Patulele | 21 april 2024

Zondagavond 20.00-21.00 uur.  Luister live via https://www.salto.nl/radio-salto/

Ongeacht dat Nederlands-Indië 350 jaar een kolonie van Nederland is geweest, is nog veel wat onbekend is over de historische relatie tussen Nederland en Indonesië. Denk aan de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland (al 73 jaar) of de situatie van de Papua’s/Nieuw-Guinea. Maar ook dat daar in de koloniale tijd sprake was van slavernij. Hoog tijd dus om die gaten in het gezamenlijke historische besef op te vullen met feiten en persoonlijke verhalen om zo duiding te geven aan de balans tussen de historische en actuele context in het herdenkingsjaar van het slavernijverleden.

Patulele van 21 april 2024 zoomt in op: Gedeelde geschiedenis en Gezamenlijke Toekomst

Sejarah – De geschiedenis van de Zuidoost Molukse gemeenschap

In en rond Nistelrode wonen circa vierhonderd Molukkers oorspronkelijk afkomstig van de Kei- en Tanimbareilanden, het zuidoosten van de Molukse archipel. Zij zijn kinderen, kleinkinderen en inmiddels ook achterkleinkinderen van de oud-KNIL-militairen die hier in 1958 geplaatst werden in een voormalig werkkamp net buiten het dorp. Thacas Roemloes (3e generatie) nam door het leed dat zijn grootouders is aangedaan, deel aan een speciale werkgroep die in 2021 naar de gemeente stapte. Toenmalig burgemeester Moorman had toen, samen met andere burgemeesters, in een brief aan de regering gevraagd om meer erkenning van het Molukse leed. De gemeente wees de optie om alle graven van oud-KNIL-ers bij elkaar te plaatsen en een monumentale status erop, aanvankelijk af. Die eerste afwijzing maakte de Molukkers juist strijdbaar, óók de jongeren. Hernieuwd overleg volgde met als resultaat dat de graven van Molukse KNIL-veteranen een monumentale status krijgen. Ook zal er een herdenkingsmonument geplaatst worden én worden alle reeds betaalde grafrechten terugbetaald, deels middels een symbolisch bedrag. Ze zien dat als een eerste stap om het verleden recht te zetten. 11 mei is de opening van de reizende Tentoonstelling ‘Sejarah’. Het eigen verhaal van de Zuidoost Molukse gemeenschap in Nistelrode over de periode 1940 tot nu. Thacas Roemloes zet in Patulele uiteen welke strijd ze hebben moeten voeren voor dit eerbetoon maar hoe het ook een nieuw startpunt is om de positie van de Molukkers te versterken en verbeteren in Bernheze en Nederland.

Meer dan Max Havelaar

T/m 1 juli presenteert Podium Mozaïek de nieuwe programmareeks: ‘Gedeelde Geschiedenis en Gezamenlijke Toekomst’ dat in samenwerking is samengesteld door gastcurator Onias Landveld van Productiehuis WOSU. Met deze reeks willen beide organisaties ruimte scheppen voor bezinning en reflectie. In 4 edities komen verschillende jonge theatermakers, activisten, historici, schrijvers, journalisten, muzikanten, kunstenaars, curatoren en publiek samen om elkaar te inspireren door middel van discussies en performances over de bekende, maar vooral minder bekende en blijvende impact van kolonialisme, slavernij en roofkunst op onze samenleving. Op 3 mei wordt tijdens de 2e editie ‘Meer dan Max Havelaar’ specifiek ingegaan op de impact van kolonialisme en slavernij in Oost-Indië. Schrijver Thom Hoffman geeft vooraf aan het zaalprogramma een lezing over literatuurbronnen over ‘slavernij in de Oost’. Het programma wordt geopend met een poetry soundscape. Daarna gaan onderzoeksjournalist/documentairemaker Griselda Molemans en journalist Julia Jouwe in gesprek over ‘Nederland en de Oost’. Historicus en onderzoeker Esther Captain en Thom Hoffman bespreken ‘Kolonialisme versus Slavernij’. Deze avond wordt gehost door curator Hank van Bosstraten. De programmeur van Podium Mozaiek die zelf Papua/Molukse roots heeft, praat Patulele bij over de reeks bijeenkomsten w.o. ‘Meer dan Max Havelaar’ in Podium Mozaiek.


Verder staat Patulele in de Culturele Uitagenda stil bij tal van activiteiten om van 4/5 mei een bredere inclusieve herdenking te maken, door ook de koloniale oorlog in Indonesië meer te betrekken in het collectieve geheugen.
Presentatie: Tonnie Maail. Samenstelling: Jacqueline Vorst. Techniek: Dirk Ayal.


Doneer voor nog eens 40 jaar Radio Oras!

Via onderstaande link kan je jouw donatie eenvoudig met elke bank in Nederland betalen. Of scan de QR-code. Ieder bedrag is zeer welkom! ❤️ Terima kasih!

https://www.ing.nl/payreq/m/?trxid=HIFLtwckleaXNW7qSBhT3ecgdoWtapfj


Gezocht: Radiotechnicus – Radio Oras

De radio-uitzendingen van Radio Oras kunnen naast een boeiende inhoud niet zonder technische input. Radio Oras zoekt daarom een enthousiaste vrijwilliger die de programmamakers technisch wil ondersteunen bij het maken van onze radio-uitzendingen. Dit zijn met name live uitzendingen, maar kunnen ook montages zijn.

Kerntaken zijn het technisch leiden van een radio-uitzending en het bewaken van het totale proces tijdens de uitzending, in nauwe samenwerking met de programmamakers. Denk hierbij aan audio-kwaliteit, tijd, meerdere schermen en mengpanelen bedienen en schakelen met de presentatoren in de spreekcel.

Ervaring is wel gewenst niet verplicht, wel een serieuze inzet, je betrokken voelen bij de radio-uitzendingen en de wil om te leren. Hebben we je interesse gewekt, zie je jezelf de knoppen van de mengtafel bedienen, ben je zorgvuldig en stressbestendig en minimaal één zondagavond per vier weken beschikbaar?
Neem dan contact op met Jane Ayal via radio.oras@gmail.com

Radio Oras (opgericht in 1983) bestaat uit een kleine, maar gedreven groep professionele vrijwilligers die elke zondagavond 1 uur radio maakt voor de Molukse gemeenschap en andere geïnteresseerden in regio Amsterdam.