Uitzendingen

Zondag 13 juni 2021 | MarKisah 

Annet Sabandar lanceerde op 2 mei 2020 de Facebook-groep Maluku Amsterdam. Voor de Molukse gemeenschap in Amsterdam, ook wel eens de grootste wijk genoemd.
Een week na de lancering sprak MarKisah telefonisch met initiatiefnemer en beheerder Annet. Nu ruim een jaar later en met inmiddels 1023 leden op de teller spreken we Annet opnieuw. Ditmaal live in de studio.
Wat maakt Maluku Amsterdam tot een succes? Wat komt er kijken bij het beheer? Wat zijn de toekomstplannen?
Ben je benieuwd? Houd je zondagavond dan vrij en tune via Radio Salto Amsterdam in op MarKisah, het programma van Radio Oras waarin het draait om passie & drijfveren.
Samenstelling en presentatie: Renate Hanoch en Jane Ayal
Techniek: Edmund Vreede

Zondag 6 juni 2021 | Patulele

In Patulele staan de Banda-eilanden centraal. In twee musea zijn begin mei 2 exposities van start gegaan. Er is al veel online te bewonderen maar vanaf dit weekend zijn ook de deuren van culturele instellingen (musea en theaters) weer open. En gelukkig ook weer onze studio in Pakhuis De Zwijger van waar radio Oras uitzendt.

Historicus Ron Habiboe (lid van de redactieraad) zal vertellen over de verschillende onderdelen van de online tentoonstelling Pala dat door een divers team is samengesteld en aan is bijgedragen w.o. de non-profit organisatie Building the baileo, Collectief Teru, diverse deskundigen, wetenschappers, fotografen en kunstenaars. – Over de noot zelf: muskaat, een plantaardig verhaal over een aromatisch wereldwonder. – De politieke en economische positie van de Banda-eilanden vóór 1621. – De geschiedenis en het koloniale geweld en ontvolking op en rond Banda. – De exploitatie, over slavernij in de oost; – Banda, de luide echo van een massamoord. Er zijn ook verschillende poscasts te beluisteren. Het unieke aan de online expositie is dat deze nog voortdurend aangevuld wordt met actuele items.

Pala – Nutmeg tales of Banda
Op 8 mei 2021 lanceerde het Westfries Museum in Hoorn Pala – Nutmeg tales of Banda: een vernieuwende online presentatie over de rijke geschiedenis en cultuur van de Banda-eilanden. Pala (nootmuskaat) vult het beeld over Banda en de gebeurtenissen in 1621 (massaslachting en de ontvolking van de Banda-eilanden) aan met nieuwe en kritische perspectieven. De meerstemmige expositie biedt ruimte voor het Bandanese verhaal en voor de gezichtspunten van de Molukse gemeenschap in Nederland. Het Westfries Museum in Hoorn is het museum over de Gouden (zeventiende) Eeuw. De vaste collectie belicht vele facetten van die periode waaronder de geschiedenis van de VOC. Net als in de tijdelijke tentoonstelling spiegelen ze daarin het heden aan het verleden. Zoals het maatschappelijke actuele debat over de vraag of het standbeeld van Jan Pietersz Coen uit de openbare ruimte (nu prominent op het plein in het centrum van Hoorn) moet worden verwijderd. Er is geopperd om het standbeeld een plek te geven in het Westfries Museum.

ron-habiboe-pala-banda

reede-van-banda

PALA – Nutmeg Tales of Banda
cid:image006.png@01D75A9B.3FF572C0

De komende tijd verschijnen er diverse educatieve werkmappen die aansluiten bij de online expositie Pala – Nutmeg Tales of Banda. Meer informatie kun je vinden op www.wfm.nl/educatie

www.pala.wfm.nl
https://pala.wfm.nl/banda/
https://pala.wfm.nl/noot/
https://pala.wfm.nl/exploitatie/banda-artikel/
https://pala.wfm.nl/connecties/
https://pala.wfm.nl/1621-2/
https://pala.wfm.nl/echo/

I love Banda
De collectie van Het Scheepvaartmuseum is één van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld, waaronder schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en wereldkaarten. De Banda-eilanden zijn onlosmakelijk verbonden met de maritieme geschiedenis van Nederland. Vanuit de vraag hoe het bewogen verleden doorwerkt naar het heden en de toekomst, fotografeerde Isabelle Boon de jongeren van de eilanden. De zoektocht naar de invloed van een Nederlands-Indonesische geschiedenis op het Banda van vandaag resulteerde in het indrukwekkende I love Banda. Het Scheepvaartmuseum en documentair fotograaf Isabelle Boon openden op 6 mei met een online programma de tentoonstelling I love Banda: een project over de invloed van een koloniaal verleden op de Banda-archipel van vandaag. Massieve forten, restanten van plantages en kanonnen zijn stille getuigen van een beladen geschiedenis. Vanuit het perspectief van Karis, Ulfa, Mega Vani, Ode, Nabila en Nyellow ontvouwt I love Banda zich als een gelaagde vertelling over erfgoed, identiteit, gemeenschapszin en het universele van jong zijn.

Isabelle Boon praat de luisteraars bij over de voorbereidingen van de expositie in coronatijd, de expositie zelf en de diverse herdenkingsactiviteiten rond 400 jaar genocide Banda zoals de internationale lezingencyclus. Ook deze expositie kent verschillende onderdelen. I love Banda is te zien in het Scheepvaartmuseum t/m 7november 2021. Tot de heropening is er ook een uitgebreid onlineprogramma met video’s, minicolleges en een podcastserie.

Jongen in Fort Concordia. Beeld Isabelle Boon Diana in de zee. Beeld Isabelle Boon

https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen/tentoonstellingen/i-love-banda
https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen/agenda/2827/agenda-item-opening-i-love-banda
https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen/tentoonstellingen/i-love-banda/de-tentoonstelling
https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen/tentoonstellingen/i-love-banda/Isabelle-Boon
https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen/tentoonstellingen/i-love-banda/de-geschiedenis
https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen/tentoonstellingen/i-love-banda/verloren-gewaand-manuscript
https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen/tentoonstellingen/i-love-banda/minicolleges

Voor haar project I love Banda portretteerde Isabelle Boon tussen 2016 en 2019 zes Bandanese jongeren met wie ze een bijzondere band opbouwde. Hoe gaat het nu met hen? Welke invloed heeft de pandemie op hun leven en hoe kijken zij terug op I love Banda?
https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen/tentoonstellingen/i-love-banda/epiloog

Podcastserie ‘Het Scheepvaartmuseum: Banda & Beyond’ https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen/tentoonstellingen/i-love-banda/podcast

Publicatie
https://dutchmuseumgiftshop.nl/product/i-love-banda-photobook/

International Round Table: The Historical Implications of the Bandanese Massacre
https://www.youtube.com/watch?v=CK0jE01JNkM

International Round Table: Interpretive Activities and Archaeology at Fort Nassau
https://www.youtube.com/watch?v=nI-114yW9n0

International Round Table: Bandanese Cultural Heritage (Practices) and Commemoration: https://www.youtube.com/watch?v=BVvbaHtR1ls

International Round Table: Role of Art in Creating Public Memory about the Banda Islands https://www.youtube.com/watch?v=OgFDnqqGi0k

☆ ☆ ☆

Herbeleving koloniaal verleden
Patulele blikt terug naar 15 mei, Pattimura-dag. Op die dag vond een solidariteitsmanifestatie plaats van de actiegroep Ongekend Onrecht. Gerechtigheid nu! op de Dam in Amsterdam met verschillende sprekers van politieke partijen en optredens. De protestmanifestatie was t.b.v. de slachtoffers van het toeslagenschandaal, die al lang niet meer alleen staan in de blunders die door overheidsinstellingen (Belastingdienst, UWV) gemaakt worden. Een van de organisatoren van de manifestatie is Ciska Manuputty. Zij wil graag haar betoog dat zij toen hield met de luisteraars delen. Zij ziet in stelselmatige discriminatie en systematische uitsluiting een patroon en mentaliteit die al dateren uit de koloniale periode.