaar krijgen, dan je ooit had gedacht!’

Evita Talahatu, 29 jaar, gaat op 3 april naar het EK gewichtheffen in Split, Kroatië.  Maar lukt het haar om genoeg geld bij elkaar te krijgen? Rehuël Peilouw, 25 jaar,  brak records in zijn gewichtsklasse. Het winnen van wedstrijden voelt goed, maar toch vraagt hij zich soms af hoever hij bereid is te gaan in deze sport. Verder krijg je weer een muziektip van Eef en natuurlijk nog veel meer lekkere muziek.
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone, Ephraim Patty. Techniek: Dirk Ayal.


Zondag 19 februari | MarKisah
Deze zondag schuift bij ons aan tafel Gino Latumahina. Hij is de drijvende kracht achter Tjokvol. Wat is Tjokvol? Misschien heb je het wel eens aan de hand gehad. Je bent op vakantie op Bali. En je ziet daar een prachtig Buhda beeld. Of misschien wel een heel mooi hemelbed. Maar ja … het past niet in de koffer. Dan komt Tjokvol om de hoek kijken. Wil je meer weten? Stem dan op zondagavond klokslag acht uur de radio af!
Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch, Cat van der Voort en Jane Ayal. Techniek: Edmund Vreede.

Gino Latumahina


Zondag 12 februari 2017 | Patulele
Onbegrensde uitdaging bij Patulele:
Op een koude avond in februari zullen warme klanken van vloeibare songs en sacrale verhalen van Boi Akih de studio vullen van Radio Oras. Verder zijn de organisatoren van de Molukse variant van Challenge Day; Be-the-change te gast bij Patulele. Centraal staat daarbij verbinding, compassie en No Labels. Je roots als een verrijking zien, maar zonder dat er een etiket op je geplakt kan worden of je in een hokje geduwd wordt.
Op vrijdag 26 mei vindt de workshop Over de Streep plaats voor Molukkers en Maluku minded people. Patulele kijkt al reikhalzend uit naar de lente.

Zijn (één van) jouw ouders of grootouders Moluks? Heb jij een gemixte culturele achtergrond, waar de Molukse cultuur er één van is? Wil jij ontdekken hoe jij het verschil kunt maken, mede dankzij jouw rijke achtergrond? Of heb jij affiniteit met de Molukse cultuur? En wil je met elkaar een onvergetelijke dag beleven, welke in het teken staat van bewustwording en verbinding? Kom dan naar deze workshop gericht op mensen met een (deels) Molukse achtergrond. http://nolabelsinc.com/2017/02/07/workshop-over-de-streep/Het verbindende programma ‘Over de Streep’ op de KRO (goo.gl/Yx3H2D) is al een aantal jaar een groot succes. 26 mei 2017 organiseren Ruth Nahumury (van No Labels) en Edwind Edang dit Molukse Be-The-Change-event. De workshop wordt gefaciliteerd door de oprichters van Challenge Day en Be the Change Movement, een organisatie die al meer dan 30 jaar werkt aan het vergroten van compassie en begrip in organisaties en gemeenschappen.Ruth Nahumury-van de Poll is de drijvende kracht achter No Labels Inc. [http://nolabelsinc.com] Het is haar persoonlijke missie om een werkomgeving te creëren waar de mens, en niet het label, centraal staat. Een werkomgeving die divers is en waar blank en zwart, man en vrouw, jong en oud, hetero en homoseksueel, beperkt en minder beperkt met elkaar samen werken op een manier waarbij iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt. Ruth is getrouwd met Noes en moeder van Levi en komt zelf uit Drenthe. De roots van haar man en kinderen liggen zowel op de Molukken als in Nederland. Voor hen in het bijzonder wil zij een bijdrage leveren aan het creëren van een wereld van werk waar ook zij gezien en gewaardeerd worden als mens.

Edwin Edang

Goede vriend en zakelijk partner is Edwin Edang, geboren in kamp Vught en getogen in de Molukse wijk in Tilburg. Terwijl hij opgroeide binnen de Nederlandse samenleving besefte hij dat zijn persoonlijkheid voor een belangrijk deel gevormd is door zijn Molukse opvoeding met haar unieke waarden en normen. Zijn roots zijn een waardevol deel van wie hij nu is en hem hebben gebracht tot waar hij nu is. Edwin is professioneel coach trainer die zich heeft toegelegd op het ontwikkelen en geven van cursussen en trainingen.  Speciaal het begeleiden van mensen die op zoek zijn naar waar hun kracht en talent ligt.

Monica Akihary en Niels Brouwer

De zwoelste stem van Nederland is vermoedelijk die van Monica Akihary. Samen met gitarist Niels Brouwer werkt de zangeres en stemkunstenares gestaag aan een intrigerend en ongrijpbaar oeuvre van Boi Akih dat de muzikale geografische grenzen in alle opzichten overschrijdt.

LIQUID SONGS is het nieuwe album van Boi Akih. Samen met het kernduo van vocalist Monica Akihary en gitaristcomponist Niels Brouwer vormen Tobias Klein
(contra)basklarinet en de Japanse klassiek slagwerker Ryoko Imai, een nieuwe eenheid. LIQUID SONGS is geïnspireerd op het herontdekken en heruitvinden van oeroude sacrale verhalen in het archipel van de Molukken in de Stille Oceaan, het vloeibaar houden van deze verhalen en ze doortrekken naar het heden. Dit proces is een leidraad voor zowel het muzikale als het narratieve element die in LIQUID SONGS samenkomen. Vier musici met een rijke diversiteit aan temperamenten, kleuringen en eigen ervaringen ontvouwen de muziek in een originele bezetting.

Boi Akih

Liquid Songs, muziek die vloeibaar en permanent in beweging is. Dat gaat verder dan de gespeelde noten alleen. Het verklankt tevens hoe de samenleving, onze cultuur en identiteit zich blijven vernieuwen en aanpassen aan de omstandigheden. Het zijn blijvende muzikale verhalen, open, vindingrijk, uitwisselend, dynamisch en onderscheidend. Voor info zie http://www.boiakih.com/

BOI AKIH Liquid Songs live at the Bimhuis
https://www.youtube.com/watch?v=yNgPuaWrpS4

Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst, Tonnie Maail, Acsa Siahaya en Matyeta Hukom. Techniek: Dirk Ayal.


Zondag 22 januari | Vrouwen met Ballen
Deze zondag gaat de uitzending van Vrouwen met Ballen door omstandigheden helaas niet door. Wel kun je luisteren naar een herhaling van een uitzending van MarKisah van zondag 22 januari met als gasten Jordao, Delano en Romario Nuruwé-Tuhuteru a.k.a. The Triplets. Bekijk ook hun vlog op https://youtu.be/ln8k_ieUk5c. Luister mee via onze website www.orasmedia.nl
Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch en Jane Ayal. Techniek: Edmund Vreede.

Zondag 22 januari | MarKisah
Ze DJ’en, vloggen, presenteerden afgelopen december de 1e editie van hun eigen danceparty concept ‘Triple Trouble’ en zijn identiek … de drieling Jordao, Delano en Romario Nuruwé a.k.a. The Triplets. Tifa meets TurnTables@MarKisah!
Bekijk hun vlog op https://youtu.be/ln8k_ieUk5c
Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch en Jane Ayal. Techniek: Edmund Vreede.

Triple Trouble


Zondag 15 januari | Bungkus
Zondagavond te gast in Bungkus:
* Jermaine J. Rumahlaiselan-Berghuis is getrouwd met een vrouw en samen hadden zij een kinderwens. Hierover is een prachtige docu gemaakt, die afgelopen donderdag op tv te zien was. Bungkus kijkt met Jermaine terug op deze uitzending en stelt de vraag: in hoeverre is gay zijn nog een taboe onder Molukkers in Nederland? De documentaire Gay Babyboom, kun je hier terugkijken: http://bit.ly/2jPEccX

* Fotograaf Kim Pattiruhu zet haar project Napak tilas; tiga puluh hari, over haar  Molukse roots voort. Er zijn nog te veel vragen over haar opa onbeantwoord. Hier vind je haar afstudeerproject uit 2008, waar het allemaal mee begon: www.kimpattiruhu.nl/napaktilas

*Een update van Anis de Jong over het maken van het nieuwe Delta Dua stuk: Westerling

*De muziektip van Ephraim Patty en nog veel meer! Luisteren dus: zondag 15 januari / 20.00 uur / Bungkus!

Len (l) en Jermaine (r)

Papa Pattiruhu door Kim Pattiruhu

Tiga puluh hari: Napak tilas | 2008 | Kim Pattiruhu
www.kimpattiruhu.nl
Afstudeerproject uit 2008, waarbij ik op zoek ging naar mijn Molukse roots. Samen met mijn vader reisde ik 30 dagen (tiga puluh hari) door Indonesië met als enige …


Zondag 8 januari 2017 | Patulele
Patulele trapt 2017 af met creatieve Assenaren; een rapper spoken word artist MC Jooz en vlogster Valentina Pentury alias Funky Juffie en we blijven met de uitzending in het hoge Noorden met aandacht voor de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis.

MC Jooz

Jooz (Jozua Pentury) is een 24 jarige Rapper, MC , Songwriter & Spoken Word Artiest geboren in Groningen. Hij groeide op in Assen in een muzikale familie. Jooz zelf is op 21-jarige leeftijd teksten gaan schrijven en beginnen te rappen. In 2014 nam hij zijn eerste track op en nog geen jaar later was zijn mixtape genaamd ‘Het Leven Is Zo’ een feit. Begin 2016 bracht hij als één van de eerste artiesten (wereldwijd) een 360 videoclip uit. De videoclip genaamd ‘Experimental’ ging viral. Momenteel werkt Jooz aan nieuw materiaal en zal hij geregeld nieuwe muziek uitbrengen.

Jozua Pentury

Jooz heeft zich in een korte tijd omhoog gewerkt. Zijn hoogtepunt van 2016 was het optreden op de Mainstage van ‘Bevrijdingsfestival Groningen’. Naast dat hij muziek maakt is (MC) Jooz een vertrouwd gezicht in verschillende clubs als Master of Ceremony, en zet hij ieder feestje op z’n kop (ervaar het zelf)! Hij onderscheidt zich door een unieke sound, unieke moves en een belachelijke dosis aan energie! Wat hem beweegt hopen we te ontdekken.

Link naar zijn producties https://soundcloud.com/mcjooz

★★★

Valentina Pentury

Hé wie hebben we daar? Funky Juffie neemt je iedere week mee op avontuur op haar YouTube kanaal! In elke aflevering gaat ze nieuwsgierig als ze is op onderzoek uit. Achter Funky Juffie gaat vlogster Valentina Pentury van Pocaflower productions schuil. Ze studeerde Media & Entertainment Management aan de Stenden University. 11 jaar geleden verruilde ze Assen in voor Amsterdam.In het dagelijkse leven was ze als educatief medewerker (bibliotheekjuf) werkzaam bij de OBA.

Valentena Pentury

Het is dan ook niet vreemd dat kinderen vaak fungeren als hoofdrolspeler in haar video’s met thema’s als Kinderboekenweek en de Kermis. Of promotie van Amsterdamse buurten zoals Creatief eiland in de stad, Funky outfit in Haarlemmerstraat. Met haar praten we bij Patulele over haar passies.

http://www.clip60.com/channel/UCRLQcpSO1QgYGsgIp1udaxg

https://www.youtube.com/watch?v=BtmADGCzVDI

★★★

Zoek naar het verhaal van jouw familie
Zaterdag 28 januari staat het Drents Archief in het teken van de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis. Ben je nieuwsgierig naar het verleden van je familie? Dan mag je deze Dag van de Drentse Familiegeschiedenis niet missen. Het is een boordevol programma met interessante workshops, lezingen en rondleidingen.

Thema 2017: migranten
De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis 2017 staat in het teken van migranten. Op zoek naar een beter bestaan of gedwongen om te vertrekken. Dat gold o.a. voor arme kinderen en volwassenen die naar de Maatschappij van Weldadigheid werden opgezonden. Voor de gezinnen die werk zochten in de Drentse venen. Voor de Molukse families die 65 jaar geleden naar Nederland kwamen of voor de Duitsers die in de 19de eeuw werk of een partner vonden in Drenthe. Daarnaast vertrokken er Drenten naar andere provincies of zelfs naar Amerika.

Workshop Molukse voorouders
Studiezaal
14.15 – 14.45 uur

Ron Habiboe vertelt tijdens een workshop hoe je op zoek kunt gaan naar je Molukse familiegeschiedenis. Hij is daarnaast van 13.00-16.00 uur aanwezig op de informatiemarkt om tips te geven over stamboomonderzoek. Ron Habiboe is auteur van de onderzoeksgids ‘Silsilah Maluku, Molukse Stamboom’ in de reeks ‘Voorouders van verre’.

Presentatie project Molukse foto’s en verhalen
Studiezaal
15.00 – 15.30 uur

Otis Polnaya geeft een presentatie over een nieuw fotoproject met als doel foto’s van Molukkers in Drenthe voor de toekomst te bewaren.
Buiten de workshop om is hij aanwezig op de informatiemarkt in de Digilounge.

http://drentsarchief.nl/familie

Lies de Fretes is werkzaam bij het Drents archief en is betrokken bij deze Dag van de Drentse Familiegeschiedenis op zaterdag 28 januari van 11.00-16.30 uur in het Drents Archief in Assen. Zij zal toelichten wat er allemaal te doen is tijdens die dag.

De toegang is gratis. De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis wordt georganiseerd door het Drents Archief in samenwerking met de NGV Drenthe en Noordwest-Overijssel. Brink 4 9401 HS Assen, Nederland.

Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst, Tonnie Maail, Acsa Siahaya en Matyeta Hukom. Techniek: Dirk Ayal.


Zondag 18 december | MarKisah
Vanavond zitten bij ons aan tafel gitarist, bandleider en oprichter van de band Bersama, Nino Latuny, en toetsenist Johan Suripatty. We praten met hen natuurlijk over hun muzikale passie en horen we tracks van de nieuwste CD Nona Manis. Trek je dansschoenen aan want je kan niet stilzitten zit er niet bij vanavond!
Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch en Jane Ayal. Techniek: Dirk Ayal.

 


Zondag 11 december | Bungkus
Vandaag praten we met Naftali Likumahuwa AKA DJ Naffz. Geboren en getogen in Breda en inmiddels aardig bekend als DJ in het binnen- en buitenland. Maar hij is ook nog student en hij onderzoekt voor zijn eindscriptie hoe je jezelf als ‘product’ het beste in de markt kan zetten.
Verder praten we met Anis de Jong over het nieuwe project van DeltaDua en draaien we natuurlijk weer de lekkerste muziek. Luister je ook? Zondag 11 december van 20.00 tot 21.00 uur.
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone, Ephraim Patty. Techniek: Dirk Ayal.

Naftali Likumahuwa aka NAFFZ

 


Zondag 4 december | Patulele
In aanloop van naar de Dag van Mensenrechten op 10 december staan in Patulele verhalen van verzet en vrijheid centraal.
Eind oktober verscheen bij Uitgeverij Aspekt het tweede deel van de trilogie over Molukse vrijheidstrijders van Jan Tomasowa. In zijn nieuwste boek De Schreeuw van de Adelaar gaat het over de onbekende verhalen van de Molukse broederstrijd en ook van Molukse helden die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland in het verzet zaten. In Patulele zal de schrijver vertellen over zijn meest recente roman die handelt over Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, maar ook over liefde en verraad en ongebreidelde hartstocht.
Jan Tomasowa leidt zelf een avontuurlijk leven. Hij werd op Java geboren en groeide op in Nederland waar hij werkte als fabrieksarbeider, opbouwwerker, post-HBO docent en als directeur-eigenaar van twee bedrijven. Regelmatig keert hij terug naar Indonesië om er te werken onder andere als docent bij Universitas Pattimura op Ambon en als community developmentworker met arme boeren op Lombok en Irian Jaya of door de archipel te reizen en mensen te ontmoeten. Eerder verscheen van zijn hand: Kinderen van het paradijs [deel 1 van de Trilogie] en een boek over zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

tomasoa_patulele_05122016

Jan Tomasoa

adelaar_patullele_05122166

Aankondiging publicatie De Schreeuw van de adelaar

✯✯✯✯✯

De Weeskinderen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie – Dutch Diaspora

“Gy weet dat nadat de wit menschen hier in dit land kwamen, weinig jaren daarna komt toen oorlogen en confusie. Ik heb ondervonden dat, een gekleurd man, zyn regt, al schijnt het ook zoo gelyk de zon, het wordt duyster en hy krygt het niet.”

Veelzeggende woorden, in 1862 uitgesproken door de Zuid-Afrikaanse clanleider Goliath Yzerbek. Ondanks deze bedenkelijke gevoelens namen de clanleden van Yzerbeks ´Koranna Khoi´ taal, kleding en gewoontes van de Hollanders over, om zich zo te onderscheiden van andere stammen. Maar anderhalve eeuw later behoren ze tot een gemarginaliseerde groep van ruim vier miljoen mensen zonder eigen leider of identiteit. De aanwezigheid van het ´Holland van de Gouden Eeuw´ beïnvloedt tot op de dag van vandaag de levens van miljoenen in de VOC-driehoek Zuidelijk Afrika, Indonesië en Australië.

image007

image010

V.l.n.r. Fotograaf en projectleider Geert Snoeijer, antropologe Nonja Peters en linguïst Aone van Engelenhoven

Dutch Diaspora onderzoekt wát deze weeskinderen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie nog bindt met het land van hun voorouders. En waarom de erkenning van het bestaan van hun navelstreng zo urgent is voor deze ontheemde groepen. Juist nú, in een wereld waar migratie en integratie zó aan de orde zijn, in de spiegel te kijken die deze mensen ons vier eeuwen later voorhouden. Projectleider is fotograaf Geert Snoeijer. Samen met historicus Dr. Bart de Graaff (Zuid-Afrika), antropoloog Dr. Nonja Peters (Australië) en linguïst Dr. Aone van Engelenhoven is hij verhalen gaan opdiepen uit de beginperiode van de VOC in Zuidelijk Afrika, West-Australië en Oost-Indonesië en uiteraard horen daar portretten bij. Vanaf 17 december zal de tentoonstelling in het West Fries Museum in Hoorn te zien zijn en gelijktijdig in musea in Jakarta, Bloemfontein en Perth.

Geert Snoeijer en Aone van Engelenhoven van Dutch Diaspora vertellen over de zoektocht naar de ‘De Weeskinderen van de VOC’ en geven alvast een voorproefje van de tentoonstelling.

http://dutchdiaspora.com/home2.php

✯✯✯✯✯

Ondertussen sleept de precaire zaak Kaping De Punt zich voort. De gebeurtenissen bij De Punt waren en zijn jaren na dato voor veel mensen nog steeds heel ingrijpend. De vraag of de mariniers opdracht hadden om de Molukse kapers te executeren, houdt de Molukse gemeenschap al jaren bezig.

De nabestaanden van de Molukse treinkapers eisen erkenning en willen dat de waarheid boven tafel komt. Zij zijn een rechtszaak begonnen tegen de Nederlandse Staat. Aanvankelijk met meerdere families maar uiteindelijk vertegenwoordigt mensenrechten advocate Zegveld maar twee families, naar hun zeggen de sterkste twee zaken om meer succes te genereren.
Decennia werd geheim gehouden wat er werkelijk is gebeurd bij de beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt.. Niet alleen is er excessief geweld gebruikt maar ook rammelt het officiële verhaal van de regering aan alle kanten. Er is van alles gedaan om de werkelijke toedracht te verbergen en is er misleidende en onjuiste informatie verstrekt aan de nabestaanden.

image015

Artikel in NRC over betrokkenen bij het rapport Air Mata Kebenaran

image016

Marco Papilaja woordvoerder families Uktolseja en Papilaja

In Patulele is journalist Jan Beckers veelvuldig aan het woord geweest over zijn grondige onderzoek Air Mata Kebenaran samen met Junus Ririmasse en Nona Lumalessil naar de ware toedracht van de afloop van de kaping.

In de uitzending nu het woord aan Marco Papilaja, woordvoerder van de betrokken families Papilaja en Uktolseja over de comparitie rechtszitting van 4 november, het niet doorgaan van de zitting van 30 november jl. En ook over de ruis en verdeeldheid die ontstaan is in Molukse kringen zelf, doordat nabestaanden van andere families niet meer kunnen instemmen met de manier waarop zij het recht willen halen. Ook belangrijke conclusies uit het onderzoek waaronder nauwkeurige reconstructies zijn niet in de zitting meegenomen door advocate Zegveld, dat weer tegen de borst stuit van het onderzoeksteam AMK die overigens openstaat om weer om de tafel te gaan zitten. De uitspraak van de rechters over verjaring zal plaats vinden op 27 januari a.s. Marco zelf hoopt dat deze rechtszaak voor alle Molukkers een stimulans is om dit hoofdstuk op een waardige manier af te sluiten. “Dat we te weten komen hoe onze vrijheidstrijders zijn gestorven. Zodat we ons als Moluks volk verder kunnen richten op de toekomst, hier in Nederland of elders op de wereld.”

https://eterinathe.wordpress.com/2016/11/01/het-gaat-om-de-manier-waarop-zij-zijn-gestorven/

Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst, Tonnie Maail, Acsa Siahaya en Matyeta Hukom. Techniek: Edmund Vreede.


Zondag 13 november | MarKisah

Deze zondagavond is het dan eindelijk zover. Para tafeltennisser Jean Paul Montanus zit dan bij ons aan tafel en zal ons vertellen over zijn avontuur in Rio de Janeiro, waar hij zijn allereerste Paralympische Spelen beleefde. Hoe was dit voor hem? Ook zullen we meer horen over zijn reis naar Maluku die vooraf ging aan de Paralympische Spelen.
Stem zondagavond af en luister naar een gedreven sportman, die trots mag zijn op de wereldprestatie die hij heeft neergezet.
Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch en Jane Ayal. Techniek: Edmund Vreede.

Jean Paul Montanus Foto: Mathilde Dusol

Jean Paul Montanus
Foto: Mathilde Dusol


Zondag 6 november | Bungkus

Deze zondag praten we met Thara Saya en Desley Mooij over de Toma Madju’s College Tour. Deze Tour bestaat uit een reeks netwerk Meet-UP’s in Noord, Midden en Zuid Nederland vóór  en dóór Molukse jongeren van de 3e en 4e generatie. Middelburg en Elst zijn al aan de beurt geweest. Hoe dat ging, hoor je in Bungkus! Ook bellen we met Gio Uktolseja naar aanleiding van het proces van nabestaanden van Molukse treinkapers tegen de staat. Hij heeft zijn tante Hansina, (de enige vrouwelijke treinkaper, die omkwam bij De Punt) nooit gekend, maar natuurlijk kent hij de verhalen. Hoe is de aandacht voor dit proces voor hem? Verder volop lekker muziek, zoals je gewend bent en natuurlijk cultuurtips. Luisteren dus!
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone, Ephraim Patty. Techniek: Dirk Ayal.

Toma Madju's College Tour

Toma Madju’s College Tour

Gio Uktolseja

Gio Uktolseja

 


Zondag 30 oktober | Patulele

Patulele 30 oktober 2016 zit boordevol traditie, rituelen, cultuuroverdracht, wetenschap en vertaalslag. Met de schrijver van het boek Het Mystieke Driestromengebied gaan we dieper in op diverse culturele aspecten van de adat en hoe hij oude en nieuwe elementen, de Molukken en de Molukse gemeenschap in Nederland met elkaar verbindt. Verder is er de documentaire Het Verleden voltooid met het bijzondere verhaal van iemand van de 1e generatie verteld door de tweede generatie en hoe een grafisch vormgever van de derde generatie zijn weg en succes zoek buiten de Molukse gemeenschap maar wellicht voor zijn werk inspiratie haalt uit Molukse symbolieken. Tenslotte komt Patulele nog terug op de vacature van de Molukse leerstoel aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

29 oktober jl. vond in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam onder grote belangstelling de boekpresentatie plaats van Het Mystieke Driestromengebied, de nieuwste publicatie van Tete Siahaya. De auteur heeft met dit boek monnikenwerk geleverd door een vertaling van Die drei Ströme, een antropologisch topwerk van Ad. E Jensen – dat in menig boekenkast binnen de Molukse gemeenschap staat te pronken, maar door weinigen echt is gelezen – voor het Moluks publiek toegankelijk te maken. Tete Siahaya vertelt in Patulele over het proces van de totstandkoming van het boek.

driestromen driestromen_02

Het Mystieke Driestromengebied van de Tala, Eti en Sapalewa (Tiga Batang Air) neemt de lezer mee naar het grootste Molukse eiland Seram, waar – volgens de overlevering – Molukkers oorspronkelijk vandaan komen. De Duitse antropoloog Ad. E. Jensen heeft in 1948 na maanden verblijf in West-Seram het leven van de Wemale Alfoeren beschreven in Die drei Ströme. In Het Mystieke Driestromengebied spiegelt Siahaya het moderne leven van Molukkers in Nederland aan het leven van de Wemale Alfoeren in Seram. De vertaalde passages uit Die drei Ströme worden afgewisseld met persoonlijke ervaringen en beschouwingen van Siahaya. Daarbij gaat hij kritiek op de Molukse gemeenschap niet uit de weg. Het Mystieke Driestromengebied is haast een naslagwerk van de Molukse adat: Siahaya heeft elementen van de adat (bijvoorbeeld de pela-schappen, begrafenisrituelen, de bruidsschat, het geloof in voorouders) zoals deze door Jensen in 1948 zijn beschreven, getransponeerd naar het heden en het wereldbeeld van de Wemale Alfoeren met dat van de moderne Molukker vergeleken.

driestromen_03

Tete Siahaya (1949) publiceerde eerder Mena-Muria. Wassenaar ’70. Zuid-Molukkers slaan terug. Een persoonlijk verslag van de strijd (1972) en een bundel autobiografische verhalen over de verscheurdheid van de tweede generatie Molukkers, Eindhalte Itawaka. Verhalen van onderweg (2002). Het Mystieke Driestromengebied is de derde publicatie van Siahaya die twee jaar intensief bezig is geweest met de vertaling van Die drei Ströme. Het resultaat van dit monnikenwerk is Siahaya’s bijdrage aan het behoud en de overdracht van de Molukse adat.
https://www.facebook.com/tigabatangair/

⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆

Dominique Latoel (35) is zelfstandig grafisch ontwerper. Voor grote merken maakt hij logo’s, websites en huisstijlen. Hij heeft voor merken als Nike en Foot Locker gewerkt. Voorheen ontwierp hij bij een reclamebureau samen met anderen al het reclamemateriaal van de musicals The Lion King, Beauty and the Beast en The Wiz . Daarna werd het tijd om als ZZP’er de vleugels uit te slaan. In 2011 heeft hij een half jaar in New York gewerkt en daar de mogelijkheden gepakt. Dominique heeft er T-shirts ontworpen voor de Watch The Throne-tour van Jay-Z en Kanye West en graphics gemaakt voor een reclame van de nieuwe schoenen van basketballer LeBron James. Dominique is o.a. eigenaar van Cookie Deaux, (uit)gedragen door zijn broer free fighter ‘Magnivincent’ Vincent Latoel. Hoe het is nu om als Molukse zelfstandig ondernemer in de design wereld te werken?

dominique_latoel_01 dominique_latoel_02

www.domi-nique.net https://www.behance.net/dominique_net

⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆

5 jaar geleden kwamen de Molukse KNIL-militairen tegen wil en dank naar Nederland. Een van hen was David Hully uit Bovensmilde. Het Verleden Voltooid is een documentaire over zijn leven en zijn verhaal. De documentaire is gemaakt door Willem Hully, zoon van David en werkzaam bij RTV Drenthe.
Willem Hully: “Ik werk in de media en het valt me op dat als Molukkers in het nieuws zijn, er voor mijn gevoel altijd over je wordt verteld en dat het nooit een verhaal van jezelf is. Ik had al tijden wat in mijn hoofd en het werd nu tijd om mijn eigen verhaal te vertellen. Het verhaal van mijn familie, hoe dingen in elkaar zaten in de historie en ook naar het heden toe.” Het werd een onderzoek naar de intrigerende levensloop van zijn vader, die een inspiratie vormden om het beste uit het leven te halen.

hully_01 hully_02

De documentairemaker is trots op zijn vader, omdat die altijd vooruit keek. “Dat was zijn drijfveer, niet achterom kijken. Hoe overleef ik deze situatie? En vooruitkijken. ”

http://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/7/Documentaires/aflevering/15153

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit te Amsterdam heeft het verzoek van Stichting MHM tot het instellen van een bijzondere leerstoel goedgekeurd. De leerstoel zal als titel dragen ‘Molukse migratie en cultuur in comparatief perspectief’ en worden ingesteld bij de Faculteit Sociale Wetenschappen. De bijzonder hoogleraar zal nog dit jaar worden geïnstalleerd voor de duur van vijf jaar. Glenn Haulussy, voorzitter van het Bestuur van Stichting MHM zal het bij Patulele over de criteria van de vacature en leerstoel hebben.

http://vu.nl/nl/werken-bij-de-vu/vacatures/2016/16480.aspx#accept

Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst, Tonnie Maail, Acsa Siahaya en Matyeta Hukom. Techniek: Dirk Ayal.


Zondag 23 oktober | Vrouwen met Ballen

Deze radioproramma is uitgevallen vanwege ziekte van onze collega Brenda Suitela.

Deze zondagavond zitten bij Vrouwen met Ballen de volgende gasten aan tafel:
Sylvia Pessireron is onder andere bekend van haar boeken “Gesloten Koffers” en “De verzwegen soldaat”.  Onlangs heeft ze samen met Grace Bernardus en Karin Lopulalan het boek “Mutiara, Molukse parels aan de Vecht” uitgebracht, positieve verhalen van Molukkers uit de gemeenschappen Breukelen en Maarsen. Momenteel is ze gast docent W.O. II (Zuid Azie).

Dinah Marijanan,  woonachtig Voorburg. Ooit begon ze als journaliste bij het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden, nu Dagblad van het Noorden. Ze groeide onder meer op in kamp Schattenberg en in de wijk in Assen. In juli 2016 verscheen het boek “Njonja”, het dagboek dat Njonja Soumokil, weduwe van Mr.dr.Chris Soumokil, tweede president van de eigenstandig door Molukkers uitgeroepen Republiek Maluku Selatan, zou hebben kunnen schrijven in de 15 jaren van haar leven die zij met hem deelde.
Samenstelling en presentatie: Brenda Suitela. Techniek: Henri Kainama.

Sylvia Pessireron

Sylvia Pessireron

Dinah Marijanan en Njonja Soumokil

Dinah Marijanan en Njonja Soumokil

 


Zondag 4 september | MarKisah

Deze zondagavond kunt u luisteren naar een eerder interview met para tafeltennisser Jean Paul Montanus. Dit interview vond plaats in februari 2015. Acht maanden later kwalificeerde Jean Paul zich voor de Paralympische Spelen 2016 door op het EK de titel te pakken. Hij versloeg als nummer twaalf van de wereldranglijst de nummer twee en de nummer één. In september van dit jaar kwam uit hij in Rio de Janeiro, zijn allereerste Paralympische Spelen, in het enkelspel in de klasse 7. Jammer genoeg werd Jean Paul in de kwartfinale uitgeschakeld. Teamgenoten Kelly van Zon pakte goud in de klasse 7 en Gerben Last pakte zilver in de klasse 9.
Stem zondagavond af en luister naar een gedreven sportman, die trots mag zijn op de wereldprestatie die hij heeft neergezet.
Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch en Jane Ayal. Techniek: Edmund Vreede.

Jean-Paul Montanus in actie Fotografie: Mathilde Dusol

Jean-Paul Montanus in actie
Fotografie: Mathilde Dusol

 


 

Zondag 2 september | Bungkus

Zondag hebben we twee bijzondere gasten aan tafel: Franciska Manuputty van Nona Suli design en Dean Umurella a.k.a Dean Rella. Franciska geeft als ondernemer restproducten een tweede leven. Haar jurk werd zelfs gedragen door een parlementslid op Prinsjesdag en ze doet mee aan de Dutch Sustainable Fashionweek. Dean heeft een prachtige reis gemaakt naar zijn hometown Tulehu op Ambon. Hij heeft daar mee mogen doen aan een traditioneel event als cakalele krijger. Een zeer bijzondere ervaring voor hem. Beiden vertellen hun verhaal. Verder schenken we aandacht aan de Molukse Collegetour door jongerenwerkgroep Toma Madju. En natuurlijk draaien we de lekkerste muziek voor je. Luisteren dus!
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone, Ephraim Patty. Techniek: Dirk Ayal.

arla Dik-Faber met Urker visser Hendrik Kramer in een outfit van Nona Suli Design

arla Dik-Faber met Urker visser Hendrik Kramer in een outfit van Nona Suli Design

Ciska Manuputty

Ciska Manuputty

Dean Rella

Dean Rella


Zondag 25 september | Patulele

Op de dag dat er de Mars voor Ieder1 gelopen wordt om de kracht van diversiteit van Nederland aan te tonen en te vieren, zit bij Patulele mediawetenschapper Reza Kartosen-Wong in de studio om over die diversiteit en integratie te praten. Uiteraard komen zijn stokpaardjes stereotypering, culturele identificatie en cultureel kapitaal ook aan bod: ‘Culturele identificatie met het land van herkomst hoeft niet te leiden tot slechte integratie.’ & ‘Populaire cultuur kan de samenleving verbinden’
Kartosen-Wong is in juli 2016 gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed jarenlang onderzoek naar de vraag hoe jonge Aziatische Nederlanders omgaan met populaire media. Wat zegt dat over de rol van populaire media voor de integratie van niet-westerse mensen? En waarom het volgens hem van belang is dat er meer diversiteit binnen de journalistiek komt.
http://www.vpro.nl/programmas/etc/grensverleggers/reza-kartosen-wong.html

mars_01

Reza Kartosen-Wong

mars_02

Hoe gaan jonge Aziatische Nederlanders om met populaire media?


Molukse leerstoel
Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit te Amsterdam heeft het verzoek van Stichting MHM tot het instellen van een bijzondere leerstoel goedgekeurd. De leerstoel zal als titel dragen ‘Molukse migratie en cultuur in comparatief perspectief’ en worden ingesteld bij de Faculteit Sociale Wetenschappen. De bijzonder hoogleraar zal nog dit jaar worden geïnstalleerd voor de duur van vijf jaar. Glenn Haulussy, voorzitter van het Bestuur van Stichting MHM zal het bij Patulele over de criteria van de vacature en leerstoel hebben. Voor ons aanleiding om hem ook te ondervragen over waar de Molukse gemeenschap op dit moment staat. Wat kan de leerstoel bijdragen aan de ontwikkeling of positie van Molukkers in Nederland? Hoe staan de Molukken op de wetenschappelijke kaart? Wat valt er nog allemaal te onderzoeken? Welke rol speelt MHM hierbij (en bijbehorende visie)? Hoe staan de zaken er financieel voor (onderzoeksfonds)? En wat zijn de verdere plannen en projecten van het kenniscentrum van het MHM?
Samenstelling en presentatie: Acsa Siahaya, Tonnie Maail, Matyeta Hukom en Jaqueline Vorst. Techniek: Dirk Ayal.

http://www.museum-maluku.nl/
http://vu.nl/nl/werken-bij-de-vu/vacatures/2016/16480.aspx#accept

molukse_leerstoel

Samenstelling en presentatie: Jacqueline Vorst, Tonnie Maail, Acsa Siahaya en Matyeta Hukom. Techniek: Edmund Vreede.


Zondag 11 september | Asia Beat
Een programma over wereldmuziek, over traditie en moderniteit in muziek. Met onbekende en populaire muziek en achtergrondinformatie.
 Samenstelling en presentatie: Rein Spoorman, Techniek: Arnold Joseph.


Zondag 4 september | MarKisah
Deze zondagavond zit bij ons aan tafel Andrea Tamaëla. Andrea ontwerpt prachtige (hand)tassen, geinspireerd door de eilanden in de Pacific.  Alle lederen producten van Andrea worden met de hand gemaakt in haar eigen studio. Elk tas is uniek en heeft zo zijn eigen naam, verhaal, uiterlijk en gevoel. Haar creaties onderscheiden zich door een unieke mix van eeuwenoude cultuur en hedendaagse design. De producten worden in kleine oplage gemaakt van duurzame materialen: een mix van leer, suède en canvas. Andrea zal ons hier van alles over vertellen. En natuurlijk neemt zij ook haar eigen muziek mee. Gedurende het uur zal ook Arno Titawano aanschuiven. Arno is de drijvende kracht achter het X-Groove Festival dat op 17 & 18 september plaats zal vinden.

Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch, Cat van der Voort en Jane Ayal. Techniek: Dirk Ayal

http://www.andreatamaela.com/
http://www.xgroove-events.nl/

Andrea Tamaëla

Andrea Tamaëla

Salawaku fringe purse

Salawaku fringe purse


Zondag 28 augustus | Bungkus

Vanavond opent Bungkus het nieuwe Oras seizoen met een topper: acteur en theatermaker: Joenoes Polnaya! We zijn blij dat we hem weer even aan tafel hebben om te horen hoe de première van zijn eigen stuk DENGAR gisteren is verlopen.  Samen met zijn ‘partner in crime’, Fiona Kelatow zal hij het ons in geuren en kleuren vertellen. Ook hebben we een telefonische update van de Brothers Timisela en draaien we de lekkerste muziek van vroeger en van dit moment.
Ephraïm en EC hebben er zin in! Jullie ook?
Samenstelling en presentatie: Esther-Clair Sasabone, Ephraim Patty. Techniek: Dirk Ayal.
Facebook Groep: Bungkus Community
Luister ook naar Bungkus Spotify Playlist!

Joenoes op de foto gezet door D. Sahetapy

Joenoes op de foto gezet door D. Sahetapy