Over Radio Oras

Radio Oras zendt sinds 1983 uit op het Open Kanaal van Salto Omroep Amsterdam. In dat jaar stak een aantal Molukkers de koppen bij elkaar in het toenmalige Molukse hulpverleningscentrum ‘Meneti’ en na een brainstormsessie werd daar Radio Oras opgericht. Oras betekent ‘tijd'(waktu).


De tijd was rijp voor een Moluks radioprogramma. Dit initiatief werd genomen uit onvrede met de berichtgeving in de bestaande media over Molukkers en andere etnische minderheidsgroepen. Na de eerste proefuitzending bij Radio Stad Amsterdam in het najaar van 1983 werd er elke maand een informatief programma gemaakt van 40 minuten. In de loop der tijd werd de zendtijd uitgebreid naar 21 uur per week, 3 uur per dag.

Radio Oras bestaat tegenwoordig uit een kleine, maar nog steeds gedreven groep professionele vrijwilligers die elke zondagavond 1 uur radio maakt voor Amsterdammers in het algemeen en Molukse Amsterdammers in het bijzonder. Radio Oras neemt in haar programma’s stelling tegen racisme en discriminatie en komt op voor onderdrukte groepen in de samenleving. Radio Oras biedt een podium aan radiomakers en artiesten en laat wekelijks een Moluks geluid horen in de programma’s.


Lees hier hoe de Orastune ontstaan is…